UVILLIG: Stian Skaalbones synes seminarundervisningen burde skånes.

Samtlige fakulteter rammes

En vanskelig økonomisk situasjon gjør at UiO har enda et år med dårlig økonomi i vente. Fra nyttår vil alle UiO-studenter få merke nye kutt.

Publisert Sist oppdatert

Sjekk ditt fakultet

  • *Det humanistiske fakultet:* - Vi sitter og lager vårt forslag til budsjett nå ut fra de rammene vi tror vi kommer til å få. Rammene til instituttene vil bli trangere enn i 2008. Budsjettet vedtas i fakultetsstyret 12. desember, sier fakultetsdirektør Anne Ma Eide.
  • *Det juridiske fakultet:* - Undervisningstilbudet er nå skåret helt ned til beinet. Det går ikke an å kutte mer i undervisningstilbudet, i så fall må hele studietilbud legges ned, sier prodekan Finn Arnesen. Opptaket blir kuttet med 200 studenter.
  • *Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet:* - Lønnskostnadene vil stige med 8 millioner. Universitetet sentralt vurderer å kutte utstyrspotten på 30 millioner, og fakultetet vil i så fall miste muligheten til å søke om midler til vitenskapelig utstyr. Vi begynner å nærme oss en smertegrense på hvor lenge vi kan bruke det gamle utstyret vi har. Et eller annet sted vil det måtte gå utover kvaliteten, sier økonomiansvarlig ved fakultetet Jan Aldal.
  • *Det medisinske fakultet:* -Vi arbeider med å kvalitetssikre de konkrete tallene for 2009-budsjettet nå. Budsjettet vil bli lagt frem for fakultetsstyret 16. desember, sier dekan Finn Georg Wisløff.
  • *Det odontologiske fakultet:* - I forhold til i 2004 har vi i 2009 19,1 millioner mindre å rutte med. Vi må nedbemanne 10-15 årsverk for å komme i budsjettbalanse. Dette er krise, sier dekan Pål Brodin. Fakultetet har vedtatt å kutte ut bruken av eksterne sensorer og lærere. Det vil også unnlate å utlyse ubesatte stillinger.
  • *Det samfunnsvitenskaplige fakultet:* Fakultetet fikk 4,5 millioner for lite kompensert i forhold til pris- og lønnsstigningen. Forslag om kutt i seminarundervisningen til innføringsemnene ved statsvitenskap (instituttstyremøte onsdag 5. november).
  • *Det teologiske fakultet:* - Fakultetsledelsen skal utarbeide et budsjett til midten av desember, men før det har vi ingen tall. Hvis det blir for knapt, kan den faglige prioriteringen bli svekket. Noe vil sannsynligvis bli kuttet, og det er ikke umulig at det vil redusere utdanningstilbudene våre, sier dekan Trygve Wyller.
  • *Det utdanningsvitenskaplige fakultet:* - Det er for tidlig i prosessen til å si noe konkret, men dette vil kunne ramme både forskning, utdanning og satsing i forbindelse med faglig prioritering, sier fakultetsdirektør Bård Kjos. - Lærerutdanningen har lenge vært underfinansiert: Dersom vi blir nødt til å øke den eksterne inntjeningen ytterligere, vil det gå ut over kjerneoppgavene som er forskning, undervisning og formidling, sier dekan Karin Jensen.
  • Aksjonerte mot kutt

    Representanter for Venstrealliansen og flere statsvitenskapsstudenter, troppet tirsdag opp i 7. etasje i Eilert Sunds hus for å markere motstand mot kuttene. Thomas Tallaksen, leder av Venstrealliansen, holdt en appell til instituttleder Øyvind Østerud, hvor han krever at studentene blir tatt på alvor i kommende budsjettforhandlinger.

    - Om det er hvileskjær, uventede lønnsøkninger eller slett økonomistyring, er oss revnende likegyldig. Vi er lei av at det er hos oss det kuttes først, sa Tallaksen i appellen.

    Østerud synes aksjonen var konstruktiv.

    - Det ville vært sørgelig om vi kunne avgjøre kutt uten at noen reagerte. Jeg liker denne situasjonen akkurat like dårlig som dere, men vi er nødt til å kutte noen steder. Dette skjer ikke bare på statsvitenskap, sier han.

    Tallaksen poengterer hvorfor det er viktig å aksjonere mot nettopp dette kuttforslaget.

    - Vi mener dette er det første av mange kutt i hele sektoren, derfor er det spesielt viktig å markere motstand her. Statsvitenskap er dessuten et klassisk eksempel på hvor kutt stadig gjøres på bekostning av studentene, sier han.

Konturene av 2009-budsjettet ved Universitetet i Oslo (UiO) begynner å ta form, og det er ingen hyggelig lesning. Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), Det odontologigiske fakultet og Det medisinske fakultet har allerede pekt ut områder de vil kutte. Etter all sannsynlighet er det studietilbudet som får lide. Institutt for statsvitenskap er foreløpig det instituttet med klarest kuttplaner, og instituttledelsen foreslår å fjerne seminarundervisningen på samtlige emner på 1000-nivå, med unntak av Metode og statistikk.

– Den pedagogiske effekten av tradisjonelle seminarer på innføringsnivå er uklar, og evalueringer og andre data indikerer at den store ressursinnsatsen ikke har så tydelige læringseffekter som en kunne forvente, skriver Øyvind Østerud, instituttleder ved statsvitenskap, i et notat til instituttstyret.

Lederen for fagutvalget ved instituttet, Peter Holme, mener derimot det ikke finnes belegg for å påstå dette.

– Tallmaterialet instituttet selv legger frem for å underbygge kuttforslaget viser ingen signifikante funn, sier han.

Også i fjor måtte Institutt for statsvitenskap kutte i budsjettene etter at SV-fakultetet totalt måtte kutte med 11,5 millioner kroner. Et av resultatene var at seminarundervisningen på 1000-emnet Politisk teori ble fjernet fra i høst. Organiserte kollokviegrupper har blitt opprettet som erstatning. Stian Skaalbones, som tar Politisk teori nå, synes ikke ordningen med kollokviegrupper fungerer.

– Dette er en veldig dårlig løsning. Kollokvier er jo noe du burde ha ved siden av seminarene, ikke i stedet for. Jeg får mye igjen for seminarer i andre emner, de er absolutt ikke bortkastet. Dessuten er innføringsemnene viktige for den videre forståelsen faget. Det er idiotisk å kutte nettopp her, sier studenten.

Instituttsstyret ved statsvitenskap skal behandle budsjettforslaget onsdag 5. november.

Betydelige kutt

Også ved Det odontologiske fakultet vil man se omfattende innsparinger. Fakultetsstyret har vedtatt å spare nesten seks millioner kroner i budsjettet for 2009. Det fører til at det skal skjæres ned på bruken av eksterne sensorer og bruk av eksterne lærere i grunnutdanningen.

Ved Det medisinske fakultet må man ifølge dekan Finn Georg Wisløff spare inn omtrent 50 millioner i langtidsbudsjettet, men man har ennå ikke bestemt hvor det skal kuttes.

– Det er klart at det blir betydelige kutt, men det er uklart hvor de rammer, sier Wisløff.

Ingen spares

I 2008-budsjettet måtte UiO spare inn 205 millioner kroner, og store deler av dette ble tatt fra studietilbudet. 24. september i år skrev Universitas at selv med en full tilbakeføring av hvileskjæret, ville ikke UiOs økonomi være friskmeldt. Økonomidirektør ved UiO, Marianne Mancini, sa da at fakultetene ikke skulle budsjettere med å få noen av pengene ved en eventuell tilbakeføring.

I forrige uke ble det kjent at til tross for en tilbakeføring av hvileskjæret, vil universitetet få mindre å rutte med til neste år. Det skyldes en kraftig lønnsøkning som følge av årets lønnsoppgjør, og endrede pensjonsordninger. Ifølge beregninger gjort av Universitets- og høgskolerådet (UHR) vil UiO få hele 100 millioner kroner mindre å rutte med. Økonomidirektøren kan bekrefte vanskeligere tider.

– Vi har ikke vært gode på å se frem i tid tidligere, men ting som lønnsoppgjør og pensjonsordninger er umulig å spå. Bevilgningene og aktivitetene er de samme som tidligere, men prisen på aktiviteten har steget. Dette vil åpenbart gå utover studentene, sier Marianne Mancini, økonomidirektør ved UiO.

Eksakt hvor de nye kuttene kommer til å merkes i 2009 vil bli avgjort i desember i et møte med universitetsstyret. Fakultetene har før dette blitt bedt om å legge frem budsjetter for det kommende året.

– Mange fakulteter ser nå at de har en negativ økonomisk utvikling. Vi vil at fakultetene budsjetterer slik at de på lengre sikt skal komme i økonomisk balanse. Vi har ikke ellers noen tydelige føringer på hvordan de skal gjennomføre kuttene, sier Mancini.

Budsjettene som har blitt lagt frem til universitetsledelsen så langt er fra Det odontologiske fakultet og Det medisinske fakultet.

Uenig i sum

Kyrre Lekve (SV), politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, mener at det ikke er logisk at UiO får redusert sine budsjetter med hele 100 millioner kroner. Foreløpige utrekninger fra departementet viser, ifølge Lekve, at kuttene kommer på om lag 400 millioner totalt for hele sektoren, ikke 600 millioner som UHR tidligere har anslått. I så fall vil også de antatte kuttene for UiO bli noe redusert.

– Kunnskapsdepartementet ser veldig alvorlig på denne saken. Vi jobber på høytrykk for å finne ut hvilket handlingsrom vi har og hva som er mulig å gjøre, sier Lekve.

Powered by Labrador CMS