FORSKYVES: Det oppleves som et problem for studentene ved AHO at fristene for oppgaver som dette endres og forskyves i semesterplanen. (Illustrasjonsfoto: Brian Olguin)
FOTO: Brian Olguin

Arkitektstudenter krever opprydning

Forelesninger blir avlyst og innleveringsfrister endres på kort varsel. Studentene ved Arkitekt- og designhøgskolen er lei av en rotete og uforutsigbar studiehverdag.

TAR TAK: Balder Onarheim, leder av studentutvalget ved AHO.
FOTO: Brian Olguin

Forrige semester opplevde en arkitektklasse ved Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) at en avgjørende oppgave ble fremskyndet over en uke med svært kort varsel. Dette førte til at studentene fikk mye knappere tid til å utvikle oppgaven, som var en avgjørende del av emnets karakter.

- Hadde dette bare vært et enkeltstående tilfelle hadde det kanskje ikke vært så farlig, men dette er et generelt problem ved skolen, sier en arkitektstudent som av hensyn til forholdet til medstudenter og faglærer ikke ønsker å stå fram med navn.

Vanskelig å planlegge

Arkitektstudenten forteller at hun kjenner til mange studenter som reagerer på forskyvninger i semesterplanene. De stadige endringene gjør det vanskelig å planlegge hverdagen og forholde seg til andre ting, som jobb, barn og fritidsaktiviteter.

- Å gjøre avtaler fram i tid er vanskelig fordi man alltid kan risikere at oppgaver og innleveringer forskyves enten fram eller tilbake i tid i forhold til den opprinnelige semesterplanen, sier hun.

Hun mener også det er kritikkverdig at semesterplanene kommer sent, og at endringer i planene gjøres uten samråd med studentene. Flere AHO-studenter Universitas har vært i kontakt med forteller om en studiehverdag preget av rot og lite struktur i organiseringen av emnene ved skolen.

- Kjent med problemet

Balder Onarheim, leder for studentutvalget (SU) ved AHO, bekrefter at liten forutsigbarhet i studiehverdagen kan være et problem for mange av studentene ved skolen.

- På den ene siden gir dette rom for fleksibilitet, men det kan også gjøre hverdagen til oss studenter uforutsigbar og vanskelig, sier Onarheim.

- Det er selvsagt lov for en foreleser å være syk en dag, men terskelen for avlysninger og utsettelser må ikke bli for lav, mener han.

Ettersom deler av undervisningen også er obligatorisk, kan følgene av slike endringer bli stor.

- Vi har forståelse for at våre forelesere og veiledere har mye å gjøre, men samtidig føler nok mange studenter at det burde prioriteres annerledes. Hyppige endringer og omrokkeringer kan oppleves som en manglende respekt for studentenes tid, tror han. - For at dette ikke skal bli et generelt problem har SU nå tatt tak i dette, forteller Onarheim.

- Ikke kjennskap til saken

Et notat fra SU som omhandler manglende rutiner og regler for semesterplanene vil bli lagt fram for undervisningsutvalget ved AHO onsdag 12. mars.

Karl Otto Ellefsen, rektor ved AHO, leder undervisningsutvalget ved skolen.

- Jeg kjenner ikke til notatet fra studentutvalget og har heller ikke kjennskap til at dette skal være er et problem ved AHO, sier han.

Ellefsen poengterer at det selvsagt er viktig at lærerne følges opp gjennom evalueringene som foretas ved hvert emne og at det er positivt at studentene kan komme med sine erfaringer. Hans inntrykk er at evalueringssystemet som finnes ved skolen fungerer godt og brukes aktivt av ledelsen for å ta vare på studentenes ønsker og behov.

- Men dersom saken det her dreier seg om, viser seg å være et problem, vil det selvsagt bli tatt på alvor. Samtidig blir det vanskelig for meg å si noe om denne konkrete saken før jeg har lest notatet fra SU, sier Ellefsen.

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Studentparlamentet ved HiOA:

Én av tre møter ikke opp

Studentpolitikerne ved HiOA sliter med oppmøtet. – Det er blitt mye for mange av delegatene, sier leder Tord Øverland.

Internasjonale studenter får ikke kontakt

Opptil 30 prosent av utenlandske studenter har sjelden eller aldri kontakt med sine norske medstudenter.

Fadderuka:

Én av tre føler drikkepress

Ny undersøkelse viser at én av tre studenter opplever press knyttet til alkohol i fadderuka.

Nytt politihøgskole-bygg fortsatt på vent:

Vil heller fengsle flere

Politistudentene fortviler over plassmangel og vil ha ny politihøgskole. – Vi prioriterer å bygge fengsler, sier Frps Ulf Leirstein.

Ukas student:

Frykter ikke flytting

Studentrådsleder ved Veterinærhøgskolen Nina Askim Vatne er opptatt av samfunnet, tverrfaglighet og dyr, selvfølgelig.

Studentene strømmer til De Grønne

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som det nest største partiet blant studentene. Det er oppsiktsvekkende og uforståelig, mener regjeringspartiene.

Vil tidstyvene til livs

UiO opplever økende antall klager etter anskaffelsesprosesser og er lei «ekstrem regelfokusering». Nå ber de regjeringen om hjelp.

Fire på plassen

1. Synes du det er for trangt på Politihøgskolen? 2. Hva synes du om at det ikke har kommet på plass et nytt bygg?

Beskylder UiO-leksikon for klimapropaganda

Meteorolog Rasmus Benestad kritiserer Naturhistorisk museum for å spre udokumenterte påstander i sitt nettleksion. Nå har museet slettet artikkelen, men forfatteren som skrev den føler seg sensurert.

Flere saker fra nyhet »

Velg Canada

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.