«Rimi-Hagen» åpner lommeboka:

Gir millionbeløp til forskning

Stein Erik Hagen donerer 100 millioner kroner til medisinsk forskning ved universitetet og Rikshospitalet.

GIR TIL MEDISIN: Stein Erik «Rimi» Hagen.

- Hovedgrunnen til at jeg gir disse pengene er at når man har ekstra ressurser mener jeg det er naturlig å bidra til samfunnet som har hjulpet oss til å komme dit vi er. Vi ønsket å satse på noe som kommer flest mulig mennesker til gode, og derfor har vi villet fokusere på medisin, sier Stein Erik Hagen.

Det er gjennom familieselskapet Canica at Hagen har valgt å donere 100 millioner kroner over ti år til forskningen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) og Rikshospitalet. En statlig ordning for å styrke innslaget av private donasjoner gjør at beløpet økes med 25 prosent til totalt 125 millioner.

Etterlyser giverkultur

Tidligere i år ga Hagen også 50 millioner kroner til hjerteforskning ved Ullevål universitetssykehus. Pengene som doneres nå er særlig ment å gå til forskning på en sjelden sykdom som rammer lever og andre indre organer, og som ofte fører til at pasienten må gjennomgå en levertransplantasjon.

- Det er litt tilfeldig at det ble akkurat dette fagområdet, men ut i fra det vi hørte, blant annet fra fagmiljøer i USA, er Rikshospitalet langt fremme på dette området internasjonalt og har i det siste vært nær et gjennombrudd i forskningen. Samtidig har det vært mangel på penger, derfor følte vi at det var riktig å gi penger til dem i denne omgang, sier Hagen.

Han håper samtidig at hans donasjon kan gjøre andre aktører innen næringslivet interesserte i å donere penger til forskningen.

- Det har ikke vært så enkelt å få med næringslivet tidligere, så jeg håper at dette kan være med på å inspirere andre, sier Hagen, som mener man burde prøve å få til en kultur i Norge slik man har i USA, hvor næringslivet ofte føler et moralsk ansvar for å bidra mer til forskning.

Fornøyd medisindekan

Dekan ved Det medisinske fakultet ved UiO, Finn Georg B. Wisløff, er storfornøyd med Hagens donasjon. Han håper at pengene kan bidra til å bedre forskningen ved Rikshospitalet ytterligere, og samtidig opprette nye forskerstillinger. Wisløff er også enig med Hagen i at det norske næringslivet har sittet for lenge på gjerdet i forhold til å hjelpe forskerinstitusjonene med sårt tiltrengte kroner.

- Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en sterkere kultur hos det private næringslivet til å donere penger til forskning, sier Wisløff, som samtidig etterlyser sterkere satsing på forskning fra det offentlige.

Generalsekretær i Forskerforbundet, Kari Kjenndalen, håper givergleden fra en kjent finansmann som Hagen kan gjøre at flere ser på mulighetene for å donere penger.

- Jeg tror det er viktig å gjøre næringslivet bevisste på sitt samfunnsansvar og at de ser verdien i det å bidra til forskningen. Det at en såpass profilert person som Stein Erik Hagen nå velger å gi, og at folk som John Fredriksen og Trond Mohn tidligere har gitt betydelige donasjoner kan jo ha en smittende effekt. Jeg tror absolutt på eksempelets makt.

En kommentar

verdiløs

..var gavmild, da fikk Frp glede av millionene hans. Kan til og med denne mannen få dårlig samvittighet etter at han ga penger til vårt desidert mest kunnskapsfientlige parti? Og prøver nå å bøte på det ved å sponse forskning?

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ukas student:

Frykter ikke flytting

Studentrådsleder ved Veterinærhøgskolen Nina Askim Vatne er opptatt av samfunnet, tverrfaglighet og dyr, selvfølgelig.

Forskningsetisk brøler på Idrettshøgskolen:

Veileder plagierte studenter

En ansatt ved Idrettshøgskolen plagierte to studentoppgaver i en lærebok publisert i fjor.

Ble svindlet av indonesisk regnskapsfører

En regnskapsfører skal ha stjålet penger fra Norsk senter for menneskerettigheter og brukt pengene på sitt eget bryllup.

Vil tidstyvene til livs

UiO opplever økende antall klager etter anskaffelsesprosesser og er lei «ekstrem regelfokusering». Nå ber de regjeringen om hjelp.

Beskylder UiO-leksikon for klimapropaganda

Meteorolog Rasmus Benestad kritiserer Naturhistorisk museum for å spre udokumenterte påstander i sitt nettleksion. Nå har museet slettet artikkelen, men forfatteren som skrev den føler seg sensurert.

Ukas student:

Etterlyser kjønnsbevissthet

Studentleder ved Steinerhøyskolen, Lindis Forren, mener lærerstudenter bør bli mer bevisst elevers kjønnsuttrykk.

Studentene strømmer til De Grønne

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som det nest største partiet blant studentene. Det er oppsiktsvekkende og uforståelig, mener regjeringspartiene.

Fire av ti studenter:

Sier nei til niqab

– Bekymringsfullt at så mange er skeptiske, mener studentleder Marianne Andenæs ved UiO. Men islamforsker Lars Gule mener langt flere burde være mot klesplagget.

Vil beholde pengene selv

Studentleder Tord Øverland ved HiOA har fått nok av Velferdstingets tildelingsbyråkrati. Han mener HiOA-studentene bør få beholde pengene selv.

Norske studenter betaler mer for Storbritannia-studier:

Krever likebehandling

SV åpner for å holde tilbake EU-penger for å finansiere Storbritannia-studiene til norske studenter.

Flere saker fra nyhet »

Velg Canada

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.