«Rimi-Hagen» åpner lommeboka:

Gir millionbeløp til forskning

Stein Erik Hagen donerer 100 millioner kroner til medisinsk forskning ved universitetet og Rikshospitalet.

GIR TIL MEDISIN: Stein Erik «Rimi» Hagen.

- Hovedgrunnen til at jeg gir disse pengene er at når man har ekstra ressurser mener jeg det er naturlig å bidra til samfunnet som har hjulpet oss til å komme dit vi er. Vi ønsket å satse på noe som kommer flest mulig mennesker til gode, og derfor har vi villet fokusere på medisin, sier Stein Erik Hagen.

Det er gjennom familieselskapet Canica at Hagen har valgt å donere 100 millioner kroner over ti år til forskningen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) og Rikshospitalet. En statlig ordning for å styrke innslaget av private donasjoner gjør at beløpet økes med 25 prosent til totalt 125 millioner.

Etterlyser giverkultur

Tidligere i år ga Hagen også 50 millioner kroner til hjerteforskning ved Ullevål universitetssykehus. Pengene som doneres nå er særlig ment å gå til forskning på en sjelden sykdom som rammer lever og andre indre organer, og som ofte fører til at pasienten må gjennomgå en levertransplantasjon.

- Det er litt tilfeldig at det ble akkurat dette fagområdet, men ut i fra det vi hørte, blant annet fra fagmiljøer i USA, er Rikshospitalet langt fremme på dette området internasjonalt og har i det siste vært nær et gjennombrudd i forskningen. Samtidig har det vært mangel på penger, derfor følte vi at det var riktig å gi penger til dem i denne omgang, sier Hagen.

Han håper samtidig at hans donasjon kan gjøre andre aktører innen næringslivet interesserte i å donere penger til forskningen.

- Det har ikke vært så enkelt å få med næringslivet tidligere, så jeg håper at dette kan være med på å inspirere andre, sier Hagen, som mener man burde prøve å få til en kultur i Norge slik man har i USA, hvor næringslivet ofte føler et moralsk ansvar for å bidra mer til forskning.

Fornøyd medisindekan

Dekan ved Det medisinske fakultet ved UiO, Finn Georg B. Wisløff, er storfornøyd med Hagens donasjon. Han håper at pengene kan bidra til å bedre forskningen ved Rikshospitalet ytterligere, og samtidig opprette nye forskerstillinger. Wisløff er også enig med Hagen i at det norske næringslivet har sittet for lenge på gjerdet i forhold til å hjelpe forskerinstitusjonene med sårt tiltrengte kroner.

- Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en sterkere kultur hos det private næringslivet til å donere penger til forskning, sier Wisløff, som samtidig etterlyser sterkere satsing på forskning fra det offentlige.

Generalsekretær i Forskerforbundet, Kari Kjenndalen, håper givergleden fra en kjent finansmann som Hagen kan gjøre at flere ser på mulighetene for å donere penger.

- Jeg tror det er viktig å gjøre næringslivet bevisste på sitt samfunnsansvar og at de ser verdien i det å bidra til forskningen. Det at en såpass profilert person som Stein Erik Hagen nå velger å gi, og at folk som John Fredriksen og Trond Mohn tidligere har gitt betydelige donasjoner kan jo ha en smittende effekt. Jeg tror absolutt på eksempelets makt.

Debattmøte

En kommentar

verdiløs

..var gavmild, da fikk Frp glede av millionene hans. Kan til og med denne mannen få dårlig samvittighet etter at han ga penger til vårt desidert mest kunnskapsfientlige parti? Og prøver nå å bøte på det ved å sponse forskning?

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ønsker undervisningsrevolusjon

Påtroppende NSO-leder ønsker nye undervisningsformer og lover enklere språkbruk.

Akademika-salgssummen avslørt

SiOs andel tilsvarer omtrent halvparten av pengene de sprøytet inn i bokhandelen i 2012.

Underbetalte 130 studenter

Studentansatte ved Institutt for Informatikk fikk feil lønn. Fagforeningen tror underbetaling forekommer flere steder.

Vil styrke studentdemokratiet

Krav om studentrepresentasjon i de uformelle beslutningsorganene ble vedtatt på NSOs landsmøte. Organisasjonen mener dagens praksis er udemokratisk.

Prekær professormangel

Skatterettsprofessor Frederik Zimmer gikk av med pensjon i fjor høst. UiO har ennå ikke funnet en erstatter.

I fengsel for NAV-svindel

En kvinnelig student hevdet å være arbeidsledig. Nå er hun dømt til fengselsstraff for dagpengesvindel, og hun er ikke alene.

Ukas student:

Deltidsstudent og heltidsforfatter

Amalie Kasin Lerstang tar pause fra litteraturstudiene for å jobbe med en ny roman. Debuten Europa skrev hun på lesesalen.

SiO lager perler av svinn

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus renvasker seg selv når det kommer til matsvinn, og klinker til med gourmetmat laget av datovarer.

Stemmer over utmeldingsrett

På helgens landsmøte skal det stemmes over enkeltstudenters rett til å melde seg ut av Norsk studentorganisasjon.

Valg i Norsk studentorganisasjon:

Lerøen mot Aarethun

I helgen skal det avgjøres om det er komitéfavoritten eller lokalutfordreren som sikrer seg ledervervet i NSO.

Flere saker fra nyhet »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr