«Rimi-Hagen» åpner lommeboka:

Gir millionbeløp til forskning

Stein Erik Hagen donerer 100 millioner kroner til medisinsk forskning ved universitetet og Rikshospitalet.

GIR TIL MEDISIN: Stein Erik «Rimi» Hagen.

- Hovedgrunnen til at jeg gir disse pengene er at når man har ekstra ressurser mener jeg det er naturlig å bidra til samfunnet som har hjulpet oss til å komme dit vi er. Vi ønsket å satse på noe som kommer flest mulig mennesker til gode, og derfor har vi villet fokusere på medisin, sier Stein Erik Hagen.

Det er gjennom familieselskapet Canica at Hagen har valgt å donere 100 millioner kroner over ti år til forskningen ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) og Rikshospitalet. En statlig ordning for å styrke innslaget av private donasjoner gjør at beløpet økes med 25 prosent til totalt 125 millioner.

Etterlyser giverkultur

Tidligere i år ga Hagen også 50 millioner kroner til hjerteforskning ved Ullevål universitetssykehus. Pengene som doneres nå er særlig ment å gå til forskning på en sjelden sykdom som rammer lever og andre indre organer, og som ofte fører til at pasienten må gjennomgå en levertransplantasjon.

- Det er litt tilfeldig at det ble akkurat dette fagområdet, men ut i fra det vi hørte, blant annet fra fagmiljøer i USA, er Rikshospitalet langt fremme på dette området internasjonalt og har i det siste vært nær et gjennombrudd i forskningen. Samtidig har det vært mangel på penger, derfor følte vi at det var riktig å gi penger til dem i denne omgang, sier Hagen.

Han håper samtidig at hans donasjon kan gjøre andre aktører innen næringslivet interesserte i å donere penger til forskningen.

- Det har ikke vært så enkelt å få med næringslivet tidligere, så jeg håper at dette kan være med på å inspirere andre, sier Hagen, som mener man burde prøve å få til en kultur i Norge slik man har i USA, hvor næringslivet ofte føler et moralsk ansvar for å bidra mer til forskning.

Fornøyd medisindekan

Dekan ved Det medisinske fakultet ved UiO, Finn Georg B. Wisløff, er storfornøyd med Hagens donasjon. Han håper at pengene kan bidra til å bedre forskningen ved Rikshospitalet ytterligere, og samtidig opprette nye forskerstillinger. Wisløff er også enig med Hagen i at det norske næringslivet har sittet for lenge på gjerdet i forhold til å hjelpe forskerinstitusjonene med sårt tiltrengte kroner.

- Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en sterkere kultur hos det private næringslivet til å donere penger til forskning, sier Wisløff, som samtidig etterlyser sterkere satsing på forskning fra det offentlige.

Generalsekretær i Forskerforbundet, Kari Kjenndalen, håper givergleden fra en kjent finansmann som Hagen kan gjøre at flere ser på mulighetene for å donere penger.

- Jeg tror det er viktig å gjøre næringslivet bevisste på sitt samfunnsansvar og at de ser verdien i det å bidra til forskningen. Det at en såpass profilert person som Stein Erik Hagen nå velger å gi, og at folk som John Fredriksen og Trond Mohn tidligere har gitt betydelige donasjoner kan jo ha en smittende effekt. Jeg tror absolutt på eksempelets makt.

En kommentar

verdiløs

..var gavmild, da fikk Frp glede av millionene hans. Kan til og med denne mannen få dårlig samvittighet etter at han ga penger til vårt desidert mest kunnskapsfientlige parti? Og prøver nå å bøte på det ved å sponse forskning?

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Sliter med lærermangel

Landets ingeniørutdanninger sliter med å få tak på nok lærere. HiOA har opprettet 16 nye stillinger for å møte det økende behovet.

Plagierte egne kollegaer

En forsker ved HiOA oversatte kollegaenes tekst til engelsk og publiserte den som egen forskning.

Krever ny niqab-politikk

Studentleder Marianne Andenæs mener ikke det bør være opp til instituttene ved UiO å forby niqab.

Ukas student:

Solokandidaten

Thomas Tvedt, studentutvalgsleder på Norges musikkhøgskole (NMH), gleder seg over at kantina nå skal bli sunnere og mer variert.

Høyres studenter:

Sier ja til skolepenger

Skolepenger for internasjonale studenter gir mer penger til forskning, mener Høyres studenter. – Angrep på den norske modellen, parerer Internationalista.

– Studentene må ta selvkritikk

Studiebarometer-undersøkelsen koster 1,5 millioner, men sliter med lav deltagelse. – Nå er det viktig at studentene stiller opp, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Fordelte studentmillioner etter planen

Det årlige tildelingsmøtet til Velferdstinget i Oslo og Akershus forløp uten hyttende never, men ikke uten anklager om hersketeknikker.

UiO navnga mistenkt fusker

En student måtte få hjelp av studentombudet for å få saken sin riktig behandlet da UiO publiserte navnet etter mistanke om fusk.

Norske studenter:

Leser minst, jobber mest

Norske studenter bruker i snitt 32 timer ukentlig på å studere, minst i hele Skandinavia. – Uheldig, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Innfrir ikke boligløftet

I fjorårets valgkamp lovet Høyre å bygge 3000 studentboliger. Nå nøyer de seg med halvparten.

Flere saker fra nyhet »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.