GET REAL:Alskens holdningskampanjer og motivasjonskjør for å få ungdom til å velge realfag ser endelig ut til å virke. ARKIVFOTO: BRIAN OLGUIN
FOTO: Brian Olguin

Her er studiene med størst søknadsøkning

Som vanlig er det flest kvinner som søker høyere utdanning. Men i år er det teknologiske fag som har størst økning i antall søkere, med en oppgang på 20 prosent fra i fjor, viser ferske tall fra Samordna Opptak.

Kanskje er det de gode lønnsutsiktene, eller det gode arbeidsmarkedet for kandidater med realfaglig bakgrunn som gjør at så mange søker seg til teknologiske fag. Det er i hvert fall sikkert at studieområdet har hatt en massiv økning i antall søkere siden fjoråret.

–Dette er meget gledelig, ikke minst fordi arbeidslivet har så stort behov for teknologisk kompetanse framover. Det tyder på at regjeringens satsing på realfag og teknologi virker, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Etter teknologiske fag følger pedagogiske fag med 14 prosent, jus med 11,8 prosent, og lærer med 11,7 prosents økning i antall søkere, viser tall Samordna Opptak har publisert i dag.

Høyest antall noensinne

Totalt har 115 764 personer søkt høyere utdanning. Det er 6,6 prosent flere enn i 2011, og er det høyeste antall søkere noen gang.

–Økningen er større enn det veksten i ungdomskullene skulle tilsi, og det er heller ingen nye læresteder eller studier som kan forklare den store økningen. Det ser ut til at det er en økt interesse for høyere utdanning i befolkningen, sier Bente Ringlund Bunæs, daglig leder i Samordna opptak.

Men selv om det er en relativt stor økning i søkermassen påvirker ikke dette kjønnsfordelingen. I 2012 er 59,2 prosent av søkerne kvinner, mot 59,4 prosent i 2011.

Halvorsen er fornøyd med økningen i antall søkere.

–Institusjonene har de senere årene gjort en kjempejobb med å opprette studieplasser på de mest etterspurte studiene og ta i mot flere søkere. Dimensjonering av studietilbudene blir en ennå større utfordring i år, og det er klart at regjeringen nå må se hvordan vi sammen med institusjonene kan bidra til økt studiekapasitet og bygg som har nok kapasitet.

Nest beste år for BI

Handelshøyskolen BI opplever i år sitt nest beste søkertall noensinne totalt sett. Siviløkonomstudiet på Master of Science opplever en økning i søkermassen til studiet på 29, 2 prosent. På bachelornivå er det eiendomsmeglerstudiet som opplever størst vekst.

– I følge Statistisk sentralbyrå vil etterspørselen etter økonomisk kompetansen øke kraftig i årene fremover. Studenter som søker seg til økonomiske og administrative fag gjør et klokt valg, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, i en pressemelding.

Vil bli lærere

De siste tre årene har Kunnskapsdepartementet og samarbeidspartnere gjennomført omfattende kampanjer for å få flere interessert i læreryrket. I løpet av kampanjeperioden har antall førstevalgssøkere til lærerutdanningene økt med godt over 50 % (2008-2012), står det i pressemeldingen.

–Dette er et fantastisk resultat. Det viser at læreryrket nå er mer attraktivt blant ungdom enn på lenge. I år har vi 2351 flere førstevalgssøkere til lærerutdanning enn vi hadde i 2008. Fra i fjor til i år øker søkningen til de nye lærerutdanningene med ca 7,5 prosent, sier statsråden.

hansjskj@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nett

Mageplask for badestudiene

Nå avvikles «badestudiene». Kunnskapsdepartementets vedtak har gått hardt utover flere statlige universiteter og høyskoler som tilbyr studier i eksotiske land. Blant disse er Høgskolen i Nesna.

Norske, konservative studenter reiser fra Oslo til Edinburgh:

Kjemper mot skotsk uavhengighet

– Svært overraskende, mener ekspert.

Se video:

Studentkorps kuppet Kulturnatt

Forfjamselse overtok salen da Det juridiske fakultets studentorkester bidro med et uventet innslag under Oslo Kulturnatt.

Skotsk akademia:

Frykter store forskerkutt

Torsdag stemmer skottene over om de skal løsrive seg fra England. Uavhengighet vil la skottene ta grep om utdanningssystemet, men akademia frykter store forskerkutt.

Ny rapport viser at internasjonale rangeringer ikke gagner norske universiteter:

– God plassering ikke noe å juble for

Ny daglig leder i DNS

Administrativ leder Thomas Evensen for Det akademiske kvarter i Bergen blir Studentersamfundets nye daglige leder i november.

Vil gjøre 22. juli til europeisk minnedag

PACE-president Anne Brasseur og stortingspresident Olemic Thommessen støtter «Stopp hatprat»-kampanjen. Nå håper de at 22. juli kan bli den europeiske dagen for hatkriminalitetsofre.

Rådyre studiedestinasjoner skaper pengeproblemer for foreldrene.

Her er det dyrest å studere

Pårørende støtter forslag om europeisk minnedag

– Vi ønsker å gi beskjed til «Stopp hatprat»-kampanjen at vi støtter forslaget deres hjertelig, sier Trond Blattmann.

Samler inn penger i kampen mot norske myndigheter

De iranske NTNU-stipendiatene vil gå rettens vei mot UDI og Utlendingsnemnda, men først trenger de penger.

Flere saker fra nett »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.