KONTROVERSIELL:Andreas Farbergs kommentar «Vårt mørke dyp» der han går langt i å sammenligne NHH-studenter med Anders Behring Breivik, har skapt sterke reaksjoner i studentmiljøet på Norges Handelshøgskole. FOTO: Daniel Bernstein/K7Bulletin.

Sammenligner økonomistudenter med Breivik

På kommentarplass i NHH-avisen K7Bulletin går Andreas Farberg langt i å sammenligne studentene der med Anders Behring Breivik. - Kommentaren burde aldri stått på trykk, sier NHH-rektoren.

Tidligere redaktør i K7Bulletin, Andreas L. Farberg, provoserte mange på Norges Handelshøgskole (NHH) i dag med sin kommentar «Vårt mørke dyp» (hele avisa på PDF). I andre avsnitt har han skrevet følgende:

«Likevel har ABB personlighetstrekk som jeg kjenner igjen fra NHH. Narsisme. Arroganse. Maktbehov. Manglende medfølelse. Et verdenssyn der samfunnet er delt i to; Jeg og Mine meningsfeller, og De Andre. Da de første bildene av ABB dukket opp, var det mange som lot seg skremme av de kalde, følelsesløse øynene hans. Slike øyne har jeg sett her på NHH.»

Rektor ved NHH, Jan I. Haaland, mener kommentaren er langt over streken.

–Denne kommentaren tar ledelsen på NHH fullstendig avstand fra, og den burde aldri stått på trykk.

Hårreisende kommentar

Farberg skriver også at «blant studentene på NHH finnes det personer som mangler empati, men har lært seg samfunnets sosiale regler, og følger dem for å nå sine mål: Penger, status, makt.».

Leder for NHHs studentforening (NHHS), Saliba Andreas Korkunc, synes kommentaren er hårreisende.

–Jeg er sjokkert, jeg deler på ingen måte samme syn som kommentatoren når det gjelder miljøet på NHH. Ikke i det hele tatt. Både folk på facebook, i gangene på NHH og ellers er overraska og sjokkerte. Det å sammenligne studenter på NHH med Breivik viser lite respekt for saken.

Syns du kommentaren burde stått på trykk?

–Dette får stå på hans regning, men at redaksjonen trykka dette her, er kritikkverdig i seg selv, sier Korkunc.

Bare stereotypier

NHHS-lederen mener Farberg baserer seg på gamle fordommer om NHH.

–Det er usmakelig. Det er så mange påstander, og kommentaren er basert på stereotypier av NHH-studentene. Det er ikke bare folk fra Oslo vest, og det er et inkluderende studentmiljø. Vi har også en egen bistandsorganisasjon

Farberg har visstnok et rykte for å provosere, tror du NHH-studentene kanskje ikke vil ta dette så tungt?

–Han liker å provosere, og pleier å ta ting ut av sammenheng, for eksempel kritisere folk som ikke styrer godt nok som han kaller kapitalklovner. Men det her er en helt annen dimensjon. Dette er helt klart det mest ekstreme han har skrevet.

–Breivik er menneskelig

Forfatteren av kommentaren selv, står inne for innholdet i kommentaren.

– Jeg har ikke ment å gå for langt, slik Saliba reagerer har ikke vært min intensjon. Jeg har prøvd å få folk til å tenke. Jeg står inne for det jeg har skrevet, og håper folk forstår teksten slik den er ment å leses, sier Farberg.

Og hvordan skal den leses?

–Det har aldri vært poenget å direkte sammenligne NHH-studenter med Breivik. Poenget mitt er at noen av trekkene hans går igjen hos andre, inkludert meg selv.

Han sier han vil peke på at Behring Breivik er menneskelig. Han mener at på en del områder er han likere oss enn vi liker å tenke på. Det er de menneskelige sidene ved Breivik vi kan prøve å forstå, ifølge Farberg.

Han forteller at han har fått støtte for kommentaren.

–Av de som har gått personlig bort til meg, så har rundt halvparten sagt at de ikke syns den er støtende.

Forsvarer trykkingen

På tross av til dels sterke reaksjoner fra studentledere og andre står redaktør Kyrre Kjellevold inne for trykkingen av kommentaren.

–Også sett i etterkant av reaksjonene til nå så ville jeg ha trykket den, sier Kjellevold.

Han mener Behring Breiviks handlinger var djevelske, men at han fortsatt er et menneske og noen av hans trekk er ikke ukjente i resten av samfunnet.

Farberg tror det kommer mye kritikk fordi rettssaken er så aktuell nå. Han mener tidspunktet for trykkingen er tilfeldig.

–Avisa kommer ut annenhver uke, og dette var siste semesterets siste utgave. For min del har jeg ikke tenkt på at det var dagen da Breivik skulle begynne å forklare seg. Mange har reagert sterkt, siden det er så aktuelt. Det har ikke vært noe bevisst fra min side, sier Farberg.

hansjskj@universitas.no

Fakta

Annonse

Debattmøte

19 kommentarer

Lars Bergåsen

Atter en gang er det ingen som klarer å ta noe som helst med en liten klype humor. Hurra for trøtte alvorstyper.

Emma

For en idiot! Ser tydeligvis ikke implikasjonene for hva han selv har skrevet. Snakk om å være tett i pappen.

Muhammed Syvertsen

ALF og ABB er eksempler på to ekstremister. De virker utilpass i det bestående samfunn, og tar derfor til ordet for å spre et personlig budskap. Det er riktignok noe mer diffust hva slags agenda ALF har. Ting peker i retning av at ALF har et stort eksponeringsbehov, og av den grunn tar i bruk provoserende virkemidler og for å fremheve seg selv og sine meninger. Slike narsissistiske trekk kan skyldes mangel på grunnleggende sosiale ferdigheter. Manglende medfølelse for andres reaksjoner, svekket moral og sviktende forståelse for omgivelsenes øvrige normer, er videre konsekvenser. Ekstreme ytringer kan også forklares med ønsket om hevn. Det kan skyldes at man føler seg sviktet av omgivelsene, i hvert fall til en viss grad.

Spått Ånn

Jeg synes det var en treffende og god kronikk. Vi trenger flere friske meninger i dette samfunnet.

Begynner å bli dritt lei moralpolitiet.

Den andre siden...

Det er ingen hemmelighet at den redaksjonelle linjen i K7 bulletin har tatt en retning som ikke bare er destruktiv for studentforeningen ved NHH, men også blir latterliggjortt blandt rutinerte journalister. Med Kyrre Kjellevold og Andreas Farberg i spissen blir det sparket i alle mulige retninger. På leder plass i tirsdagens Bulletin forsøkes det på å gi stud.nhh en leksjon i hva "god presse" er for noe, og det argumenteres med at pressen skal vise oss den andre siden av saken. Det er bare så synd at dere har missforstått Bulle... DERE er blitt den andre siden. Det er dere MOT resten av studentforeningen. Dere gjemmer dere stadig oftere bak kvalmende artikkeler hvor dere glorifiserer deres egen rolle som den lille svake journalisten som søker sanheten i et komplekst mafia lignende nettverk kalt NHHS.

Det er bare så synd at alle i studentforening på NHH ser at det kun blir gjort for å mele deres egen kake. Dere ønsker dere en karriere innenfor journalistikk og ønsker å kunne svare på et jobbintervju at du var journalisten som torde bli en folkefiende.

K7 Bulletin- Vit at vi vet!

senurert

Det er to personer som har fått det som de vil i denne saken. Det er ALF og ABB, som begge bare vil ha oppmerksomhet rundt seg selv.

Simon K. Nilsen

"Latterliggjortt", "missforstått", "mafia lignende". Jeg vil anbefale deg den spalten "Korrektur" på det aller sterkeste. Ord er greie å vite at du vet!

Barnehagekompis av Simon K

Ja Simon K. Nilsen det var treffende argumenter i denne diskusjonen men jeg ser jo her at du er en gammel Bullist så man kan vel ikke forvente bedre argumentasjonsrekker...

Magnus G

Det er vel et poeng å styre unna "Korrektur", i denne saken. Farberg har vel satt nok farge på debatten som den er;)

Simon K. Nilsen

At bulles saker til tider er vanskelige å fordøye har jeg forståelse for, og det er nettopp derfor avisen oppmuntrer til debatt. Ettersom journalistene står frem med fullt navn (noe man har mulighet til også her) i hver utgave er det heller vanskelig å "gjemme" seg. Og en slags generell vurdering av artiklene/sakene som "kvalmende" tyder på at man enten lider av en oversensitiv brekningsrefleks, eller rett og slett ikke leser avisen. Bulle har etter min mening nok en god utgave (På tross av en kommentar som vekker reaksjoner som, man kan lese av saken, ikke var intensjonen).

Den andre siden...

Til det Første du skriver så er det forskjell på å forsøke å skape debatt gjennom å peke på krtikkverdige momenter ved studentforeningen, og å fungere som en destruktiv motpart til studenforeningen slik Bulle fungerer i dag. I ditt tredje moment nevner du at siden jeg bruker ordet "kvalmende" så leser jeg ikke avisen. Dersom den høye herr Simonsen selv kanskje hadde steget ned fra sin høye hest og lest litt mer i Bulle, ville han kanskje oppdaget en liten, nei vent la meg tenke... en GIGANTISK overskrift i Bulle for en liten tid tilbake som het "Quvalmende dårlig" Etter at du har sjekket opp i denne kilden kan du vel videre ressonere deg frem til at ordbruken var brukt som et stikk til ditt elskede Bulle... Som du åpenbart burde lese oftere...Hvis du leser Ieder i den samme avisenutgaven vil du også oppdage hva jeg mener med å "gjemme seg bak" artikkeler. Her prøver Kjellevold seg på noen pompøse historiske referanser for å forsvare hva som kommer lenger inn i avisen. Svært smakløst om man skal tro... la meg se... alle jeg har snakket med...

God lesning herr Simonsen! :)

Ola Dunk

En drøy sammenligning! Alle vet jo at studentene på NHH kun er ute etter personlig vinning på bekostning av felleskapet og driter i det norske folk.

lol!

Simon K. Nilsen

Noen av sakene dette nummeret er at NHH dropper casekarakterer, skjenkesaken, at KS har gjort en god jobb, finansbransjens rolle i samfunnet, og at NHH atter slo BI under BBL. Neppe særlig destruktivt for NHHS. Du peker på noen provoserende saker og lar det farge hele ditt syn. Angående det elegante ordspillet ditt er jeg forøvrig svar skyldig. Men hva med å seile under åpent flagg? Da garderer du deg iallefall mot å falle for egne anklager.

Apsykopatisk

Noe nytt her? Noen forskere påstår at frekvensen av psykopater blant toppledere er inntil 4 ganger høyere enn gjennomsnittet (healthland.time.com/2011/09/20/study-1-in-25-business-leaders-may-be-psychopaths/), og kanskje enda høyere blant ansatte på Wall Street (www.huffingtonpost.com/2012/02/28/wall-street-psychopaths_n_1307168.html, blogs.hbr.org/cs/2012/03/psychopaths_on_wall_street.html).

Et hovedtrekk ved psykopater er manglende empati og følelseskulde, men samtidig gode evner til å simulere empati for personlig vinning.

Så hva i alle dager er det dere blåser dere opp over?

Linsen

Synes det er helt OK at det blir reist kritikk mot folk som oppfører seg narsisistisk. Problemet er jo nettopp at undertrykkelsesadferd IKKE blir avslørt i arbeidslivet, og folk får lage masse kvalm i lang tid så andre blir sykemeldte og de selv vinner, vinner, vinner, fordi arbeidsmiljøet godtar narisistisk adferd og "spisse albuer" er jo allerede blitt almennt akspetert. Burde det være slik at det er greit å sette andre i ett dårlig lys får å vinne selv? Hvorfor er det plutselig akseptert å lyge så lenge man gjør det i konkuransens tjeneste? Det er ikke greit.

JatilSannhet

Jeg kom forsent.. Nå har "Vårt mørke dyp" artikkelen blitt sensurert før jeg fikk lest den. Hvor kan man få lese artikkelen i sin helhet? Tydelig at den traff et ømt punkt. La folket få lese og dømme selv.

MELKEKUER

Alle vet at det er sannhet i kommentaren til Anders Farberg.

NHH trekker til seg personer som søker makt, høye lønninger og status. Ingen er så opptatt av antall venner på LinkedIn, livsstil og sosial klasse som studentene ved NHH. På den andre siden er det ingen studenter som er så lite opptatt av miljø, medmennesker og sosiale spørsmål som NHH-studentene.

NHH dyrker psykopater.

Grisen Mohammed

Pig pig idiot. Kan ikke si annet!

Her ser vi pedofile tendenser. Som Koranen predikeker; inget barn er for ung til og ha sex.

Je suis Charlie.

Noname

NHHS-lederen sier "Det er ikke bare folk fra Oslo vest ...".

Jeg spør; hvilke fordommer har NHHS-lederen om folk fra Oslo Vest?

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nett

Lerøen ny NSO-leder

Therese Eia Lerøen tar over som leder for Norsk studentorganisasjon etter Anders Kvernmo Langset.

Bygg din egen studentpolitiker

Er du ikke fornøyd med de som stiller til valg som studentledere? Fortvil ikke, nå kan du bygge din helt egen kandidat.

London-universitet vant over egne studenter i retten:

– Går mot vår fundamentale rett til å protestere

University of the arts London trakk egne studenter for retten, etter nesten én måned med okkupasjon.

IS-sympatisører hacket studentfestival

Tirsdag kveld ble folk som forsøkte å gå inn på nettsidene til den studentdrevne filmfestivalen Dokfilm møtt med et budskap om at alle som motsetter seg IS vil ende på kirkegården.

Kommentar:

Alle tårene i Tronsmoelva

Sutring på sosiale medier bør ikke hindre et sterkere universitet.

Kommentar:

Småpartienes forbannelse

Da Liberaldemokratene ga etter for regjeringspartnerens krav om å øke skolepengene gikk studentene ut i gatene. Men selv om studentene springer rundt og holder gatedemonstrasjoner, påvirker ikke det den førende politikken

Britisk valg:

Få studenter stemmer

I Storbritannia føler studentene seg oversett og sveket av politikerne. Når valget avvikles er det ventet at under halvparten av de unge vil bruke stemmeretten sin.

Er du årets påskequizer?

Løsningen på Universitas’ påskejakt

40 år med okkupasjon av Vest-Sahara:

– Politiet kaster murstein på barn

Det siste året er det blitt dokumentert 300 menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara, viser en ny rapport fra SAIH.

Fjernet Amsterdam-okkupanter med politimakt

Ni personer ble arrestert da nederlandsk politi lørdag kastet ut okkupantene ved Universitetet i Amsterdam.


Flere saker fra nett »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr