Annonse

Akademika: best på pensum.

Derfor skylder de Lånekassen over 1 000 000 kroner

Lånekassen har ingen øvre beløpsgrense for hva man kan ta opp i lån. For de som studerer i utlandet kan det bety gjeld på godt over millionen.

GJELDSUFRIE:De aller dyreste skolene i utlandet slik som Harvard og Yale kan ta skolepenger opp mot 250 000 kroner i året. Men også flere år i utlandet med lavere beløp i skolepenger kan gi milliongjeld til Lånekassen.
FOTO: Brian Olguin

Studerer du for eksempel ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og gjør unna studiene på tre år, sitter du ikke igjen med et avskrekkende lån. Verre er det for norske studenter som tar hele studiet i utlandet.

For når du legger til lån til eksempelvis 120 000 kroner i årlige skolepenger oppå basisstøtten på rundt 90 000 kroner fra Lånekassen, øker gjelden raskt. Særlig hvis du tar både bachelor- og mastergraden din i utlandet.

På topp 10-listen til Lånekassen over de mest gjeldsbefengte studentene troner de med avsluttede studier i utlandet på topp. På listen for 2010 hadde liste-«vinneren» nesten 1,2 millioner kroner i gjeld til Lånekassen.

Studenten med mest gjeld og avsluttede studier i Norge, hadde 840 000 kroner i gjeld, melder VG Netts Dine Penger.

Langt over gjennomsnittet

Studentene med rundt en million i studielån ligger langt over gjennomsnittet som er 405 782 kroner for de med avsluttede utenlandsstudier i 2011.

–De som har høyest gjeld har studert i USA eller Øst-Europa. Langvarige utdanninger i land med dyre skolepenger fører ofte til høy gjeld, opplyser Solbjørg Sørensen i Lånekassen til Dine Penger.

President i organisasjonen for norske utenlandsstudenter (ANSA), Kristiane Roe Hammer, er bekymret for situasjonen.

–Når det begynner å bli så høy gjeld på folk, frykter vi at mange vil slite med å få boliglån etterpå. Det er viktig at utenlandsstudier skal være for alle, men vi risikerer at det blir et privilegium for de rike, sier hun til Dine Penger.

For studenter med avsluttede studier i Norge er gjennomsnittlig gjeldsbeløp «kun» 226 695 kroner i 2011.

Endring i reglene

En årsak til den høye gjelden for noen utenlandsstudenter kan være en regelendring fra Lånekassens side i 2004/2005. Før dette fikk de dekket hele beløpet til skolepenger.

Slik reglene er nå gir Lånekassen 50 prosent av lånet til skolepengene på bachelornivå som stipend. Men dette gjelder bare på skolepenger opp til 59 370 kroner.

Skal du studere i USA og skolepengene koster 120 000 kroner årlig, får du rundt regnet 30 000 kroner i stipend og 90 000 kroner som lån.

Hammer i ANSA mener staten må ta mer av regningen.

- Man sier ofte at det er gratis å studere i Norge, men det er jo fordi staten betaler. I utlandet er det studentene som sitter igjen med regningen. Det er ikke riktig når de sparer staten for så store summer.

hansjskj@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nett

Etterlyser mer demokratiske dekanvalg

Som mange andre fakulteter, velger SV sine dekaner. Men de har aldri hatt mer enn én kandidat som har stilt til valg.

Kina øker den akademiske kontrollen:

Vil hindre «vestlige verdier»

Den asiatiske kjempen vil forby universitetsbøker som «tilskitner sosialismen og promoterer vestlige verdier».

Gjenåpner Hvelvet

Første nyttårsdag fosset 6000 liter vann inn i Hvelvet studentpub. På torsdag er de endelig klare til å åpne igjen.

Total Universitas-frifinnelse

PFU-klage mot Universitas ble avvist på alle punkter. – Artikkelen er et solid arbeid og godt innenfor presseskikken, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen.

Test deg selv:

Hvem er hvem i kunnskapsnasjonen?

Kun én av fire vet hvem kunnskapsministeren er. Hvor godt kjenner du aktørene i kunnskapsnasjonen Norge?

Flere danske studenter søker psykisk hjelp

Tendensen med at flere og flere studenter opplever psykiske plager er ikke unik for Norge. Også i Danmark søker flere nå hjelp for å mestre studiehverdagen.

Dårligere jobbutsikter for ingeniørstudenter

Arbeidsledigheten blant nyutdannede ingeniører har doblet seg i løpet av ett år.

Lite kunnskap om kunnskapsministeren

Kun én av fire svarer «Torbjørn Røe Isaksen» på spørsmål om hvem som er kunnskapsminister.

Vil ikke si hvordan skolepengene brukes

Higher Education Price Index vil vite hvordan britiske utdanningsinstitusjoner bruker pengene sine, men få svarer.

Dette er de mest internasjonale universitetene i verden

Ingen norske institusjoner fant veien inn på lista over de 100-beste.

Flere saker fra nett »

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.