Pizzahemmeligheter

I drømmene kjenner jeg duften av den ultimate pizzaen. Med gyllen ost og sprø bunn.

Nå er jeg lei Grandiosa. Ifølge statistikken spiser jeg dobbelt så mye ferdigpizza som gjennomsnittsnordmannen. Jeg er jo student.

Hva gjør man så, når hjemlige forsøk strander i vassen pizzabunn og svidd ost? Man kontakter Helle Bones, som er kokk på pizzarestauranten Dolly Dimple\'s.

– Kjøttdeig og grønnsaker bør ligge under osten for ikke å bli svidd. Skinke og pepperoni bør ligge over for å bli sprøstekt, sier Bones og sprer snask over pizzabunnen.

For oss som lærte å lage bolognese av kjøttdeig, løk og tomatpuré på skolekjøkkenet er det uvant å se at kjøttdeig havner på pizzaen. Men dobbel steking gjør altså kjøttet tørt.

Duften av krydder og smeltet ost siver ut av ovnen og setter smaksløkene i forventningsfull beredskap. Den tradisjonelle pizzaosten er mozzarella, men variasjonsmulighetene er store. Bones har et tips for som vil ha mer smak:

– Vi bruker blåmuggost på noen pizzaer. Det lukter ... hm ... spesielt, men smaker himmelsk.

God på bunnen

– Hvordan får man til en pizzabunn som er både sprø og luftig?

– Det aller viktigste er å elte deigen nok. Kna den dobbelt så mye som du tror er nødvendig, til den blir helt glatt og fin. Og la den heve skikkelig. Litt solsikkeolje og sukker i deigen hjelper hevingen, sier Dollys sjefsbaker Erik Berge.

– Jeg drømmer om tynn sprø bunn, slik italienerne har ...

– Da bruker du lite gjær, kjevler veldig tynt og setter pizzaen rett i ovnen uten heving, sier Berge.

Pizzaovnen holder 350 grader. Ovnsbunnen er av keramikk for å gi god undervarme. Slik blir pizzabunnen stekt uten å svi fyllet.

– Men jeg har ikke 350 grader i ovnen min?

– Hjemme bør du steke på 240 grader i 15-20 minutter.

Hos Dolly går det raskere. Etter åtte minutter kommer det ut en sprø bunn med deilig klissete ost på. Vi bestemmer oss for at det er lov å smatte.

Tilståelse

– Noen ganger bare må man ha en Grandiosa, særlig dagen derpå. En gang kjøpte jeg faktisk en på 7-eleven og stekte den i ovnen her. Jeg er nok litt pizzanerd, sier kokken Bones.

Pizza er opprinnelig italienernes måte å lage restemat på: Man lager en bunn og fyller den med middagen fra sist uke.

Oppskrift stor pizza: Bland 540 gram hvetemel med 3 dl vann, en pakke (50 gram) gjær, 1-2 ss solsikkeolje og 1-2 ss sukker. Elt til krampa tar deg. La den heve en halv time. Kjevl ut på stekeplata. Fyll pizzaen med tomatsaus, grønnsaker og eventuelt kjøtt, strø over ost, stek, spis og vær glad!

http://universitas.uio.no/kontakt.shtmlAv Karsten Eig og Håkon Mosvold (foto)

Powered by Labrador CMS