Glitrende god gelato

Det startet en istid i Italia på 1500-tallet. Nå har den endelig nådd Norge.

Publisert

SJOKOLADEIS

1 liter helmelk

350 gram sukker

40–50 gram kakao

3 eggeplommer

Bland sukker, kakao og egg godt. Øk kakaomengden for sterkere smak. Bland ut med melk til en jevn røre. Har du ikke ismaskin kan du heller lage eggedosis av egg og sukker, og erstatte litt av helmelken med fløte. Rør litt i isen mens den fryses, slik unngår du isnåler. Iskremen må stå i fryseren i minst seks timer.

– Du kan lage iskrem med alle smaker! Du kan putte en hel tiramisu ned i mikseren og kalle det tiramisu-is. Jeg tror jeg kan tenke på femti forskjellige smaker. Minst, sier Vito Palmisano.

– Øl også? spør en varm fotograf.

– Ja, det blir beskt, men absolutt mulig, sier Palmisano, og hakker opp bananer til vår første smaksprøve; Bananiskrem.

På Dolce Vita kafé slipper ikke noe av den steinharde, norske isen vi er så stolte av innenfor døra. Her serveres den italienske stoltheten, hjemmelaget is, og det med litt mer eleganse enn man finner i de fleste norske iskiosker. Til og med kjeksen er importert fra Italia. Da arkitekten Buontalenti i Firenze en gang på 1500-tallet fant opp iskremen hadde han vel kanskje ikke ventet at den skulle dukke opp med de samme gode råvarene i Prinsens gate i Oslo?

Naturligvis

– Hjemme i Italia er det store konkurranser om hvem som lager den beste isen, forteller Palmisano, og lar bananen få gjennomgå i kjøkkenmaskinen.

Den fine hvite massen tilsettes deretter sukker og base, som består av eggeplommer og helmelk som blir pasteurisert. Skal du lage iskrem som får smak som Palmisano sin gelato, må du investere i kostbare maskiner. En liten ismaskin på butikken koster derimot rundt 600 kroner, og kan være kjekk å ha om du ikke vil vente i seks timer på at fryseren skal gjøre jobben.

– Som du ser så blir ikke isen gul som den kunstige bananisen er, smiler ismakeren.

– Man putter jo ikke skallet i isen. Det spesielle med italiensk is er råvarene, og at vi ikke bruker fløte. Da smaker det mye mer naturlig, sier Palmisano.

Det gjør det også.

Fersk nougat

– Men hva med å lage is hjemme?

– Det er vanskelig å få den så luftig som her, men hvorfor ikke prøve i fryseren? sier Palmisano, og spør om hva vi skal lage nå.

Tja, hva er din favoritt?

Det var nok det rette spørsmålet, for italieneren finner frem en liten eske med flytende nougat.

– Denne isen lager vi sjelden, men ferske hasselnøtter gir en utrolig god is, sier Palmisano, som hvert år drar ned til Italia for å lære om nyheter på smaksfronten.

– Pyntetips?

– Hakk litt nøtter og riv litt appelsinskall. Liker du isen?

– Veldig godt.

Da er Palmisano fornøyd.

Nå håper vi bare på en varm sommer.

Powered by Labrador CMS