BANDASJERT: Audun Lysbakken var litt uheldig før intervjuet og møtte en glassdør som ga hard motstand.

Audun Lysbakkens studietid: Sosialistisk skippertaksstudent

Audun Lysbakken rakk bare to år på universitetet før Stortinget tok ham. Det var like greit, han la heller sjela si i klassekamp enn å pugge fransk grammatikk.

HVEM:Audun Lysbakken

  • STUDERTE:Fransk og sammenlignende politikk ved UiB (1996-1998)
  • HVA:Partileder i Sosialistisk Venstreparti
  • AKTUELL MED:Stortingsvalg til høsten

– Jeg kan prøve å få sånn Erasmus-stipend, sier Audun Lysbakken og ler.

SV-lederen forteller med at han enda ikke har fått dratt til utlandet for å studere. Som 20-åring prøvde han å lære seg fremmedspråk fra hjembyen Bergen.

– Jeg hadde hatt fransk på videregående, og tenkte at hvis jeg tok det på universitetet, kom jeg til å bli sinnssykt god. Det jeg burde gjort er å dra til Frankrike og studert der eller noe sånt.

Lysbakken var nylig blitt leder for Sosialistisk Ungdom da han begynte å studiene i fransk og sammenlignende politikk ved UiB. Første året havnet han attpåtil i styret til Studentparlamentet, hvor han representerte Radikal og Sosialistisk studentorganisasjon (ROSSO). SU-kontoret, Studenthuset og «et eller annet vannhull», som kafeen Karl Marx, trumfet ofte lesesalen.

– Det var kanskje litt mye aktivisme og demonstrasjoner og litt lite forelesninger. Men vi hadde en sånn krisekollokviegruppe, hvor vi fikk tatt igjen en del ting på slutten. Jeg vil ikke si jeg var et eksempel til etterfølgelse, sier han og ler.

Rasmus Hansson: Ble arrestert i studietiden

Neste gang dere hører noen som sier dere har lite engasjement, så bare drit i det!

Audun Lysbakken gir råd til dagens studenter.

Selv om kampen for sosialismen ofte gikk foran studiene, var aldri planen for SV-lederen å bli yrkespolitiker. Da han etter to år tok en pause fra studiene, litt lei av universitetet, var det for å prøve seg som journalist i Klassekampen.

– Det var jo journalist jeg hadde tenkt til å bli. Men så ble jeg politiker, da. Det der er det store spørsmålet, hvordan blir livet som det blir, det er jo en lang serie tilfeldigheter, kanskje.

Tilfeldigheten som førte til at 39-åringen sitter på Stortinget på tolvte året, var at SV gjorde et «utrolig godt stortingsvalg» i 2001. Dermed kom politikerspiren Lysbakken inn på Stortinget som 24-åring, selv om han ikke sto høyt på valglistene.

– Jeg har jo egentlig aldri rukket å studere ferdig, det har vært litt mye å gjøre, sier han og legger til:

– Jeg kunne godt tenkt meg historie, for jeg er veldig interessert i det.

Lysbakken beskriver om studenttilværelsen som en deilig tid, hvor ølene var mange og konsertene i Hulen likeså. Det beste med de to årene ved UiB, var likevel miljøet i SU og ROSSO.

– Blant de jeg hang mest med var det utrolig mye flinke folk, og en tro på at vi kunne fikse verden, sier han og smiler.

For SV-lederen ble studentengasjementet viktigere enn den franske grammatikken. Han tror mange studenter glemmer at en noe av utdanningen man tar er rundt studiene.

Råder du dagens studenter til å engasjere seg i noe utenfor studiene?

– Jeg husker at det teiteste jeg visste da jeg var tjue år, var sånne førtiåringer som skulle gi med råd. Så det skal jeg absolutt ikke gjøre, sier han og ler, før han legger til:

– Jeg tror det er feil at det er mindre engasjement enn før. Man er ikke først og fremst en generasjon, man er først og fremst et menneske. Neste gang dere hører noen som sier dere har lite engasjement, så bare drit i det!

Powered by Labrador CMS