Veteran: Aurora Furuseth har vært med i Studenthagen i tre år. For henne er studenthagen en grønn oase i en ellers hektisk hverdag.

På politisk diett

Stadig flere får et politisk forhold til mat. Medlemmene i Blindern Studenthage slår et slag for grønt kosthold.

Publisert Sist oppdatert

Jeg kan forstå at det kan virke ekstremt å velge bort matvarer som mange ser på som essensielle deler av kostholdet. Men for meg dreier det seg om hva jeg mener er rett, og det gjør valget enkel.

Aurora Furuseth, veganer og student

Vegandiett

  • Veganere spiser ingen animalske produkter. De unngår derfor både egg og melk i tillegg til kjøtt og fisk.
  • De unngår også klær laget av ull, skinn, pels eller andre dyreprodukter.
  • Det finnes grader av vegandiett. Noen veganere unngår enkelte e-stoffer som er basert på animalske produkter, mens andre spiser alle e-stoffer.
  • Produkter som vaskemidler, såpe, sjampo og andre vanlige husholdningsprodukter kan være problematiske for veganere, fordi de kan være testet på dyr.

Rett bak Helga Enghs hus på Blindern ligger en liten oase som mange tusen studenter passerer hver eneste dag. Ikke mange vet om den, og enda færre vet hva som foregår der inne mellom trærne. En gjeng studenter treffes her en gang i uka fra februar til november for å grave, så, rake, høste og stelle med den lille hageflekken. De kaller seg Blindern Studenthage og har holdt på i fire år.

– Jeg begynte fordi jeg var interessert i økologi og opptatt av klimapolitikk, sier Aurora Furuseth. Hun har vært medlem i tre år, er veganer og en av studentorganisasjonens mest ivrige medlemmer. Det politiske engasjementet er en av grunnene til at hun drar tilbake hver uke.

– Jeg har tenkt mye på hvordan man kan produsere mat på en måte som er bra for dyr og mennesker. Det var vel derfor jeg ble interessert i å dyrke mat sjøl. Men den viktigste grunnen til at jeg er med i hagen nå, er at det er morsomt. Jeg koser meg når jeg er her. Og så ser vi raskt konkrete resultater av arbeidet vårt. Det er en fin kontrast til abstrakte studier, sier Furuseth og smiler.

Å spise grønt og økologisk blir mer og mer trendy i Norge. Norsk Vegansamfunn, Norges største organisasjon for veganere, har 330 medlemmer. Tallet er stigende. I løpet av de siste to årene har de gått fra 1100 følgere på Facebook til 4400.

Veganere spiser ingen animalske produkter, hverken kjøtt, fisk, egg eller melk. De holder seg unna produkter som er testet på dyr, og kler seg ikke ull, skinn, eller andre materialer som er laget av dyrematerialer.

Marte Munkeli, leder i Norsk Vegansamfunn, er ikke i tvil om at veganisme er på frammarsj i Norge.

Tilbudet av vegansk mat og veganske produkter øker, noe vi må anta er en refleksjon av økt etterspørsel

Marte Munkeli, leder i Norsk Vegansamfunn

– Vi får mange henvendelser fra publikum og media, og ser at veganisme og dyrs rettigheter stadig omtales i positive ordelag i tradisjonelle mediekanaler. Tilbudet av vegansk mat og veganske produkter øker, noe vi må anta er en refleksjon av økt etterspørsel, sier Munkeli.

Trenden har også spredd seg til Blindern. I høst ble studentforeningen Veganstudentene Oslo stiftet. På noen få måneder har de fått 19 medlemmer og 115 studenter driver hektisk aktivitet i den lukka gruppa på Facebook. En fellesmiddag blir arrangert hver måned.

Slike ekstremdietter er ikke problematiske så lenge man får i seg alle næringsstoffene mennesker trenger. Spiser man ikke kjøtt, må man finne andre hovedkilder til for eksempel proteiner.

– Veganere må sørge for å få i seg nok B12-vitamin, D-vitamin og jod. I tillegg må de passe på å sette sammen kosten slik at man får et tilfredsstillende proteininntak, sier Margaretha Haugen i Folkehelseinstituttet.

– Det er nok den største utfordringen ved å kutte ut produkter som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Så lenge man passer på disse tingene er det uproblematisk å være veganer, sier Haugen.

Aurora Furuseth er klar over dette og har et reflektert forhold til sin egen diett. -Det er sikkert noen som ser på det som en slags slankekur, men jeg tror de fleste etter hvert vil få øynene opp for politikken i det, sier Furuseth.

Hun har fått noen få negative tilbakemeldinger på veganismen sin, men synes det bare er fint.

– Da får jeg muligheten til å snakke om hvorfor jeg er veganer og spre informajson.

Hun er opptatt av Peter Singers moralfilosofi, som hun først ble introdusert for i Exphil. Singer mener at det ikke går an å forsvare måten man kjøper, selger og bruker dyr på.

– Jeg kan forstå at det kan virke ekstremt å velge bort matvarer som mange ser på som essensielle deler av kostholdet. Men for meg dreier det seg om hva jeg mener er rett. Når jeg har valget, vil jeg unngå å skade dyr gjennom maten jeg spiser, sier hun.

Powered by Labrador CMS