Illustrasjon: Adrian Nielsen
Illustrasjon: Adrian Nielsen

Fra Oslo-lost til Oslo-los

Følger du Universitas' enkle triks, er det klinegaranti i store deler av byen.

Du er ny i byen, skal på date, og har blitt forespeilet en Oslo-kveld, en skikkelig Oschlo-kveld, en kveld som skal ta deg langt vekk fra øltelt, faddergruppe og selvskadende vektere. En kveld «utenom det vanlige». Faktisk tenker du at det ligger an til nettopp dét, fordidaten din – han, hun, hen – er født og oppvokst i Oslo, eller påberoper seg inngående kjennskap til byen etter å ha bodd i hovedstaden en fem­seks år.

Men til tross for at du selv er ganske blank når det kommer til Oslokunnskap, er det noe som skurrer. Det viser seg nemlig at datens løype går ut på å svinge innom akkurat de samme stedene som du oppdaget helt på egenhånd da du var på By:larm med venner fra folkehøgskolen i 2013 (Jonas Alaska, Mikhael Paskalev, Razika). Snart har to seige timer gått med til å vandre rundt i en møkkete og hasjbefengt Sofienbergpark, se på herja 38­-åringer som går på slak line (jøsses), og drikke en «sykt digg IPA» på Kulturhuset akkompagnert av noe gammal Creedence. Når klokka nå nærmer seg 22.45, later det til at daten beveger seg mot en slags grand finale. Dette, i form av en tur opp på byens «pulserende tak» – Stratos. Unna vei, her skal det klines!

Nei, det skal det ikke. For det er ikke dette du hadde sett for deg som nyinnflytta Oslo-student. Selv om du kommer fra Sandnes i vest, Mo i Rana i nord eller Kristiansand i sør, skjønner du ved hjelp av ditt innebygde kulturkompass, at stedene du har sett i kveld er langt fra det ypperste Oslo har å by på. Denne byen er nemlig så mye, mye mer. Det vet både du og din desperate date, der dere står med hver deres lille drink, sukker oppgitt før dere gir hverandre et halvhjertet nuss og går hver til deres, vel vitende om at forholdet heretter vil begrense seg til facebooklikes på innleverte bacheloroppgaver og tøffe feriebilder.

Moralen er innlysende: En grundig oppdatering av lokalkunnskap, i og utenfor Oslos bykjerne kan komme til å utgjøre hele forskjellen mellom en ekstremt vellykket og en helt grei date. Hvis du har noe som helst stolthet når det kommer til ditt eget osloborgerskap, eller plutselig skulle befinne deg i en situasjon der du må intervenere i opplegget på en date, gjør du klokt i å klippe ut denne artikkelen og ha den i baklomma.

Grünerløkka­date

På grensen mellom Oslo øst og vest finner du bydelen Grünerløkka.

Begynn daten på Supreme Roastworks i toppen av Thorvald Meyersgate. Drikk kaffe og enten dyrk eller undertrykk behovet for å forklare den du er sammen med at du foretrekker denne sjappa fordi den er hakket mindre kompromissløs enn Tim Wendelboe nedi gata. Når dere først er i området kan dere som en ekstra liten kuriosaaktivitet gå like rundt hjørnet, og sjekke det besynderlige utvalget av bøker i bokhandelen til Max Hermansen.

Dra videre til Black Box teater i Marstrandgata. Heng ut og drikk en øl i foajeen. Se gjerne en forestilling, men tenk på forhånd gjennom akkurat hvor overskridende scenekunst du er i humør eller stand til å ta inn, og til å diskutere i etterkant. Å si «det var litt rart», eller «jeg synes det er unødvendig å være naken på scenen», kan gi uheldige utfall dersom daten din har bakgrunn fra en progressiv dramalinje på videregående eller folkehøgskole. Er Latter eller Det andre teateret høyt på lista over dine (eller din dates) siste kulturopplevelser, så hold dere i foajeen, uansett hva.

Et alternativ er å gå fra Månefisken og ned langs Akerselva. Fortell at den faktiske Oslo-losen (parodiert i Uti var hage) druknet i Akerselva. Stopp på brua ved studentbolig­siloen og legg inn alt du har av sjarm her, før du foreslår en «Tarte flambée» og to flasker rødvin på Le Benjamin nede i gata. Garantert klining på Eventyrbrua.

Lei av hipsterpuber på Løkka? Universitas guider deg pub-til-pub langs t-baneskinnene

Indre Oslo øst­-date

Hvis du ønsker deg det en «kul 35-­åring» kaller en «autentisk» date, kan du hoppe over Grünerløkka, og stelle i stand en helaften på Oslos østkant. Men pass dere for Lompa og guttegjengen (fem og tjue MANN) som med hevede halvlitere hilser den helstekte minigrisen velkommen.

Møt daten din på Kampen og gå oppover Bøgata til dere treffer på parken. Trehusbebyggelsen dere passerer gir opphav til en diskusjon om en mulig felles fremtid: «Jeg føler det blir litt for hyggelig, litt Portveien 2, liksom», «Jeg skal i hvert fall aldri bo utenfor Ring 3», «Ikke jeg heller». God stemning. Følg trappene opp til bassenget og betrakt Oslo­utsikten fra en «uvanlig vinkel». Når dere slentrer forbi Munch­museet innleder du en samtale om hvordan Munch og Van Gogh ikke gav opphav til halvparten så mange kunstneriske problemstillinger som Munch & Melgaard. Idet daten din ser for seg en serie av tommel­under­hake­kontemplasjon foran tablåene, setter du kursen mot Botanisk hage (puh!).

Uansett årstid er Palmehuset i Botanisk hage et perfekt sted å oppholde seg i alt fra fem til ti minutter. Har dere ikke klint under en Cedrus libani innen den tid er moroa strengt tatt over, og dere bør fortsette mot fengselsparken og Schweigaards gate.

Avslutt kvelden på Roald og Umberto, hvor den napolitanske, karaokesyngende restauranteieren (fra 23:00 hver lørdag) serverer dere hymner til kjærligheten, hjemmelaget pasta og en forrett som egentlig er umulig for bare 200 kroner. Planlegg neste move over grappa og sigg (dere er jo nesten i Italia) på benkene utenfor.

Majorstua­date

Hvis du har planlagt en Majorstua­date, kan du bare rykke tilbake til ølteltet på Blindern, først som sist.

Frogner­date

Finner du derimot veien fra Majorstua til Frogner, kan du treffe daten din på Tiffani`s og nyte en duggfrisk halvliter på bydelens beste uteservering, omgitt av halvalkoholiserte menn med mattslitte, røde chinos innkjøpt på Côte d’Azur i 2001. Fnis lett overbærende av kvinnen på bordet ved siden av som «virkelig ikke begriper hvordan Skårderuds bruk av samtidskunst i terapien kan være uvitenskapelig».

Dra videre forbi Gimle kino («må stikke hit en gang da.»), og gå opp til Gimlehøyden. Snik dere inn i bakhagen i Thomas Heftyes gate 42, som er tegnet av Norges første kvinnelige arkitekt Lilla Hansen (kan nevnes, men bør ikke lede til en samtale om likestilling, eller bør det? Kanskje? Se det an!).

Avslutt kvelden på bensinstasjonen (for båter) innenfor Kongen i Frognerkilen. Kassadama selger redningsvester, vannski, pinneis og San Miguel på kran. San! Miguel! på kran! Denne kan nytes i skyggen av Esso­skiltet og en palme (!) mens solen lager røde striper i vannet innover i kilen, og gir Oscarshall den rosa nyansen bygget har på avstand.

Frogner har mange fallgruver. En av de sist ankomne, og aller farligste, er de mexicanske «gatemat»-sjappene som spretter opp i Espresso House-­fart. Er dere sultne, finne dere heller et bord i på Pizza da Mimmo. Denne 90-talls-okergule kjelleren er grunnen til at Villa Paradiso avdeling Frogner er billigere enn filialen på Grünerløkka. Konkurransen er rett og slett for tøff.

Bislett­-St.Hanshaugen-­date:

Vil du møte daten din på et sosioøkonomisk nøytralt sted, ta hen med til toppen av Stensparken. Den eneste slake lina du finner her er hundebånd som tilhører pratesyke hundeeiere («[...] blanding av portugisisk vannhund og japansk spisshund vettu, schkikkelig rakker, er du ikke, Ramses?»). Styr unna, og sikt dere inn mot øl og crocques monsiuer i den lille kafe­vognen. Fra parken kan dere gå forbi Kjærlighetskarusellen (et pissoir fredet av Riksantikvaren), og ned til Theresesgate. Test hverandres dannelse gjennom vindusshopping på Bislet bok (ikke la det bli med dét – dette er byen billigste bokhandel). Dersom dere går inn; pass på at fyren i kassa kjenner deg igjen og rekker å komme deg i forkjøpet («Ja, nå har jeg endelig fått inn den norske oversettelsen av Houellebecqs Soumission du har ventet så lenge på»).

Bislett er et oppkomme av steder som egner seg for lett kurtisering. Stripa som inkluderer Nero, Ni Hao og St. Lars kan testes ut, hver for seg, eller alle på én kveld. Men ligg for all del unna Smalhans (alle de andre datene er der), og Laundromat (alle de andre Tinder-datene er der).

Uansett. Dra videre forbi Bislett stadion og opp til St. Hanshaugen. Installer dere i de dype skinnsofaene på Schröder og innta klassiske Osloretter (flesk og duppe, kjøttkaker, et slags SiO­ pluss, altså).

Kom dere avgårde før nye gjester forveksler dere med stamgjestene. Ta en sløyfe rundt haugen (greit å gå av seg duppa), spankulér hånd i hånd ned Geitermyrsveien og fortsett ned Ullevålsveien mot Gamle Aker kirke. Avslutt kvelden men en rusletur på kirkegården. Dette er en invitt til å snakke om de alvorlige tingene mens lysene fra Oslos østkant blinker som en stjernehimmel under dere.

Hvis du ikke lykkes med denne guiden er det bare å dykke ned i pensumbøkene, i påvente av at Det Norske Studentersamfund inviterer deg til oktoberfest og trafikklysfest i tur og orden.