Fakta Faen

Marta Breen har ikke tid til oppspinn. Heldigvis oppdaga hun svensk feministlitteratur for 15 år siden.

marta Breen, bokhylla

Belinda Olsson, Linda Skugge (red.): Fittstim (1999)

Det var etter å ha lest Fittstim at min interesse for svenske bøker begynte, og det var også da jeg begynte å kalle meg selv feminist. Da jeg så omslaget på denne antologien tenkte jeg at jeg måtte ha den. Så leste jeg i avisa at noen jenter på journalisthøyskolen skulle sette sammen en norsk versjon med tittelen Råtekst. Jeg var i begynnelsen av 20-årene og yngre enn disse jentene, men jeg ringte dem og ba om å få bli publisert i antologien deres. Fire måneder etter at Fittstim kom ut i Sverige ble Råtekst publisert i Norge med min artikkel inkludert. Det var veldig viktig for meg å være med i den gjengen, for jeg hadde aldri snakket med noen feminister på min egen alder. For meg var det bare mødregenerasjonen som var opptatt av feminisme.

Agnes Ravatn: Stillstand: sivilisasjonskritikk på lågt nivå (2009)

Denne essaysamlingen er skrevet av Norges kanskje aller morsomste kvinne. Boka består av reiseskildringer fra steder der det skjer så godt som ingenting. For eksempel rapporterer hun fra en kafé i en liten norsk by der det meste er stille og dødt, og likevel klarer hun å gjøre scenen veldig underholdende. Sarkasme er bare forbokstaven når Agnes observerer sine omgivelser.

Maria Sveland: Bitterfittan (2007)

Maria Sveland er den mest kontroversielle svenske feministen nå for tida. Bitterfittan kan kalles et oppgjør med ekteskapet og kjærligheten. Sveland skriver om de mange kvinnene som er blitt oppdratt i en tro om at likestillingen er i havn, men som når de blir mødre, desillusjonert må innse at det fremdeles er stor forskjell på forventningene til mødre og fedre. Det blir som et sjokk; «Oj, vi er ikke like fri. Mannen min er mye friere enn meg, og slik skal det være i 10 år fordi det er lagt opp på den måten.» Boka er en slags dokuroman, fordi den er basert på hennes eget liv. Den skaffet henne mange fiender, hun har mottatt enormt mye hat og trusler om vold og voldtekt og kniver opp i fitta.

Vigdis Hjorth: Fryd og fare: essay om diktning og eksistens (2013)

Denne boka har jeg ikke lest enda, men jeg tar den med fordi den er neste boka i leserekken. Vigdis Hjorth blir mer og mer populær, hun har vært underkjent i noen år, men nå har folk fått opp øynene for den fantastiske forfatteren hun er. I denne boka skriver Hjorth om bøker og forfattere som har betydd mye for henne, blant annet Tove Ditlevsen og Virginia Woolf. Jeg opplever henne som særdeles uredd og rakrygget. Hjorth er veldig god på essayer, som jeg prøver å lese mer av fordi det er den retningen jeg prøver å gå i selv som forfatter.

Åsa Linderborg: Meg eier ingen (2007)

Meg eier ingen handler om klassesamfunnet. Linderborg kommer selv fra arbeiderklassen, og i dag er hun kulturredaktør i svenske Aftonbladet. Hun beskriver klassereisen hun har foretatt. Det er også en bok om kjærlighet, om Åsas forhold til sin alkoholiserte far. Bildet på forsiden viser de to. Hvis man skal skrive om en liten jente som bor med en pappa som drikker altfor mye, så vil jo det høres ut som en tragisk historie. Men hun skriver om sin kjærlighet til faren tross alkoholen, fordi han hadde mange gode sider òg. Hun prøver å vise at alt ikke er bare svart-hvitt. Vi er blitt veldig dømmende overfor dem som ikke klarer å takle det enorme presset i samfunnet. Vi bør vise dem større raushet.

Erica Jong: Jeg tør ikke fly (1973)

Jeg fikk tips om denne boka i Bitterfittan. I boka stiller amerikanske Erica Jong spørsmål ved hvorfor alle ble enige om monogami, og at to mennesker skal elske hverandre og late som om de er tent på hverandre i 40 år. På 70-tallet utfordret man disse ideene noe, folk skilte seg og stilte spørsmål ved om ekteskapet er den eneste veien til lykke. Jong beskriver en seksuell oppvåkning, hvor hovedpersonen er på reise i Wien og ligger rundt og lever ut sine ville fantasier – selv om hun er gift. Selv om den ble skrevet for 40 år siden, føles teksten forbløffende frisk og aktuell. Da jeg leste den, ble jeg nesten sur: Her har jeg gått rundt og trodd jeg er den eneste som slet med disse tankene, men så har folk skrevet om det i bøker som har solgt millioner av eksemplarer.

Powered by Labrador CMS