Studerte på nattklubb

I Newcastle ble et eget studenthus oppkalt etter ham, og han hadde medlemskap på alle nattklubbene. – Jobb hardt og vær litt crazy, er Carl I. Hagens råd til dagens studenter.

Publisert Sist oppdatert

HVEM: Carl Ivar Hagen

STUDERTE: Ingeniør på Sunderland Technical College og bedriftsøkonomi på Newcastle College of Commerce

NÅR: 1964-1969

AKTUELL MED: TV-programmet Skal vi danse. Ny nestleder i Samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre

– Det var stadige maktkamper og mye intrigemakeri i studentpolitikken i England. Jeg lærte veldig mye nyttig, sier Carl I. Hagen.

Vi må nesten småløpe for å holde følge da den tidligere Frp-høvdingen viser vei til sitt nye kontor i Oslo rådhus. På veien blir han stoppet av noen utenlandske turister som lurer på om det er han som er «the mayor».

– I ran for mayor, but I lost, sier han kontant, og strener videre.

Hagen har riktignok aldri blitt ordfører, men 69-åringen har en imponerende politisk CV. Det hele startet med studentpolitikk i England. På få år rakk Hagen å gjøre seg markert, både i studentrådet og i studentunionen. I Newcastle fikk han til og med et eget studenthus oppkalt etter seg – «Carl Hagen House» – etter at han gikk av som president i skolens studentunion.

Men det var ikke bare oppturer i den unge politikerens karriere. I 1968 stilte han til valg som visepresident til den landsdekkende studentunionen. Men den da 24 år gamle Hagen måtte raskt se seg slått.

– Jeg sa at studentenes stipender burde gjøres om til lån. Det ble ikke populært og jeg ble rett og slett buet ut av flere hundre tilskuere. Det var selvfølgelig litt kjedelig.

Som en konservativ ung mann stilte han alltid som uavhengig kandidat. Det var de venstreradikale mot arbeiderpartiet, de blodrøde mot de røde. Det var sekstiåtternes tid og Hagen sto midt oppi det hele.

– Jeg var nok litt utenfor. En konservativ sekstiåtter var ikke det vanligste på den tiden.

Det politiske engasjementet stoppet som kjent ikke med studentpolitikken. Han ble senere partileder, sittende lengst av alle i Norge. Frp-politikeren har, som han selv sier, «norgesrekorden».

– Har du alltid vært frittalende?

På gymnaset var jeg faktisk sjenert og nervøs.

– Jeg har nok alltid vært relativt frittalende, men da jeg gikk på gymnaset var jeg faktisk sjenert og nervøs. Jeg var alltid redd for å gjøre feil og våget ikke å gripe ordet i forsamlinger.

Som ung besøkte han ofte Stortinget, satt gjerne på galleriet og fantaserte om hvordan det ville være å stå der nede på talerstolen.

Det var likevel først da han satte kursen mot England at engasjementet for politikk fikk blomstre. Der kjente han ingen, og for en ung Hagen var det lettere å stille til valg uten frykten for å dumme seg ut foran venner.

– Det var veldig moro, sier Hagen, før han smiler:

– Og så fant jeg jo ut at jeg var ganske flink.

Hagens suksess var størst i politikken, studiene kom gjerne i andre rekke. Han minnes at han strøk på en matteeksamen to ganger

– Jeg gjorde litt for lite lekser, innrømmer han.

Det førte til at Hagen gikk over fra ingeniørstudier til bedriftsøkonomi.

– Det var nok skjebnen at jeg strøk på den eksamenen og kom meg til Newcastle. Ellers hadde jeg sikkert vært en middelmådig ingeniør i Vegvesenet i dag.

Når Hagen først gjorde lekser, ble disse ofte gjort på nattklubb. Han likte å lese med en øl på bordet. Der kunne han også speide etter pene jenter.

– Jeg hadde riktignok fast følge for det meste, men jeg likte å ta meg en øl og hadde medlemskap på alle nattklubbene, humrer han.

– Har du noen råd til dagens studenter?

Svaret kommer kjapt.

– Ja! Jobb hardt og vær litt crazy. Skaff deg god jobb og noen gode minner. Plutselig har du to barn og hus. Så ha det gøy nå, før du sitter i saksa.

Powered by Labrador CMS