KO-KO: De ferske jegerne Emil Siegel Sjølund (19) og Carl-Magnus Kjølstadmyr (19) lytter etter skogsfugl.

Kampen for tilstedeværelsen

Når du speider etter et bytte er det bare her og nå som gjelder. Bli med på den perfekte kuren for prokrastinerende studenter.

Publisert Sist oppdatert
IN CASE OF EMERGENCY: – Hva i all verden går du med, Tor Egil? spør turleder Tor Bach spøkefullt. Umar Ditta (20) legger til: – Trenger du alle dem for å treffe?
MORGENSTELL: – Wallah Quran, hvor er bekken? Og kan den bades i? spurte jegerguttene. Hvis man legger seg flat og tenker varme tanker, kanskje.
DAAAAY-O! Turleder Tor Bach synger av full hals for å vekke trøtte jegere. Fra benken bak hyler Aslak Stene (16): «Soveposen min er dekket av frost!»
OPPLADNING: Midt under rypejakta setter Carl-Magnus (19) seg ned for å spise en av sine seks skiver med bringebærsyltetøy.
RUNDT BÅLET: Jaktkameratene samler seg rundt bålet for en siste matbit før leggetid. Og så det store spørsmålet: Når er Wild X stille? Når det er mat.
MOT MEKKA: Mekkakompasset sviktet da guttene skulle be. De valgte å følge magefølelsen isteden – med rumpa mot utedoen.
PLAFFET I TO: Roger (20) har truffet sitt første bytte som jeger. – Det er nesten skummelt hvor lite man nøler med å trykke på avtrekkeren. Jeg skjelver ikke engang etterpå.

Wild X

  • Frittstående medlemsorganisasjon som arrangerer gratis aktiviteter i naturen for by- og minoritetsungdom mellom 16 og 26 ÅR.
  • Finansieres av Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Stiftelsen Scheiber og Boye Schlytters Legat.
  • Medlemmene lærer om førstehjelp, orientering, båltenning, dyreliv, jakt, fiske, matlaging utendørs, padling, turgåing, telting.
  • I oktober 2012 ble det stor medieoppmerksomhet da fire islamister fra Profeten Ummah forsøkte å skaffe seg våpen via jegerprøven og Wild-X.
  • Kilde: Tor Bach, www.wildx.no

Den kalde fjellufta napper i ansiktet. Litt over tusen meter over havet åpner fjellvidda på Suluhøgda i Gausdal seg – over tregrensa er det bare mose, lyng og reinlav så langt øyet kan se. Tre ferske jegere tråkker over den fuktige marken med god avstand mellom seg. Det er livsviktig å unngå å havne i hverandres skuddlinje.

Stillheten brytes av et pip fra GPS-en til jaktinstruktør Elisabeth Haukaas Bjerke. Hunden lukter ryper noen meter fram og har stoppet opp. Uerfarne hender lader våpnene.

Elisabeth er en av femten voksne som har tatt med tjue nye jegere ut på tur denne høsthelgen. De er her i regi av Wild X, en frilufts- og miljøvernorganisasjon som vil få by- og minoritetsungdom med til fjells. Vekk fra en hverdag der tankene ofte er et annet sted enn der vi er. I jakta er det ikke noe «neste stopp», forklarer med-instruktør Asgeir Bjerke. Det er landskapet her og nå som teller: Ser man noe som beveger seg?

– Veien er målet. Du må være fokusert og på vakt hele tida.

– Seriøst, er det ikke dekning her? sukker Carl-Magnus Kjølstadmyr (19), mens han kikker på Iphonen sin. Dette er hans første skikkelige jaktopplevelse: en hel helg med fugl- og harejakt i Gausdal. Og nei, her oppe er det ikke dekning. Jakt er å ha det stille inni seg, mener primus motor i Wild X, Tor Bach.

– Gjennom jakta lærer man seg å fokusere. Flere av medlemmene våre er blitt flinkere til å mestre andre ting i hverdagen etter at de lærte seg å jakte, sier Bach. Han mener villmarkserfaringene er fullt overførbare til livet på lesesalen. Det fokuset du må mobilisere for å scanne landskapet for bytter, kan være gull verdt når Facebook frister mer enn pensum.

Vi tar med urban ungdom og minoritetsungdom ut av byen så de kan slippe unna de helvetes nettbrettene og hodetelefonene.

Tor Bach, generalsekretær i friluftsorganisasjonen Wild X

– Vi tar med urban ungdom og minoritetsungdom ut av byen så de kan slippe unna de helvetes nettbrettene og hodetelefonene, sier Bach.

Men også politistudenter, ingeniørstudenter og økonomistudenter lar seg lokke vekk fra nettbrettene av Wild X – så mange at organisasjonen vurderer å lage et eget studentlag i Oslo. Nå står tannpleiestudent Carl-Magnus Kjølstadmyr og leter etter tørre tuer å tråkke på over den våte fjellmyra. Høye skudd og våte myrer er en fin kontrast til sterile tannlegekontor, mener han.

– Konsentrasjonen man trener opp på jakta, kan definitivt overføres til studiehverdagen. Jeg blir flinkere til å vurdere situasjoner og unngå distraksjon, sier han, og får konsentrasjonen utfordret med det samme, av et lemen som piler over lyngen.

Dag nummer to. Solstrålene har ennå ikke tvunget seg opp over fjelltoppene. På utendørsbenker og i lavvoer ligger guttene og sover. En høy, syngende røst skjærer igjennom morgengryet. Det er Tor som tradisjonen tro gauler «Banana Boat Song». Fra soveposene høres en blanding av trøtt latter og sutring. Men Bach har ikke tenkt til å senke stemmen.

– Vi har fugler å skyte! Vi har harer å fange! Nå må dere komme dere opp så det ikke kommer en fjorten kilos jerv og biter dere i rompa!

I dag er det harejakt og fuglejakt i skog som gjelder. Ute på tur er Roger Sales Lopez (20) så ivrig at han bryter den påkrevde stillheten for å fortelle hvor fint det er å komme seg ut i naturen.

– Bare se rundt dere, det er dette som skaper gode minner, sier han, før han avbryter seg selv med et plutselig «pass deg!». Han legger hagla opp til skulderen og presser kinnet mot kolben. En fugl har landet på en gren bare noen få meter foran. Det tar knapt et sekund. Bang! Blinkskuddet får fjøra til å fyke til alle kanter.

– Jeg traff, jeg traff! utbryter han euforisk. Han plukker opp restene av fuglen, og legger noen fjær i den tomme patronen som et trofé.

– Jeg er ikke jegerjomfru lenger!

Blant medlemmene i Wild X er det flere som ikke bare er jegerjomfru, men også skogsjomfruer. Noen kommer rett fra asylmottak, andre har vokst opp i Norge, men uten den erkenorske «ut-på-tur»-tradisjonen.

Salem Alzubaidi (18) kom til Norge fra Palestina i 2003. Han nynner på en arabisk sang mens han legger ut om hvor fint det er å komme seg ut av byen uten å måtte betale masse for det, og hvor lærerikt det er å dra ut med folk fra alle verdenshjørner.

– Men å, fy faen, utbryter han brått.

– Bare tenk på hele sekken med klær som må vaskes når vi kommer hjem!

Her og nå er det imidlertid andre ting å tenke på. Salem og fire andre samler seg til ettermiddagsbønn. Men kompasset som skal peke ut hvor Mekka ligger, svikter dem. Guttene bestemmer seg for å ta det på magefølelsen isteden, og setter seg ned med rumpa rettet mot utedoen.

Kombinasjonen islam og jegerprøve har vekket reaksjoner før. For halvannet år siden møtte fire radikale islamister opp på Wild X-kurs for å få tillatelse til å kjøpe våpen. Målet var å skyte jøder, oppdaget den ene kurslederen som skjønte hva de sa på arabisk. Det ble rapportert til PST og full baluba i pressen.

– Vi har en spesiell kompetanse i Wild X, påpeker Tor Bach, som har hovedansvaret for opplæring av nye jegere.

– Disse ekstremistene ville ikke blitt oppdaget på noe annet kurs i Norge. Med over femti nasjoner representert har vi alltids en tolk: tamilsk, urdu, arabisk, thai… eller fra døl til vanlig norsk, for den saks skyld, sier han.

Salem ser opp fra knivkvessingen han holder på med.

– Det er alltid noen som tenker på terrorister og ekstremister når det kommer til våpen, sier han, og kaller det «helt idiotisk».

– De som vil bli terrorister ønsker seg som regel skikkelig militærtrening også. Og hvor mye militærtrening får man av en elg?

Powered by Labrador CMS