Quiz for kids

Det virker som om det å vinne er sekundært for de fleste quizerne på Samfunnet. Men gjør egentlig det noe?

Publisert Sist oppdatert

Onsdagsquizen på Samfunnet

  • 1. premie: Bonger i baren
  • Ølpris: 0,5 Frydenlund: 40,-
  • Quizmaster: Richard Prestegård
  • Quiztype: Allmenn
  • Ukens nøtt: I hvilke to norske fylker grenser alle kommunene til havet?
  • Kreativitet: 2/6
  • Spørsmålskvalitet: 3/6
  • Vanskelighetsgrad: 2/6
  • Vinnersjanser: 3/6
  • Stemning: 5/6
  • Totalt: 3/6

Poenget med quiz er å konkurrere, og vinne konkurransen. Vinner du ikke, drar du hjem for å lese deg opp til neste gang. På Samfunnets onsdagsquiz skal du lete lenge etter noen med denne innstillingen. For selv med imponerende 41 deltakende lag virker det som om folk egentlig ikke er så gira på quiz. De synes det er hyggelig at det står en fyr i baren og stiller noen spørsmål, men vil helst drikke øl og prate.

Fyren som faktisk står i baren med mikrofonen i hånda, Richard Prestegård, er til gjengjeld en veldig imøtekommende quizmaster. Når du trasker igjennom et av de tre store rommene der quizerne sitter i hopetall, for å klage på et spørsmål, venter det intet mindre enn et vennlig smil. En av uenighetene denne kvelden er hvor Mount Everest ligger, quizmaster løser det med å godta både Kina, Nepal og Tibet. Det er sjelden kost i en verden der en del quizmastere aldri innrømmer sine feil.

Men selv om Prestegård gjør sitt for å skape god stemning, er det litt å utsette på quizens form, og på spørsmålskvaliteten. Det er to omganger à 15 spørsmål, en form som minner om opplesing fra en eller annen quizbok.

Stort sett er det enkle faktaspørsmål uten de store overraskelsene. Temamessig er det vel mange TV-serie-, film- og klesdesignerspørsmål, totalt kunne du faktisk sanke 18 poeng her. Til sammenligning er det ett eneste historiespørsmål.

Spørsmålene i seg selv er for så vidt varierte og tydelige, men lite kreative. Et godt quizspørsmål skal ha et svar som det er mulig å resonnere seg fram til, selv om du kanskje ikke kan det med en gang. Slike spørsmål er det dessverre for langt mellom på Samfunnet.

At det populærkulturelle innslaget er såpass stort, kan ha en sammenheng med klientellets unge alder. Det er såpass slående at det virker litt som om du kommer inn i en slags klassefest. Lokalet minner mer enn noe annet om en tysk ølkjeller der alle kjenner alle.

Når det i tillegg er en overraskende stor andel jenter her – det er opptil flere rene jentelag – er alt lagt til rette for at kvelden ikke slutter når vinneren er kåret.

Og kanskje er det best for alle involverte at Prestegård gir seg på 30 spørsmål. Det virker nemlig som om de aller fleste er opptatt av å fortsette praten over flere øl uten å tenke på spørsmål og svar.

Onsdagsquizen på Samfunnet er ikke en quiz som vekker konkurranseinstinktet i deg. Er du skikkelig glad i utfordrende spørsmål bør du dra et annet sted. Men hvis selve quizen ikke står i høysetet, er dette stedet for deg.

Powered by Labrador CMS