Kreativ kult-quiz

Du kommer aldri til å vinne på Café 33, men quizmaster Simen Braaten leverer så mye innlevelse og kreativitet at det definitivt er verdt besøket likevel.

Publisert Sist oppdatert

Grünerløkka-mesterskapet i quiz

  • 1. premie: Stor pizza og øl til hele laget
  • Ølpris: 0,5 Ringnes: 58,-
  • Quizmaster: Simen Braaten
  • Quiztype: Allmenn
  • Ukens nøtt: Hvor mange kvadrater er det totalt inne i et stort kvadrat bestående av 5 x 5 mindre kvadrater?
  • Kreativitet: 5/6
  • Spørsmålskvalitet: 5/6
  • Vanskelighetsgrad: 4/6
  • Vinnersjanser: 1/6

Grünerløkka-mesterskapet i quiz er en slags ... kult. Bare vær klar over det før du drar dit. Hvis du har sett Eyes Wide Shut, så er det litt sånn. Når quizmaster skal si noe, vet deltakerne at det kommer, og så hysjer de sammen. «Takk, hysjere!», svarer han Og midt i quizen roper alle unisont noe om god stemning og fete premier. Det er helt fjernt.

Kommer du presis, er du sjanseløs

Men pokker, det er liksom noe ved det også, noe sjarmerende og forfriskende u-ironisk. Det er ikke uten grunn at det kommer en bråte folk hit hver uke. Det ene laget har møtt opp tre og en halv time før start, for å sikre seg plass. Folk sitter i vinduskarmer, på gulvet. Kommer du presis, er du sjanseløs.

Quizmaster Simen Braaten tar oppgaven sin seriøst, og det merkes. Sammensetningen av spørsmål er god og kreativ, og alt føles som relevant kunnskap – med unntak av musikkspørsmålene, som hovedsakelig er en rekke merkelige one-hit-wonders.

En favoritt er oppgaven der stoppeklokka går mens deltakerne bestemmer seg for om de vil løpe ned med svararket eller vente på flere hint. Det skaper nerve i en aktivitet som normalt ikke er bortskjemt med det. Her skal Braaten ha skryt for hvordan hans særegne, opera-aktige måte å lese opp spørsmålene på holder på spenningen – selv uten mikrofon.

Vinnerambisjonene kan imidlertid legges igjen hjemme: Etter første omgang har topplaget Be Cool 20 av 23 poeng, og de virker skuffet – det gikk bare «sånn passe». De vant sist uke, og hele forrige sesong. Og havner du på bånn, kan du ikke gjemme deg bort. «Uten tapere ville det heller ikke være noen vinnere, så gi dem en stor applaus, de har fått null poeng!», kunngjør Braaten da første rundes bunnlag ropes opp. Alle i rommet bryter ut i jubel.

En av quizens svakere sider er riktignok denne omstendelige opplesingen av resultater, samt lange pauser mellom rundene. Det er liksom ikke like fett å vente når laget ditt heter «Null intelligens» og har fått ett poeng (mitt hjerte går ut til gjengen som opplevde dette).

Kvelden når sitt klimaks da det går til sudden death mellom topplagene. Quizmaster er selvsagt forberedt – med et spørsmål der lagene skal komme nærmest mulig summen av en rekke årstall. Be Cool treffer like greit helt presist, og vinner for andre torsdag på rad. «Pizzaen står i ovnen», roper quizmaster, og så tar alle på seg kappene og de hvite maskene og marsjerer ... nei, helt sånn er det ikke. Quizen på Café 33 er mest av alt en quiz for folk som virkelig liker quiz.

Powered by Labrador CMS