Frihet på kjøkkenet

Siv Jensen kobler av med kokebøker, amerikanske presidenter og en dose sadomasokisme.

Publisert Sist oppdatert

– Politiker. Partileder og parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet

– Utdannet diplomøkonom ved Norges handelshøyskole

DE SOM BEVEGER VERDEN (1957) AV AYN RAND

Ayn Rand har vært en forfatter som har inspirert meg veldig. Både Kildens utspring og De som beveger verden er viktige, men kanskje aller mest sistnevnte. Jeg tror at Rand er en forfatter som man enten elsker eller hater, avhengig av ideologi. Jeg lar meg begeistre av henne, men noen ganger kan selv jeg bli provosert, da Rand av og til har et noe firkantet idégrunnlag. Men lar du deg fengsle, så klarer du ikke å legge boka fra deg.

RETT TIL Å VELGE (1980) AV MILTON OG ROSE FRIEDMAN

Selv om denne har blitt gammel, og noen eksempler har gått ut på dato, så er prinsippene om frihet, kapitalisme og et fritt marked de samme, og det er prinsipper som jeg tror på. Ekteparet Friedman tar for seg blant annet helsevesenet, forbrukerne og det økonomiske systemet. Hvis du, som meg, vil begrense statens inngripen i folks liv, så er dette god og lettlest litteratur.

FIFTY SHADES OF GREY (2011) AV E. L. JAMES

Jeg fikk den første boka i hånden av min svigerinne og jeg ble helt revet med. Den er lettlest, morsom og inneholder selvfølgelig mye erotikk. Jeg raste gjennom alle tre bøkene på rekordtid. Forholdet mellom mann og kvinne i boka har blitt diskutert, men jeg mener at dette først og fremst er en kjærlighetshistorie. Det er ikke en bok om seksualopplysning.

SHANTARAM (2003) AV GREGORY DAVID ROBERTS

Enda en fengslende roman. Jeg ville ikke at denne skulle ta slutt! Som leser er man virkelig med i alle situasjonene, og den er jo også basert på virkelige hendelser. Hovedpersonen er en mann som har vært kriminell, som rømmer fra fengsel og flykter til India. Du dykker inn i en helt annen virkelighet, med fattigdom og rusmisbruk, og får et innblikk i det livet. Jeg hadde stor glede av å lese om dette.

KOKEBØKER

En stor andel av bøkene mine er kokebøker. Jeg elsker å lage mat. Det er en fin måte å koble ut på. En kjøkkenbenk full av råvarer og et glass rødvin, det er terapi for meg. Når jeg har middagsgjester pleier jeg å hente inspirasjon i flere forskjellige bøker og så gjøre min egen vri på det. Mye av min favorittmat er asiatisk, så jeg bruker denne mye. Det er en stor jævel av en bok, med et kapittel for hvert land.

AMERICAN CAESARS: LIVES OF THE PRESIDENTS FROM FRANKLIN D. ROOSEVELT TO GEORGE W. BUSH (2010) AV NIGEL HAMILTON

Denne boka gir en grundig gjennomgang av alle amerikanske presidenter fra Roosevelt til Bush junior. Hver av presidentene presenteres i tre underkapitler. Først får vi historien om deres vei til Det hvite hus, så et bilde av privatpersonen, familielivet og oppveksten, og til slutt presidentperioden. Det er en ærlig framstilling, og boka gir en god oppfriskning av disse viktige tiårene, som har vært fulle av konflikter og kriger.

ALVHEIM (2005) AV ARVID MØLLER

Biografien om stortingsrepresentant John Alvheim forteller historien om en utrolig person, og den gir et godt bilde av ham. Han kjempet hardt mot urett, på vegne av enkeltmennesker. Mange hadde et inntrykk av ham som harmdirrende og skummel, fordi de bare så ham i kampmodus, på tv. Det er sjeldent en arena for latter og smil, men Alvheim hadde også mye humor.

Powered by Labrador CMS