Steder å elske

Hvilket Oslo du ender opp med å forelske deg i, får være din egen sak. Men vi kan gi deg litt starthjelp.

Botanisk hage

Botanisk hage er en grønn lunge hvor du får en pause fra oslogatenes

bråk og eksosdunst, og blir møtt med en følelse av at tida går saktere.

Her er over 8500 plantearter fra ulike deler av verden samlet. Du kan

rusle rundt på stiene og se på, lese og lære om trær, busker, blomster

og urter. Er du i det nysgjerrige hjørnet, kan du stikke hodet innom

duftehagen, hvor du kan nyte lukta av 90 forskjellige planter. Eller du

kan ta turen innom palmehuset, hvor du kan lære om plantenes evolusjon.

Er du på utkikk etter et sted å slappe av, er mulighetene mange. Sleng

deg ned på en av de store, grønne plenene, eller om gresset er vått –

sett deg i et av de små lysthusene og hør regnet tromme mot taket.

Perfekt hvis du har en flaske vin og en piknikkurv under arma!

Sofienberg. Gå av på Tøyen t-banestasjon.

Emanuel Vigelands mausoleum

Det er et mysterium like stort som stedet selv at Emanuel Vigelands mausoleum stadig er en av Oslos best bevarte hemmeligheter. Godt bortgjemt på Vinderen ligger denne monumentale, kirkelignende bygningen fra 1926. Den er bare åpen søndag formiddag. Uten vinduer, og med en meterhøy inngang. Du skal være ydmyk når du kommer inn for å bivåne asken etter Gustav Vigelands mindre kjente kunstnerbror. Inne venter en utrolig akustikk, og et kunstnerisk mørke selv ikke storebroren til Emanuel klarte å frembringe. En gang i blant er det også konserter der inne. Dra, og nyt ubehaget.

Grimelundsveien 8. Gå av på Slemdal t-banestasjon.

Frank Znort Quartet – Sundays at Blå.

This used to be a place to meet the local crowds on Sundays, now, it´s the go-to place for the international crowd. A 15-man orchestra with a guest set-up that changes from time to time, Frank Znort seems to always deliver a party. A very chill party. It is, after all, on Sundays. Go close to the stage and dance with the crowded quartets eccentric pack of followers. Go to the back, and the band is a nice excuse to be having beers with your friends when you don´t want the weekend to be over. Starts at 21:30, be there early if you want a shot at getting in.

Brenneriveien 9c. Møllerveien busstopp.

Curry Corner

Klassiker i Oslo-natta. Curry Corner på Grønlands torg byr på god og rimelig indisk mat ut i de sene nattetimer. Her er det ofte mye folk, men alt går raskt og effektivt. Perfekt pit stop før du skal videre på nachspiel. Riktignok er ikke dette noen kulinarisk opplevelse, men hvem er det som tror de skal få det klokka halv tre på natta? Slår McDonalds, Deli de Luca og den gjengse kebaben ned i støvlene.

Midt på Grønland.

Izakaya

Izakayane i Japan er uformelle barar der folk går for å ta ein øl eller litt sake etter jobb. Izakaya i Oslo er akkurat dette, ein uformell bar, men med eit drikkeutval der du kanskje ikkje kjenner til ein einaste av drikkene dei har. Er du glad i sake, dra hit. Har du lyst på noko anna enn Corona og nachos, dra hit. Izakaya serverer nemlig også japanske smårettar, som både fungerer som snacks til saken, eller som ein lett middag. Baren er open frå mandag til laurdag frå 17-01, og ligg godt gøymd i ein kjeller overfor St. Olavs plass.

St. Olavs gate 7.

Hovedøya

1. oktober 1945 viste Norge akkurat hvor lite glade vi var i kvinner som hadde hatt et forhold til tyske soldater under krigen. 1100 såkalte «tyskertøser» satt i Statens interneringsleir for kvinner på Hovedøya i Oslofjorden. Men det er det ingen som forbinder Hovedøya med i dag. Sol, pølser, nakenbading og gress er målene for alle de som tar båten fra Vippetangen over til øya. Men pass på! – advarte Kari Diesen til alle unge kvinner som dro dit på stevnemøter på 50-tallet. «Sky alt som heter busk og kratt, og husk for all del at, det hender så mangt på Hovedøen en midtsommernatt,» lyder det i sangen hennes om «Hovedøen». Ta med noen venner, så klarer du deg sikkert.

Kan nås med ferge fra Vippetangen.

Troll i eske

Det er mange filmarrangementer som er verdt å gå på i Oslo. Blått lerret på Parkteatret viser nye, norske kvalitetsfilmer. Og neste fredag bør du dra og se Arthaus’ årlige utekino på St. Hanshaugen – de viser om det så pøsregner. Men den ukentlige overraskelsesvisningen Troll i eske på Cinemateket er din mest trofaste venn i filmoslo. Hver søndag klokka 9 viser de en film, uten å fortelle deg hvilken før du setter deg. Du er ikke garantert å treffe blink hver gang, men du får deg i alle fall en overraskelse. Neste er den 2. september.

Dronningens gate 16.

Nationaltheatret togstasjon

En av fordelene med å bo i hovedstaden til en velferdsstat er at du kan se masse kunst i det offentlige rom her. Mange av de nye t-banestasjonene på Ringen er umiddelbare klassikere – både Sinsen og Nydalen kan gi deg en salig kirkefølelse midt i en pendlerrute. Det enorme glassmaleriet på Rikshospitalet bør også oppsøkes. Men den absolutt beste måten å fortape deg i bybildet på, er å gå gjennom den psykedeliske gangen fra Nationaltheatret togstasjon til den amerikanske ambassaden. Du går nesten alltid alene, turen føles som en reise gjennom en romstasjon, og i enden er det et ekko-rom hvor du kan gjøre som Lykke Li gjorde for Lydverket en gang og leke med akustikken.

Tøyenbadet

Etter «Oslo, 31. august» har det blitt kø for å komme inn på Frognerbadet rundt nachspieltider. Dermed har også politiet begynt å komme mye oftere. Fordelene med å snike seg inn på badets østlige fetter er mange: vannet er varmere, og du slipper å løpe risikoen forbundet med å hoppe fra tiern i overstadig beruset tilstand. Hvor tror du vandrehistorien om han som tok mageplask på Frognerbadet for en kasse øl kommer fra?

Helgesens Gate 90. Munchmuseet busstopp eller Tøyen t-banestasjon.

Albin Upp

Ikke at det er noe galt med at Oslo har blitt et kaffemekka. Fra Tim Wendelboes laboratoriekafé til Kaffebrenneriet på hjørnet finner du baristaer som ikke ser kaffe som en drikk, men en kunstform. Men noen ganger får man lyst på et alternativ, og det er forhåpentligvis ikke så aktuelt å ta flytoget ut for å kjøpe en Starbucks-frappuccino til blodpris. Albin Upp har ikke espressomaskin engang, og selger skvipete kaffe med melk i. Til gjengjeld er det også et galleri i den lille kafeen på Briskeby, og interiøret kvalifiserer den til tittelen det eneste koselige stedet på Frogner.

Briskebyveien 42. Briskeby trikkestopp.

PING

Dei med ein snill liten hacker i magen vert fort sitjande her dag inn og dag ut. Eit sosialt alternativ til å sitja åleine med datamaskina. Oppgåvearbeid på dagtid, ofte fellesprosjekter på kveldstid og ad-hoc film-/seriesjåing på nattestid. Øl, brus og sjokolade får du frå det datastyrte kjøleskåpet mot sokalla p2k-credits (virtuell valuta).

Gaustadsalléen 25, femte etasje. Forskningsparken.

Powered by Labrador CMS