Annonse

Akademika: best på pensum.

Steinaldermannen

Førstelektor ved Markedshøgskolen, Karl-Fredrik Tangen, viser fram sine akademiske hyllemeter.

  • Underviser blant annet i forbrukersosiologi, kommunikasjon, PR og medier.
  • Samfunnsgeograf fra Universitetet i Oslo.

Distinction (1984) av Pierre Bordieu

I en periode hovedoppgavearbeidet lå nede, kom jeg over denne i mammas bokklubbserie. Plutselig så jeg egne erfaringer og verden i et nytt lys. Ungdomsskolens skolegård ble ikke et system av strebere og bøller eller flinke og dumme elever, men et avtrykk av industristedets klassehierarki. De små forskjellene – om du er lærerbarn eller førskolelærerbarn, og de store - om foreldrene dine vasker eller sjefer på fabrikken, viser seg i språk, fritid og meninger. Boka ligger alltid i bakhodet mitt, om jeg underviser eller jobber som konsulent.

The Hidden Persuaders (1957) av Vance Packard

Boka er ikke på topplista mi, men har likevel vært viktig for en del tematikk jeg har jobbet med. Packard gir inntrykk av at vanlige folk står hjelpeløse overfor en reklamebransje som bruker psykologisk og sosiologisk innsikt for å påvirke, og at de bør opplyses av sånne som ham. Han har mange poenger, men verken god forståelse av prosessene under forbruk eller hva som kan gjøres med det. Mange som skriver om forbruk og vår tid i Norge repeterer denne øvelsen, og bidrar til å bremse utviklingen av teoretisk forståelse av forbruk.

Justice, Nature and the Geography of Difference (1996) av David Harvey

Det var for mye kjedelig pensum på hovedfag i økonomisk geografi. Men da jeg kom over denne boka, ble samfunnsgeografi spennende. Harvey er en av mine favoritt-teoretikere, og bærer fanen til Marx videre. Han klarer å lage en kobling mellom samfunnsstrukturer, hverdagsliv og politisk analyse.

Capital (1867-1894) av Karl Marx

Kapitalen er ikke bare spennende faglig, men også et stort litterært verk. Marx forklarer grunnleggende sider ved økonomi og kapitalisme, og er krass og ironisk på samme tid. Når det kommer til å skape helhet i en tekst, kan faglitterære forfattere lære mye av Marx.

Debt: the first 5000 years (2011) av David Graeber

For tiden leser jeg denne. Graeber er en økonomisk orientert sosialantropolog, og en av ideologene i dagens kapitalskeptiske bevegelse. Her følger han gjeldens historie fem tusen år tilbake i tid. Han ser på institusjonelle og historiske betingelser for penger, og hvordan forståelse av økonomien må starte i hvordan mennesker forholder seg til hverandre, ikke i egenskaper ved det enkelte menneske. Den virker som en empirisk fundamentert, teoretisk sterk og klok bok.

Stone Age Economics (1974) av Marshall Sahlins

. Antropologen Sahlins argumenterer for at steinaldermenneskene – i motsetning til en utbredt historieforståelse – kan sies å ha levd i et opplevelses- og overflodssamfunn. Den er full av interessante eksempler fra antropologisk historie, for eksempel om hvordan jeger-samlere underholdt seg med intensiv gambling utenfor jaktsesongen. Boka er et korrektiv til enkle beskrivelser av fortida som brukes til å danne falske generaliseringer om vår tid.

Lewis Resa (2001) av Per Olov Enquist

Med pinsevenner i familien fikk jeg reflektert rundt min egen historie ved å lese Enquists roman. Boka er bygget på den virkelige historien om Lewi Pethrus, grunnleggeren av pinsebevegelsen i Sverige. Beskrivelsen av forholdet mellom Pethrus, en mann av folket, og makkeren, en overklassemann fra Stockholm, kunne vært et eksempel fra Bourdieus klassebeskrivelser.

Fakta

Annonse

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i magasin

Flua som kan drepe deg

Bak en glassdør i et gammelt rom på Blindern ligger den giftige spanske flua. Farmasøytene sørger for at den og resten av den tusenårige medisinske kunnskapen ikke støver ned.

Ein trøtt type

Chirstopher Nielsen er misnøgd. Mest av alt med at alle er så misnøgde.

Bokhylla:

Nådeløs novellesamler

Bøkene til Marit Larsen ender opp i søpla hvis de ikke har godt nok språk. Aller best liker hun dem når de er mørke og morsomme.

Vellykket ulykke

Enorm velstand er ikke lenger noe vi beundrer. Kanskje det er derfor så få vil snakke om fenomenet Ullevål Hageby.

Fly forbanna

I dagens lydige samfunn mangler vi noe å opponere mot på systemnivå. Hvorfor reagerer gutter og jenter så ulikt på det?

Frihetsdansen

De danser lettkledde med puppedusker og tuller med kjempedildoer. For noen er burlesk en kamp for frihet, men er det mulig å bli kvitt kroppspress ved å vise mer kropp?

Bildereportasje: Ukrainske studenter

Forbereder seg på å forlate landet

– Før krigen med Russland hadde jeg lyst til å finne arbeid der, men nå vet jeg ikke lenger. Gi meg valgmuligheter først, så skal jeg finne ut av det, sier Evgen Snizhko (18).

Bokhylla:

Finn Skårderud

Mellom permene i bokhylla til psykiater Finn Skårderud gjemmer det seg fortellinger om sult, uro, flinke piker og unge ekstremister.

Har sosiale medier gjort oss mindre empatiske?

Sosialt selvmord

Fordi sosiale medier blir en større og større del av vår måte å kommunisere på, blir kommunikasjonen også mer og mer preget av avstand og anonymitet. Det kan derfor tenkes at de sosiale mediene bidrar til at empatien forvitrer.

Steven Pinker mener han har funnet kuren mot kjedelig språk:

Den sminkede sannheten

Selv de glupeste sliter med å formidle kunnskap. Det skyldes blant annet motstridende krav fra akademia og media.


Flere saker fra magasin »

Annonse

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.