Steinaldermannen

Førstelektor ved Markedshøgskolen, Karl-Fredrik Tangen, viser fram sine akademiske hyllemeter.

Publisert Sist oppdatert
  • Underviser blant annet i forbrukersosiologi, kommunikasjon, PR og medier.
  • Samfunnsgeograf fra Universitetet i Oslo.

Distinction (1984) av Pierre Bordieu

I en periode hovedoppgavearbeidet lå nede, kom jeg over denne i mammas bokklubbserie. Plutselig så jeg egne erfaringer og verden i et nytt lys. Ungdomsskolens skolegård ble ikke et system av strebere og bøller eller flinke og dumme elever, men et avtrykk av industristedets klassehierarki. De små forskjellene – om du er lærerbarn eller førskolelærerbarn, og de store – om foreldrene dine vasker eller sjefer på fabrikken, viser seg i språk, fritid og meninger. Boka ligger alltid i bakhodet mitt, om jeg underviser eller jobber som konsulent.

The Hidden Persuaders (1957) av Vance Packard

Boka er ikke på topplista mi, men har likevel vært viktig for en del tematikk jeg har jobbet med. Packard gir inntrykk av at vanlige folk står hjelpeløse overfor en reklamebransje som bruker psykologisk og sosiologisk innsikt for å påvirke, og at de bør opplyses av sånne som ham. Han har mange poenger, men verken god forståelse av prosessene under forbruk eller hva som kan gjøres med det. Mange som skriver om forbruk og vår tid i Norge repeterer denne øvelsen, og bidrar til å bremse utviklingen av teoretisk forståelse av forbruk.

Justice, Nature and the Geography of Difference (1996) av David Harvey

Det var for mye kjedelig pensum på hovedfag i økonomisk geografi. Men da jeg kom over denne boka, ble samfunnsgeografi spennende. Harvey er en av mine favoritt-teoretikere, og bærer fanen til Marx videre. Han klarer å lage en kobling mellom samfunnsstrukturer, hverdagsliv og politisk analyse.

Capital (1867-1894) av Karl Marx

Kapitalen er ikke bare spennende faglig, men også et stort litterært verk. Marx forklarer grunnleggende sider ved økonomi og kapitalisme, og er krass og ironisk på samme tid. Når det kommer til å skape helhet i en tekst, kan faglitterære forfattere lære mye av Marx.

Debt: the first 5000 years (2011) av David Graeber

For tiden leser jeg denne. Graeber er en økonomisk orientert sosialantropolog, og en av ideologene i dagens kapitalskeptiske bevegelse. Her følger han gjeldens historie fem tusen år tilbake i tid. Han ser på institusjonelle og historiske betingelser for penger, og hvordan forståelse av økonomien må starte i hvordan mennesker forholder seg til hverandre, ikke i egenskaper ved det enkelte menneske. Den virker som en empirisk fundamentert, teoretisk sterk og klok bok.

Stone Age Economics (1974) av Marshall Sahlins

. Antropologen Sahlins argumenterer for at steinaldermenneskene – i motsetning til en utbredt historieforståelse – kan sies å ha levd i et opplevelses- og overflodssamfunn. Den er full av interessante eksempler fra antropologisk historie, for eksempel om hvordan jeger-samlere underholdt seg med intensiv gambling utenfor jaktsesongen. Boka er et korrektiv til enkle beskrivelser av fortida som brukes til å danne falske generaliseringer om vår tid.

Lewis Resa (2001) av Per Olov Enquist

Med pinsevenner i familien fikk jeg reflektert rundt min egen historie ved å lese Enquists roman. Boka er bygget på den virkelige historien om Lewi Pethrus, grunnleggeren av pinsebevegelsen i Sverige. Beskrivelsen av forholdet mellom Pethrus, en mann av folket, og makkeren, en overklassemann fra Stockholm, kunne vært et eksempel fra Bourdieus klassebeskrivelser.

Powered by Labrador CMS