PÅ UTSTILLING: -Jeg ble litt tatt på senga da jeg skulle gå catwalk. Jeg gikk sist, så jeg forsøkte å gjøre slik de foran meg gjorde, sier Martin.

Saksbehandling

Martin Tveten får gratis frisør resten av livet. Til gjengjeld må han sniffe kjemikalier, ha på brunkrem og gå mannekeng med oransje piggsveis.

Publisert Sist oppdatert

Lukta av kjemikalier stikker i nesa. På bordet står tre boller med skremmende signalfarget oransje, lilla og blå. Medaljene på hylla klirrer i takt med hårproduktene bak disken. I kveld får dansemusikken den lille frisørsalongen i Galleri Oslo til å humpe. Salongen er stengt for helga, og forberedelsene til NM i frisering er godt i gang.

«Jeg ser ut som en japansk tegneseriefigur!»

Martin Tveten, student

– Jeg ser ut som en japansk tegneseriefigur! ler Martin Tveten (20) fra frisørstolen.

Speilbildet ler tilbake. Knallfargede tupper stritter til alle kanter. Det er ikke første gang Martin vier håret til kunsten.

– Jeg kom inn i salongen i slutten av 2010. Ruslan ga meg tilbud om å være hårmodell. Han begynte å snakke i vei om NM i frisering, men det eneste jeg egentlig fikk med meg, var at jeg ville få gratis frisør resten av livet. Da sa jeg selvsagt ja.

IKKE PÅ PALLEN: Ruslan Spilchevsky og Martin Tveten følger premieutdelingen fra salen. De vet at neste år venter en ny sjanse.

Til vanlig er Tveten medisinstudent ved Bjørknes privatskole. I helga er han modell for andre gang i frisør-Norges gjeveste konkurranse. For ett år siden vant Ruslan Spilchevsky, Martins frisør, førstepremien i klassen «Full fashion look» herre. Samme pall som skal erobres også i år. Hele modellen må skinne.

– Denne frisyren koster rundt tjue tusen! utbryter Ruslan, flere ganger norgesmester i frisering.

– Med tid og produkter og alt, utdyper han.

MASKOT: Ruslans sjarmtroll er papegøyen Ivan, som snakker fransk, engelsk, russisk og norsk. Leo Mokel er stor fan.

– Jeg ville heller ha kjøpt en moped, kommenterer Leo Mokel (13), Ruslans hårmodell i barneklassen.

Dagen etterpå ligger en dis av hårspray i taket på Oslo kongressenter. Det er lørdag 4. februar og en liten time til herreklassen går av stabelen. Unge frisørspirer virrer rundt med hårete plastbyster under armen. Ruslan baner seg vei gjennom folkemengden med en liten, rød koffert. Martin inntar stolen og Ruslan står klar med hårføneren. Konkurransen er i gang.

I 40 minutter fønes og sprayes det non stop. Hvert hårstrå får sin tilmålte plass.

Tida renner ut. Frisørene tar ett steg til siden, mens dommererne beveger seg rolig rundt de seks hårmodellene. Fem av seks har valgt samme fargekombinasjoner som Ruslan. Etter en nervepirrende stund ropes de tre premierte frisørene opp. På pallen har alle modellene røde, oransje og blonde striper.

Men – i år måtte Martin og Ruslan se premieutdelingen fra salen.

Powered by Labrador CMS