ILLUSTRASJON: Julius Vidarssønn Langhoff

Kræsjkurs i studieteknikk

Litt bekymra for om studieteknikken sitter? Norgesmester i hukommelse og «Memo«-guru Oddbjørn By gir deg et lynkurs i å være student.

Publisert Sist oppdatert

Oddbjørns tips til studieteknikk:

  • Et godt alternativ er å sette på en nedtelling på 25 minutter, der det ikke er lov å la oppmerksomheten vike fra studiene.
  • Så kan du ta fem minutter fri, før neste effektive økt.
  • Klarer du å vente med å sjekke Facebook enn så lenge, er mye gjort allerede.
  • Ingen kan huske alt. Finn ut hva som er viktigst, og fokuser på det.
  • Finn en strategi for å lagre kunnskapen. For eksempel Memo.
  • Bruk kunnskapen på en fornuftig måte. Du skal ikke gjengi som en robot.
  • Ta notater på forelesningene, fremfor å bare lytte.
  • Du trenger ikke notere alt. Finn essensen.
  • Skap deg en arbeidsplass, som en lesesal eller lignende.
  • Vær der fra 9-15. Ikke tenk at du kan ta resten hjemme.
  • Ta helt studiefri på kvelden, uten dårlig samvittighet.
  • Unngå forstyrrelser som sms og mail når du studerer. Sett heller av pauser til å sjekke mobilen og Facebook.

Listen over gladfeite pensumbøker du skal gjennom de neste månedene er nok lang som et vondt år. Hva emnet egentlig dreier seg om, satser du kanskje på å finne ut innen en måned eller to er omme.

Det ekle er at løsningen neppe er å åpne først bok og pløye igjennom happy-go-lucky fra første side. Men så bør du kanskje ikke ta lang fart og drite i hele greia heller.

Så hvor i all verden skal du egentlig starte? Hvordan skal kunnskapen overføres fra bokhylla til hjernebarken, innen eksamen plutselig er på dørstokken?

Det kan kanskje Norges mest effektive student hjelpe deg med.

I verdenseliten

Oddbjørn By er flere ganger norgesmester i hukommelse, og har fått internasjonal suksess med bøkene om hukommelsesteknikken Memo.

Han begynte med å konkurrere om å huske siffer med en kompis. Nå kan han finne på å ta et universitets-emne på et par-tre dager, til gode karakterer.

– Jeg har lært å bruke teknikkene på litt nyttigere ting enn kortstokker etter hvert, smiler Oddbjørn, når Universitas møter ham over en kaffe.

Han er overbevist om at hvem som helst kan lære og ta i bruk teknikkene hans, uten problemer. Men å lykkes som student handler minst like mye om gode studievaner som hukommelsesteknikk.

Tredelt vinnerformel

– Det er først og fremst tre ting du bør fokusere på. Å finne essensen i pensum, å lagre kunnskapen på riktig sted, og å bruke den fornuftig, forteller Oddbjørn.

Først må du luke ut det viktigste.

– Som ny student er det ikke alltid lett å vite hvordan en skal ta fatt på pensum. Det er ingen løsning å prøve å huske alt. Selv de beste i verden gjør ikke det. For å finne essensen er forelesningene viktige, da får du stalltips fra dem som allerede har god oversikt, sier Oddbjørn.

Han anbefaler også å ta notater på forelesningene, fordi stikkordene vil hjelpe deg senere.

– Dessuten er det først etter forelesningen at du får et godt bilde av hva som er viktigst. For hukommelsen sin del er det gunstig å ha notater å se tilbake på. Å jobbe effektivt på forelesningene kan spare deg for mye tid senere, sier Oddbjørn.

Rett i langtidshukommelsen

Det andre av de tre momentene går på å lagre det du har lært. Her kommer hukommelsesteknikkene inn i bildet.

Oddbjørns egen teknikk, Memo, går ut på å plassere stikkord rett inn i den lojale langtidshukommelsen.

Du starter med å redusere det du skal huske til noen beskrivende nøkkelord. Men det viktigste er at du så stadfester dem – så vet du hvor du skal lete når du nervene setter inn for fullt.

– Det vil si at du lagrer assosiasjonene på et bestemt sted, sier han.

Det gjør du i «reiseruter» – du visualiserer et nøkkelord i hvert rom gjennom husene til venner og bekjente, steder du har jobbet, og skoler du har gått på. Eller kanskje banken, om det er passord du skal huske på.

Putin og Mikke på besøk

Skal du for eksempel huske rekkefølgen på verdens største land, kan du se for deg at Vladimir Putin (nøkkelord for Russland) står på trappa utenfor huset du vokste opp i, og ypper med en gås (nøkkelord for Canada) som står innenfor døra.

Det skal det litt til å glemme, når du vet hvor du skal lete.

I korridoren står Mikke Mus, og ned trappa er raser det kinakål. Gjett hvilke land de representerer.

Gjennom semesteret kan du ha enkle stikkord og nøkkelord i bakhodet når du tar notater, som du kan visualisere i reiseruter når eksamen nærmer seg.

– En kan vanligvis mestre teknikken på en dag eller to. Men det kan være lurt å øve litt gjennom semesteret, sier Oddbjørn.

Unngå robotfellen

Det tredje og siste momentet går ut på å bruke kunnskapen du har tilegnet deg på en fornuftig måte.

– Når du husker mye kan det være fristende å vise hvor mye du husker. Men pass på at du ikke blir en «robot» som gjengir pensum slavisk, sier Oddbjørn.

Han advarer også mot å bruke teknikken på hele pensum. Derfor har han prinsippet med papirtesten.

– Av og til er det nok å bare lese, også. Men skal du memorere, så spør deg selv hva du ville skrevet på et notatark til eksamen. Ikke noter eller memorer for mye. Hjernen trenger bare et lite hint, og så fyller den inn resten selv.

Skap en arbeidsplass

Når du skal lese, anbefaler Oddbjørn å vrake sofaen og sette seg på lesesalen.

– Jeg har tatt en del fag nå, og jeg anbefaler på det sterkeste å lese på lesesalen eller lignende. Gjør du det til en slags arbeidsplass, så er det der og bare der du jobber.

Han mener en deadline gjør arbeidet langt mer effektivt.

– Bestem deg for å være på skolen fra 9 til 15 hver dag, og å ikke studere et minutt over tiden. Slik at du ikke kan tenke at du «kan ta det i kveld», sier han.

Disiplin er en nøkkel til suksess, mener han.

– Er du hardcore, så setter du mobilen på flymodus. Sms og epost kan være ødeleggende avbrytelser.

Powered by Labrador CMS