PESTOPASTA: Bli veggis for en kveld. Sunt, billig og godt er stikkord når du lager disse rettene. I tillegg spiser du miljøvennlig.
PESTOPASTA: Bli veggis for en kveld. Sunt, billig og godt er stikkord når du lager disse rettene. I tillegg spiser du miljøvennlig.

Hjemmeseier

Militante veggiser forarger seg over at dagens vegetar i SiO-kantinene er like dyr som kjøttretten. Gjør det selv, da vel.

Det er få ting som er morsommere enn sinte veggiser. Siste skrik i veggisverdenen er å irritere seg over dyr og dårlig vegetar-dagens i skolekantinene. Vi tar utfordringen og vil vise at god vegetarmat er billigere, sunnere og bedre enn det SiO-kokkene kan diske opp. Vi gikk derfor inn på Blinderns mest elskede og hatede fôringssted Frederikke en helt ordinær onsdag for å se hva Blinderns grønne alibi fikk servert.

Dette er champignonsuppe til forrett, pestopasta, og til dessert et stykke mørk konfektkake med nøtter på toppen. Totalt koster dette 102, 17 kroner. La duellen begynne.

Champignonsuppe

Ingredienser

350 gr finhakket champignon eller

aromasopp

100 gram smør

1 mellomstor løk, finhakket

1 ss hvetemel

ca. 0,8 liter mørk grønnsakkraft

1 dl rødvin

1 ts sennep

½ purre

3 grønnsaksbuljongterninger

salt og pepper

Slik gjør du: Smelt halvparten av smøret i en gryte, ha i løken og la den surre til den er blank. La soppen surre til den får farge. Bland resten av smøret med melet til en jevn masse. Hell grønnsakkraften over soppen og løken. Kok opp. Etter hvert skrur du ned varmen og tilsetter melblanding, vin, sennep og purre. La det surre på svak varme i 20 minutter mens du rører godt. Smak til med salt og pepper.

Pestopasta med indisk vri

Ingredienser

1 stor løk

3 mellomstore gulrøtter

2 dl vann

2 grønnsaksbuljongterninger

80 g pinjekjerner

50 g fersk basilikum

3 pressede hvitløksfedd

0,5 dl olivenolje

50 g parmesan

500 g pasta penne

1 ts salt

1 paprika

1/3 brokkoli

½ squash

salt og pepper

chilipulver (eller fersk chili)

4 hvitløksfedd

3 ts kanel

1 ts oregano

Slik gjør du: Det enkleste er å lage pestoen på forhånd. Mos basilikum i en stavmikser til den er i nesten flytende. Hell i litt olivenolje underveis. Bland i ristede pinjekjerner, parmesan og hvitløk, og kjør til en tyktflytende masse. Hell resten av olivenoljen i underveis, og smak til slutt til med salt og pepper.

Begynn pestopastaen med å surre løken og gulrøttene i litt rapsolje i en dyp stekepanne. Når løken begynner å bli litt brun, heller du vannet over, og grønnsaksbuljongene smuldres i. Kok opp og vann til pastaen, og la den småkoke i ca. 11 minutter. Skjær paprikaen i 3-4 cm store biter og bland med resten av innholdet i stekepannen. Gjør det samme med squashen og brokkolien. Press deretter hvitløksfeddene og ha oppi med resten. Bland så inn litt og litt av pestoen, og la alt småkoke i 10 minutter. Til slutt smaker du til med krydder. Ikke undervurder chilien.

Konfektkake med nøttetopping

Ingredienser

100 g smør

1 ts kaffepulver

150 g mørk sjokolade

3 store egg

2 dl sukker

2 dl hvetemel

0,5 ts bakepulver

100 g valnøtter eller hasselnøtter

1 pose frosne skogsbær

3 ts sukker

100 g nøtter (f.eks. hasselnøtter, peanøtter,

mandler)

Slik gjør du: Smelt smøret og sjokoladen i en gryte til det er flytende. Bland deretter inn eggene. Tenk at man skal blande det tørre og det våte for seg først. Bland så kaffepulver, sukker, hvetemel, bakepulver og valnøtter i en bolle, rør godt, og bland deretter inn litt og litt av det våte. Hasselnøttene trengs ikke hakkes.

Smør deretter en form, sett ovnen på 175 grader, og stek i ca. 25 minutter, eller til du kjenner at midtdelen av kaken er litt bløt. Varm deretter opp skogsbærene i en gryte, bland i 3 ts sukker, og hell den varme bærrøren over kaken. Dryss deretter nøtter over kaken.

Handler du inn alt på en billigbutikk slik Universitas gjorde, koster herlighetene i underkant av 60,- kr per person, og gjestene kunne berette at de aldri hadde smakt så god pasta på Frederikke noen gang.