KOLESTEROL: Kyllingnuggets må ikke bade i olje for å smake godt. Den ovnsbakte varianten smaker bedre og er langt sunnere.

Det siste måltid

Lad batteriene med en siste koseinnspurt før eksamensperioden sluker deg.

Publisert Sist oppdatert
BLÆREKATARR: Tranebær forebygger ikke bare urinveisinfeksjon, de smaker også fantastisk i scones.
VITAMINER: Med denne suppen i magen får du i deg fem om dagen. Godt smaker det også.

Høsten er her for fullt, noe som betyr at eksamen ikke lenger er milesvis unna. Tilværelsen kommer ikke til å være bekymringsløs så veldig mye lenger, så skal man nyte den må det gjøres nå. Universitas gir deg denne uken tre gode retter som varmer kropp såvel som sinn. Sett deg ned og nyt litt smaksrik hygge i høstkulda.

Grønnsakssuppe med himmelsk tilbehør

I disse temperaturer er det ingenting som smaker bedre enn rykende varm suppe. For å lage denne tomatbaserte grønnsaksuppen bruker du det du har av grønnsaker i kjøleskapet, gjerne annet enn det som er brukt her. Resultatet er uansett sikret, mye takket være det fantastiske tilbehøret.

Du trenger:

1 løk, kuttet i strimler

2 fedd hvitløk, finkuttet

2 bokser hermetisk tomat

1 liten boks tomatpuré

2 gulrøtter

½ brokkolihode

¼ squash

olivenolje til steking

1 ts mørk kjøttbuljong

2 ts basilikum

Fres løk og hvitløk raskt i en stor gryte og ha oppi tomater, tomatpuré og litt vann. Ha i grønnsakene etter hvert som du kutter dem opp. Start med grønnsakene som trenger lengst koketid, og kutt det smått om du er en utålmodig sjel. La suppen putre på middels varme til grønnsakene er møre, og spe på med vann dersom blandingen blir for tykk. Smak til med buljong, basilikum og eventuelt annet krydder til slutt. Server suppen straks med rømme, revet parmesan eller hjemmelagede krutonger. Helst alt sammen.

Hvitløkskrutonger

Krutonger kan brukes i både supper og salater, og disse er til og med så gode at de kan erstatte potetgullet en desperat lørdagskveld.

Du trenger:

1 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

1 generøs klype salt

4 brødskiver

Bland hvitløk, salt og olje med en stavmikser. Pensle brødskivene med oljen på hver side, stable dem og kutt dem opp i passe store terninger. Fordel krutongene ut over en stekeplate og smell dem inn i ovnen på 175 grader til de er sprø og gylne (20-30 minutter). Knask i vei, og husk å spare et par til suppen.

Ovnsbakte kyllingnuggets

Kyllingnuggets er utvilsomt kosemat (comfort food, som de ville sagt det på engelsk), men ta for all del ikke til takke med ferdigvarianten. Ovnsbakte kyllingnuggets er enklere å lage, sunnere og – aller viktigst – smaker mye bedre.

Du trenger:

2 kyllingfileter

mel

salt og pepper

1 egg

cornflakes

olje til pensling

valgfri dipp

Kutt kyllingfiletene opp i passe store stykker. Bland mel og krydder i én bolle, pisk egg sammen med noen spiseskjeer vann i en annen og knus cornflakes med hendene i en tredje. Rull kyllingbitene først i melet, deretter i egget og til slutt i cornflakes. Legg dem på en stekeplate og pensle dem med olje før du har dem i ovnen. Der skal de kose seg i 20-30 minutter på 200 grader, til de blir gylne. Server dem straks med din favorittdip (barbecuesaus, ketchup, chillisaus eller lignende).

Scones med tranebær og valnøtter

Scones er minst like hyggelig som boller, men raskere, enklere og – i dette tilfellet – langt mer spennende. Heving, elting og utbaking er sååå 2009 – prøv deg heller på disse!

Du trenger:

3 dl mel

3 ss sukker

3 ts bakepulver

1 klype salt

3 ss smør, kuttet i terninger

1 dl tørkede tranebær

1 dl valnøtter

1,5 dl kefir

Noen dråper vaniljeessens (eventuelt bytt ut litt av sukkeret med vaniljesukker)

Bland de tørre ingrediensene i en bolle og ha i smør, kefir og vaniljeessens. Rør det hele godt, og forsøk å la smørterningene forbli relativt intakte. Legg deigen på en stekeplate i form av to store klatter. Dryss litt sukker over før du steker dem på 225 grader i cirka 25 minutter, til de er gylne. Avkjøl på rist før du deler hver klatt i fire med en kniv eller bryter dem opp med hendene. Sconesene smaker fantastisk som de er, og aller best med en stor kopp te til.

Powered by Labrador CMS