BET IKKE PÅ: Kunsthøgskolens studiner syntes ikke å være særlig imponert over de gamle egypternes sjekketriks. Journalisten gikk tomhendt hjem.

Sjekkehåndbok fra oldtiden

Én ting er i hvert fall sikkert: Oldtidens egyptere var elendige til å sjekke damer.

Publisert Sist oppdatert
SVARTEBOK: Papyrussamlingen ved Universitetet i Oslo inneholder magiske trylleformler og oppskrifter på hvordan man skal vinne en kvinnes gunst. Blant ingrediensene finner man: Eselblod (øverst, fra venstre), svovel, myrrah, knollertreknappfrø, kråkeegg, eddik, hoppemelk, byggryn, og honning.

*Magisk prevensjonstriks:*

  • Du tar: Så mange frø fra planten knollertreknapp som du ønsker at prevensjonen skal vare. (Ett frø = ett år). Legg frøene i en pøl menstruasjonsblod og la den menstruerende kvinnen (kvalmt nok) gni blandingen i sine kjønnsorganer. Kast så frøene inn i munnen på en levende frosk, og slipp frosken løs der hvor du fant den. Etter at frosken er vel avsted, legg et frø fra planten villrot i en skål hoppemelk. Putt oksesnørr og noen byggkorn i en pose lagt av skinn fra en dåkalv. Bind det opp med skinn fra en svarthalehjort, og heng det rundt halsen når månen er i ne. For å være på den sikre siden, bland inn litt flere byggkorn og ørevoks fra et muldyr.
  • Kilde: H.D. Betz, The Greek Magical Papyri in Translation: Including the Demotic Spells

*Magiske sjekketriks:*

  • Bland blod fra magesekken til fisken Sirius og saft fra planten Sarapis og skriv det følgende på et muldyrskinn: «SISISOTH, tiltrekk meg NN på denne dag i denne time, for jeg bønnfaller deg i CHYCHACHAMER MEROUTH CHEMINOUTH THIONTHOUTH PHIPHAO BELECHAS AAA EEE EEE L’ S’ S’ S’ N’ N’s navn. Tiltrekk henne, NN til NN (legg til det vanlige)». Putt så muldyrskinnet sammen med planten vikke i munnen på en død hund.
  • Kilde: H.D. Betz, The Greek Magical Papyri in Translation: Including the Demotic Spells

*Magisk anti-utroskapstriks:*

  • Ta et kråkeegg, saft fra planten kråkefot og galle fra en elektrisk ål, og bland det med honning. Smør det på dine kjønnsorganer (kvalmt nok) og si følgende: «Jeg forteller deg, NNs livmor, åpne deg og ta imot NNs sæd og den ukontrollerbare sæden fra IARPHE ARPHE. La NN elske meg resten av livet slik Isis elsket Osiris og la hun forbli kysk som Penelope var for Odyssevs. Og husk meg, livmor, for resten av mitt liv, for jeg er AKARNACHTHAS». Ha så sex med den kvinnen du ikke ønsker at skal ha sex med noen andre (kvalmt nok).
  • Kilde: H.D. Betz, The Greek Magical Papyri in Translation: Including the Demotic Spells

*Samson Eitrem:*

  • Professor i klassisk filologi ved Universitetet i Oslo. Eitrem ble født 28. desember 1872 og døde, 93 år gammel, 8. juli 1966.
  • I sitt hovedverk, Opferritus und Voropfer der Greichen und Römer fra 1915 argumenterte Eitrem for at religion har sitt opphav i en dødskultus. Tesen er senere gjendrevet, men Eitrem står fortsatt som den ubestridte autoritet innen oldtidens magi og mytologi.
  • Mellom 1910 og 1936 tok Eitrem flere turer i Egypt, på leting etter gamle papyrer. Papyrene han kjøpte utgjør i dag Universitetets papyrussamling som er den største i Norden.
  • Fra 1925 til 1936 utga Eitrem trebindsverket Papyri Osloenses sammen med sin elev Leiv Amundsen. Verket inneholder blant annet en bokrull med magiske besvergelser, kjent som Samson Eitrems «svartebok».
  • Kilde: Norsk biografisk leksikon

- Kom Tyfon, du som sitter ved den øvre port, IO ERBETH IO PAKERBETH IO BALCHOSETH IO APOMPS IO SESENRO IO BIMAT IAKOUMBIAI ABERRAMENTHO OULER THEXANAX ETHRELUOOTH MEMAREBA TOU SETH, som du er i fyr og flamme, la også hennes sjel og hjerte være det, til hun blir forelsket i meg, og limer sine pudenda (kjønnsorganer, journ. anm.) til mine – straks, straks, fort fort!

– Hva sa du?

Den søte, 22 år gamle kunststudinen ser på meg med en spørrende mine, åpenbart usikker på om hun skal være fornærmet eller sjarmert.

Hun vet ikke at hun nettopp har blitt utsatt for «det beste ildtrylleri», et komplekst og mystisk sjekketriks fra oldtiden. Ifølge en eller annen anonym magiker – en slags oldtidens svar på Neil Strauss (forfatter av den bestsellende sjekkehåndboken The Game) – skal trikset få «jomfruer til å komme løpende» og «trekke kvinner til menn og menn til kvinner».

Om det er mange jomfruer på Kunsthøgskolens fredagspub er uvisst, men stemningen er definitivt lettere promiskuøs. Ut fra adferden å dømme har kjærlighetsguden Eros allerede satt noen velplasserte piler i hjerteroten på enkelte av de lykkelig beduggede kunststudentene. Om egypternes magiske sjekketriks ikke funker her, så funker de ingen steder.

Jeg ser forventningsfullt på henne mens jeg venter på at effekten skal synke inn.

Det hele er pinlig nøye planlagt, og oppskriften fulgt så omhyggelig som råd er. Pliktskyldig har jeg ringt Veterinærhøgskolen for å høre om de kunne avse litt eselblod, som jeg, ifølge oppskriften, skulle dyppe pennen i før jeg tegnet følgende figurer på et stykke ubrukt papyrus.

Jeg fikk beskjed om at det dessverre ikke var mulig å oppdrive noe eselblod, men at de kunne gi meg en dose hesteblod isteden. Hest eller esel, same shit, tenkte jeg.

Papyrusen ble så smurt inn med eddiklim og slengt opp på baderomsveggen hjemme. Ifølge oppskriften skulle dette på en eller annen måte gjøre meg forundret, og ja, jeg kan ikke si annet enn at metodene oldtidens pick-up artists brukte for å få med seg damene hjem, forekom meg å være noe forunderlige.

Tilslutt blir jeg lei av å vente. Klokken er to, jeg er full, og den 22 år gamle kunststudinen ser fortsatt like forvirret ut. Jeg tar sjansen.

– Cleopatra?

– Hva?

– Vil du være med meg hjem?

Men tut-tut, hold an! Hvordan gikk det til at en idiot av en journalist bestemte seg for å teste ut de gamle egypteres elendige sjekketriks på Kunsthøgskolens fredagspub?

MAGISK PAPYRUS: Samson Eitrem fattet en spesiell interesse for oldtidens magiske papyri, men hadde ikke selv noen tro på at magien var effektiv.
UBESTRIDT AUTORITET: -- Samson Eitrem er fortsatt den ubestridte autoritet innen oldtidens magi, sier papyrolog ved Universitetet i Oslo Anastasia Maravela

Det hele begynte med at en velbeslått og nygift herremann ved navn Samson Eitrem for ganske nøyaktig hundre år siden bestemte seg for å ta med sin kone på oppdagelsesreise til Egypt. Målet med turen var, foruten å befeste det som skulle bli et livslangt ekteskap, å dra på leting etter papyri fra oldtidens Egypt.

Eitrem hadde lenge vært interessert i oldtidens magi og mytologi, og hadde som stipendiat i klassisk filologi ved Universitetet i Oslo femten år tidligere skrevet en avhandling om Ovids mytologiske kilder. (For de som ikke kjenner sin latin, var Ovid en av antikkens viktigste lyrikere). Avhandlingen hadde, formodentlig til Eitrems tilfredshet, stått til selveste Kronprinsens gullmedalje, og Eitrem fortsatte sitt arbeid til han mottok sin doktorgrad i 1903.

Omtrent på samme tid hadde Eitrem begynt å fatte interesse for de gamle egyptiske papyri (igjen, for de som ikke kjenner sin latin, er papyrus papyri i flertall). Men for en ung og lovende filolog med interesse for oldtidens skrifter, var det på begynnelsen av århundret en alvorlig mangel på studiemateriale i Norge. Hans bryllupsreise til Egypt var for derfor en mulighet for å se om han ikke selv kunne gjøre noe med saken.

Turen til Egypt var slett ikke mislykket, og Eitrem vendte hjem med en fin liten samling gamle papyri som han hadde betalt ut av egen lomme. Flere turer fulgte, ettersom tiden gikk vokste Universitetets papyrussamling, med sine 2272 fragmenter, til den største i Norden.

Spesiell interesse fattet imidlertid Eitrem for en samling magiske papyri, som han hadde kommet over på en av sine turer.

I en Aftenposten-artikkel fra 1921 beskriver han hvordan han «nede i Ægypten fik tag i et høist interessant skrift, som kaster nyt lys over de gamles magi. Scenen er Fayoum i Ægypten, og dagen var gaaet med at fare rundt hos alle dem, som under verdenskrigens lange aar havde lagt sig til af alle efterstræbte græske papyruser, og som endnu ikke havde faaet dem afsat til europæerne.»

Disse magiske papyri, senere kjent som Samson Eitrems «svartebok», inneholder trylleformularer og oppskrifter på hvordan du skal gå frem dersom du vil vinne en kvinnes gunst, dersom du skal sørge for at hvem du nå enn har hatt sex med ikke går hen og har seg med en annen, dersom du vil ha sex, men ikke vil bli gravid, eller om du rett og slett ønsker å lykkes med noe.

Og det var altså et av disse triksene som den 22 år gamle kunststudinen på Kunsthøgskolens fredagspub nettopp hadde blitt utsatt for. Men ett eller annet hadde gått galt.

– Eeh…

Hun ser seg usikkert omkring og leter febrilsk etter en utvei. «Det beste ildtrylleri», som ifølge den anonyme magikeren skulle få kvinner til å strømme til som fluer til en sukkerbit, hadde åpenbart ikke fungert etter planen.

Eitrem hadde selv beskrevet magi som «en bedøvende giftplante» som, til tross for at den hadde sin blomstringstid i oldtidens Egypt, fortsatt levde i beste velgående «både i de mest overciviliserede kredse af Pariser-societeten og paa østsiden av Akerselven».

Magien, hadde Eitrem hevdet, var for «alle de, som ikke havde mod nok til at slutte seg til filosofi eller religion, og alle de, som ikke havde tvil og humør nok til at le ad det hele».

Shit, jeg forsøker å le, men føler meg dum, og kjenner at jeg rødmer. Jeg innser at den anonyme magikeren som skriblet ned sine magiske triks for 2000 år siden har lurt meg, og at «det beste ildtrylleri» ikke er annet enn svindel og bedrag fra ende til annen.

- Unnskyld, bare glem det, sier jeg og lar den søte kunststudinen gå, lettet over at jeg ikke hadde valgt å teste det magiske prevensjonstrikset.

Powered by Labrador CMS