SPRENGT WIENER: Matpanelet tar avstand fra Gildes profittjagende Grillwiener, og oppfordrer til å gjøre ting på gamlemåten. For hvem drømmer vel ikke om å slenge wiener’n på grillen?
Freidig feriemat
Det er på tide å ta farvel med eksamen, drittvær og trøtte kontorbygg – ditt liv de fem siste månedene. Avskjedsseremonien kommer til å bli alt annet enn trist. Universitas’ matpanel tar deg med på grillfest.
Universitas har i denne vårens magasiner tatt for seg ulike mat-temaer.
Månedens tema var «Sommermat».
Matspaltens fremtid er foreløpig uviss, men har du en god oppskrift, nøl ikke med å merke den «Mat» og sende den til universitas@universitas.uio.no.
Pølsefest
Det er ingenting som varmer og spolerer norske hjerter som pølsen. Nordmenn spiser totalt 46 000 tonn pølser i året, som på hver innbygger utgjør omtrent 115 pølser i snitt. På 17. mai glufset vi ned hele 16 millioner (ikke en skrivefeil) pølser på landsbasis. Her kommer noen enkle og velsmakende måter å fleske opp den ellers så anonyme pølsen på.
Smørstekt løk
Dette tilbehøret er raskt, enkelt og prikken over i’en i pølsesammenheng. Smørstekt løk er ikke like sprøtt som sprøstekt løk, men det smaker desto mer smør.
Du trenger:
2 løk kuttet i strimler
2 ss smør
1 ss eddik
Ha ingrediensene i en kasserolle og stek det på middels varme til løken er myk og gyllen. Smell det oppå din favorittpølse, og le høyt av dine grillfrender som sitter der med sine rå og sprøstekte løkvarianter, som sååå tilhører grillsesongen 2009.
Rekesalat
Du trenger:
1 dose majones
200 gram reker (fortrinnsvis ferske, men godt
avrente varianter fra lake fungerer også)
1 fedd hvitløk
1 dl ketchup
Salt og pepper
Alternative smaksforsterkere (jo mer smak, jo bedre):
Pepperrotpuré (finnes i grønnsaksavdelingen)
Worchestersaus
Tabascosaus
Kaviar
Dill
Gi hvitløken en runde i hvitløkspresseren og miks det hele i en bolle. Smak til med salt, pepper og de alternative smaksforsterkerne. Universitas’ matpanel anbefaler å bruke dem alle. Presenter dine nye sjømatvenner for den tarmstappede kjøttfavoritten og kjenn hvordan vennskapet deres utvikles i munnen din.
Noen av oss har grunn til å feire topp innsats og vel gjennomførte eksamener. Andre kan feire at det er over et halvt år til neste rekke med strykkarakterer. Uansett skal vi alle gjøre det på samme måte: utendørs med grill. I vårens siste matspalte tar vi for oss hvordan man kan piffe opp tradisjonell grillmat, enten du er pølsetilhenger, sjokoman eller friskus.
Grillvennlig sjokoladefondue
Sjokoladefondue er det naturlige dessertvalget på en grillfest – enklere og bedre avslutning skal du lete lenge etter.
Du trenger:
1 kurv jordbær eller annen frukt du
liker å dyppe i sjokkis
1 plate kokesjokolade
1/2 dl fløte
Pakk sjokolade og fløte inn i et dobbelt lag med aluminiumsfolie slik at eventuelle væsker ikke har mulighet til å renne ut. La det kose seg på grillen til sjokoladen er smeltet. Nå gjenstår det bare å dyppe ett og ett jordbær i blandingen og finne en du kan mate på sensuelt vis.
Eple- og kiwichutney
Chutney er en syltet fruktblanding som kjennetegnes av den herlige balansen mellom sødme, syrlighet og krydder. Du kan i utgangspunktet bruke hva slags frukt du vil, så her er variasjonsmulighetene uendelige.
Du trenger:
2 kiwier
1 eple
1/2 dl brunt eller hvitt sukker (brunt
smaker best, men gir til gjengjeld en
mindre delikat farge)
1/2 fedd finkuttet hvitløk
Noen ss sitronsaft eller eddik (etter
smak og behag)
En klype chilipulver
Skrell og kutt frukten i terninger. Ha det i en gryte sammen med resten av ingrediensene. La blandingen småkoke på middels varme til den får en myk og fin konsistens (spe eventuelt på med litt vann om væsken forsvinner for fort). Denne eple- og kiwichutneyen smaker usedvanlig friskt til å se ut som hundebæsj, og den passer utmerket som tilbehør til kylling.
Mango Surprise
Etter et tosifret antall pølser vil du muligens kjenne en litt ubehagelig følelse i magen. Da er det på tide å gå over til denne.
Du trenger:
1 mango
Rollosalat
Soltørkede tomater
1 pose pinjekjerner
2 hvitløksfedd.
Kutt mango, salat og soltørkede tomater og ha det i en bolle. Rist pinjekjernene i en tørr panne. Ha dem i bollen med en liten klunk olivenolje, sitronsaft og pepper. Salaten er god å ha ved siden av grillmaten, men den gjør også nok ut av seg til å kunne nytes alene, i alle fall om du takler øyehimlingen fra kjøttentusiastene.