NY GIV: Etter å ha prøvd disse energibarene vil du ikke skjønne hvordan du klarte deg uten.

Skippertaksmat

Her er maten som får deg gjennom umenneskelige mange timer på lesesalen og umenneskelig få på øyet. Vi gir deg næring til det store skippertaket.

Publisert Sist oppdatert
LYSPUNKT: Søt lønnekaffe til en ellers sur hverdag blant pensumbøker og hysjende medstudenter.

*Matspalten:*

  • Universitas tar i vårens magasiner for seg fire ulike mat-temaer.
  • Månedens tema var «Eksamensmatpakka».
  • Neste tema blir «Sommermat».
  • Vi oppfordrer folk til å sende inn sine beste oppskrifter for teamet. Oppskriftene merkes med «MAT» i emnefeltet, og sendes til universitas
  • @universitas.uio.no.

Eksamen nærmer seg, og mange av oss er i ferd med å flytte permanent inn på lesesalen for å kompensere for alle månedene vi har tilbrakt utenfor. Det store skippertaket går ofte på bekostning av både mat og søvn, noe som igjen går ut over skippertaket. Dette vil Universitas’ matpanel til livs. Denne uken gir vi deg oppskriften på oppkvikkende, energirik og rask mat som kan komme godt med i ukene fremover.

Energibarer

Energibarer kan være gode å ha når tiden ikke tillater større matpauser. Disse energibarene er gode, gir deg energi raskt og er både billigere og sunnere enn de ferdigkjøpte variantene. Lag et digert lass før eksamensfloka setter inn, så har du litt å gå på. Til 15 energibarer trenger du:

8 dl havregryn

1 dl hvetekli

2 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 dl rosiner

1,5 dl mandler

1 egg

1 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)

1 dl honning

1 dl brunt sukker

200 g kokesjokolade (valgfritt)

Bland alle de tørre ingrediensene unntatt sukker og sjokolade i en stor bolle. Visp sammen egg, olje, honning og brunt sukker i en annen bolle og hell over det tørre. Miks det godt sammen til en tykk masse. Fordel det over en bakepapirkledt stekeplate og form massen med en slikkepott slik at du står igjen med et kompakt kvadrat (omtrent 2 cm tykt). Stek det på 175 grader i 25 minutter og la det stå til avkjøling i en time. Kutt opp i passende energibarstørrelser. Om du ønsker sjokoladekant, smelt kokesjokolade i vannbad (i en skål over en gryte med kokende vann), dypp kantene i sjokoladen og la det stivne på bakepapir. Ha de lett tilgjengelig i sekken og unn deg en eller tre før det lave blodsukkernivået får frem djevelen i deg.

Krydderkaffe

Til en halv liter av denne spenstige herligheten trenger du:

1/2 liter kaffe

1 klype kardemomme

1 stjerneanis

2 nellikspiker

1 kanelstang

Noen spiseskeier brunt sukker

Lag kaffen som du liker’n sjæl og hell den på termosen. Ha oppi krydder og smak til med sukker. Vis forsiktighet ved konsumering, så du ikke setter krydderet i halsen. Dør du av kvelning vil du neppe stå på eksamen. De malte variantene av kryddrene kan brukes om du ikke vil ta noen sjanser.

Lønnekaffe

Denne kaffen smaker i overkant søtt for enkelte, men vi minner om at sukker tross alt kan kvikne opp en sliten eksamenskropp. Du trenger:

2,5 dl sterk kaffe

2,5 dl helmelk

1/2 dl lønnesirup

Varm opp melk og lønnesirup i en kjele uten å la det koke. Hell på termos sammen med kaffe. Drikkes helst i naturskjønne kanadiske omgivelser (men lesesalen er en god nummer to).

Ingen periode av semesteret skriker mer etter kaffe enn eksamensperioden. Koffein er helt essensielt når du skal forsøke å lure kroppen til å holde seg våken bare litt til. Men kaffe, kaffe og atter kaffe kan bli kjedelig i lengden. Her er to varianter av den lille sorte, som kan gi etterlengtet variasjon for termosen.

Tilslørte eksamensluddere

Dette fruktige mellommåltidet er raskt å lage, godt å spise og metter mye lenger enn alternativene du måtte finne i kantinas yoghurtavdeling. Til en porsjon trenger du:

1 eple

2 dl av foretrukne meierivare: skyr, mager kesam, tyrkisk- eller annen tykk yoghurt

½ dl valnøtter

Noen dråper sitronsaft

Noen teskjeer sukker

Smak til yoghurten med sitronsaft og sukker. Kutt opp eplet i terninger og grovhakk valnøttene. Bland eple og yoghurt og strø over valnøttene. Retten kan enten spises til frokost, eller medbringes lesesalen i din favoritt tupperware.

Powered by Labrador CMS