GJORT NYRIK AV LÅNEKASSEN: Panelmedlem Emil Flatø utbringer en skål for nylig anskaffet teplantasje i Nairobi, til blandet mottagelse fra Axel M.K. Hærland, Simen Tallaksen og Petrine Nyhus
Du har ikke råd til å la være
Stipendet har kommet, og nå er det tid for fråtsing.
Universitas kommer til å ta for seg fire ulike mat-temaer i de kommende magasinene.
Månedens tema var «Eksklusiv mat sponset av Lånekassen».
Vi oppfordrer folk til å sende inn sine beste oppskrifter for teamet. Oppskriftene merkes med temaordet «MAT», og sendes til universitas@universitas.uio.no.
Neste tema blir «Mat for deg som er blakk».
– Hva?? Har dere ikke crème brûlée-brenner?
Matpanelets vestkantalibi er sjokkert. Et møblert hjem burde ha riktig utstyr for å lage god mat, og han reagerer med vantro over arbeidsforholdene på studentkjøkkenet.
Det er januar og lånekassen har nettopp spyttet ut en god slump penger til landets ellers sultefôrede studenter. Jula er over, kortet har vært overtrukket siden november og den siste matresten er skrapt ut av den innerste kroken av kjøleskapet. Nå er det endelig tid for å kose seg. Og hva passer ikke bedre enn en skikkelig middag i godt selskap?
– Skal vi leie inn en butler? foreslås det på matpanelets første redaksjonsmøte.
Budsjettet er av det romslige slaget, nærmere bestemt 17 520 kr samt 100 kr i sponsormidler. Man kan miste hodet av mindre.
Så, hvordan snobber du opp den ellers grå studenthverdagen med et fabelaktig måltid? Først og fremst: spis kun dyr du har et forhold til. Enten fordi du har skutt det selv, eller i fordi dyret har et navn. Styr unna frysedisken på Rimi. Kun det beste for Tora Aaslands gullbarn. Det kan også være lurt å lese seg opp på vin. Her er det viktig å lære de rette frasene, for hva gudenes nektar angår er det virkelig ingen superlativer som virker for urealistiske. Ettersom ingen har en anelse om hva du snakker om, slipper du lett unna med beskrivelser som «innsmigrende, kilen sødme med smak av blyantspiss, sedertre og stall».
En høy, kulturell standard bør være ingrediens i enhver samtale. Kanskje er du ikke blant dem som går i operaen, men for Guds skyld, det er ingen ting i veien med å late som. I godt selskap er det også som regel påkrevd å underholde med en liten anekdote. I utgangspunktet er de fleste du hører på slike middager rent oppspinn, så din trenger ikke være noe unntak. Bare kast håret bakover og proklamer for eksempel «Ja, dette minner meg om den gangen jeg var i Brunei (sultanat i Sørøst-Asia, red.anm) med Fredriksen...», og fyll ut resten selv.
Tilbehøret er også viktig. Det er lite som gir en mer autoritær og bedrevitende look enn en god, gammeldags pipe. Den kan også brukes til å peke med, noe som raskt avslutter en hver diskusjon. Fruentimmere bør gå med kraftig rød leppestift og neglelakk, og oppfordres for øvrig til å holde kjeft under måltidet.
Herrenes antrekk er som regel begrenset til kjole og hvitt. Å ankomme nonchalant med en levende svane i en sølvlenke vil oppfattes som en smule eksentrisk og derfor ravende festlig.
Så lenge du husker absolutt alt det ovenstående i forkant av middagen, bør du klare deg helt fint. Vi presenterer herved en god meny for deg som ønsker å slå deg løs. Bon appétit!