VISUALISERING: Slik ser Platons filosofi ut på papir.

Kollokvie klokka åtte hos meg

Liker du å lese? Glad i å møte nye mennesker? Da er du rette personen til å bli med på «kollokvie klokka åtte hos meg«.

Publisert Sist oppdatert
VISUALISERING: Slik ser Platons filosofi ut på papir.
EX: PHILBRUNO:--Jeg sa at han ville komme til nytte en dag, sier Kåre.
HUMESKALLE:Kåre
KREATIV LÆRING: Kanskje er noen runder ex.phil.-brettspill før eksamen det som skal til for å stå?
VISUALISERING: Slik ser Platons filosofi ut på papir.
GOD STEMNING:Hvem sa at ex.phil ikke kunne være gøy?
DESCARTES I PANNA: Silje Belghaug Knarud prøver å gjette seg frem til hvilken filosof hun er i ex.phil.-versjonen av kortskalle.
KOLLOKVIE: Kåre Sagård, Silje Belghaug Knarud og Kristin Hvattum.

Det er vanskelig å tegne «det gode». Kåre Knarud, kollekviedeltaker

KORTSKALLE:

  • Kristin 3
  • Kåre 3
  • Silje 2
  • TOTALT: 8 av 30 mulige

VISUALISERING:

  • Kristin 1
  • Kåre 1
  • Silje 8
  • TOTALT: 10 av 30 mulige

SKUMLESNING:

  • Kristin 5
  • Kåre 3
  • Silje 3
  • Totalt: 11 av 30 mulige

*Kollokvie:*

  • En gruppe på 2-7 som møtes jevnlig og diskuterer pensum.
  • Det er viktig at gruppemedlemmene har felles ambisjoner innenfor faget.
  • Bør opprettes tidlig i semesteret.
  • Kan være kjempemoro og lærerikt eller helt grusomt.
  • Burde kanskje ikke kombineres med øl

*DOMMEN*

    BRETTSPILL:

  • Kristin 6
  • Kåre 6
  • Silje 6
  • TOTALT: 18 av 30 mulige

*Examen philosophicum:*

  • Obligatorisk innføringsemne ved alle universitet i Norge siden 1813, på studentmunne kalt ex.phil.
  • Ment å være et «dannelsesstudium» som skal forberede studenten på senere studier.
  • Noen seminarlærere er hyggeligere enn andre. Det går for tiden rykter om en fyr som inviterte alle studentene sine med på Danskebåten våren 2008. Hvor troverdig ryktet er, vites ikke.

– Dere må bare ignorere rotet, sier Kåre Sagård i det vi ankommer leiligheten hans på Majorstuen. Det er duket for årets første kollokvie i ex.phil., faget samtlige studenter ved alle landets universitet har et forhold til, enten de vil eller ikke. Samfunnsøkonomistudenten Kåre har invitert to fremmede ex.phil.-studenter hjem til seg, for å ta mer eller mindre utradisjonelle studieteknikker i nærmere øyesyn.

Det småsnakkes litt om rare forelesere og repetisjonshefter, mens Kåre rydder plass i sofaen. Religionsstudentene Kristin Hvattum og Silje Belghaug Knarud vet ikke helt hvor de skal henge fra seg jakkene. De skuler inn på kjøkkenet.

– Dit må dere ikke gå inn, utbryter Kåre. Jentene ser ikke ut til å være videre skuffet. De startet begge på universitetet i høst, og har foreløpig bare holdt seg til vanlig studieteknikk. Det vil si, sitte på lesesalen og lese pensum. De har vært borti fenomenet kollokvie før, men har ikke mange erfaringer med det.

Det kommer brus og potetgull på bordet, før deltakerne skal gå i gang for å sjekke om ex.phil. og sosialt samvær lar seg kombinere like godt som middag og sosialt samvær.

– Det er viktig med litt sukker i blodet når man skal ha kollokvie, sier Kåre.

Stuen fylles med en trykkende stillhet i det studentene går løs på den første oppgaven skumlesning. Dette er nok den mest utbredte studieteknikken, ofte sett i febrilsk bruk de siste fem minuttene før fellesforelesningene i ex.phil. på Chateau Neuf.

Testpanelet konsentrerer seg om den utdelte teksten om Aristoteles og Descartes, som er hentet fra et av de mange repetisjonsheftene i ex.phil.

– Dette er jo veldig kjedelig da, utbryter Silje. De andre to nikker samtykkende.

– Man kan jo ikke bare sitte og lese uten å ta notater, fortsetter hun oppgitt. Det blir stille.

– Nei, dette gir meg ingen ting, sier Kåre. For å få opp stemningen går de rett på den neste studieteknikken som skal til pers, visualisering. Alle får utdelt papir og tegneblyanter og skal tegne Platons filosofi.

– Det er vanskelig å tegne «det gode», utbryter Kristin. Kåre er derimot veldig entusiastisk og føler at han får veldig mye igjen for tegningen sin.

– Jeg kommer aldri til å glemme Platons dualisme, sier han stolt mens han ser på tegningen sin. Han tok ex.phil. i fjor høst også, men fullførte ikke.

– Jeg var ikke med på så mange kollokvier akkurat, var nok bare skumlesing på meg, sukker han. Han tviler på at det er den eneste grunnen til at han ikke fullførte, men satser på at denne kollokvien kanskje kan hjelpe ham.

Den neste studieteknikken som skal i ilden denne morgenen er Universitas’ hjemmelagede brettspill. Av mangel på spillebrikker brukes det en snusboks, et viskelær og en leppepomade. Stemningen stiger og latteren sitter løst.

– Vi kunne jo brukt en terning som ikke går opp til ni og kanskje hatt et større spill, kommenterer Kåre. Det tar nemlig ikke lang tid før vi har kåret vinner, Silje.

– Da trenger jeg vel ikke å lese noe mer før eksamen, spøker hun og latter fyller stuen. De føler ikke akkurat at de lærte så mye av denne studieteknikken.

– Det er jo veldig gøy, men tidkrevende, sier Kristin, man ønsker jo å bruke tid på de andre fagene også.

Den klassiske festleken kortskalle dras ofte frem i lystig lag, men kan den også brukes for å lære seg filosofi og vitenskapshistorie?

– Har jeg bart? spør Kristin.

Hun har Platon klistret i panna og skal prøve å gjette seg fram til hvem hun er.

– Det er et definisjonsspørsmål, svarer Silje, som har Descartes å slite med.

Vi har kommet til den siste studieteknikken, og kollokvien nærmer seg slutten. Det viser seg å være et problem at studentene ikke har så store kunnskaper om hvordan de forskjellige filosofene så ut. Ofte er det lettere å kjenne folk igjen på utseende enn gjennom deres livsverk, men tydeligvis ikke i ex.phil.-varianten av spillet. Alle deltakerne har spilt kortskalle før, men har aldri hatt en filosof i panna.

Og hva er så konklusjonen? Det er delte meninger om nytteverdien av disse studieteknikkene.

– Man ønsker jo å bruke minst mulig tid på ex.phil., så jeg tviler på at jeg kommer til å lage brettspill eller sitte og tegne istedenfor å ta notater, sier Silje.

Kristin er enig om at det var gøy å sprite opp kollokvien, men kommer nok til å holde seg til lesingen. Kåre er derimot mer positiv.

– Tegninga, den kommer jeg til å huske, utbryter han og ser stolt på arket.

– Om jeg ikke blir ferdig med ex.phil. dette året skal det ikke stå på Platon.

Powered by Labrador CMS