Alternative tilstander

Er det urbanisering og manglende trygghet som gjør at stadig flere tar alternative utdanninger?

KARMA: Healer Kristin Tillills leilighet innehar mye spirituell symbolisme, men først og fremst er hun opptatt av Buddhismen.
KONTAKT: Kristin analyserer energi og kommer i kontakt med englene.
CHI: Nålenes formål er å løse opp i energiblokasjer og avspenne musklene. For denne eleven fungerer det momentant.
KONTAKT: Kristin analyserer energi og kommer i kontakt med englene.

*Alternativ behandling og utdanning:*

  • Det finnes totalt 15 000 alternative behandlere i Norge
  • Ifølge en studie av forskningssenteret NAFKAM har rundt halvparten av den voksne befolkningen oppsøkt en form for alternativ behandling.
  • Rundt 150 norske utdanningsinstitusjoner tilbyr kursing innen alternativ behandling.
  • Disse utdanningene inkluderer Norsk akademi for osteopati, Norsk høgskole for helhetsterapi og Norsk akademi for naturmedisin, og tilbyr alle heltidstudier med bachelor og mastergrad.
  • Alternative behandlingsformer inkluderer blant annet dyreakupunktur, lysterapi, fargepsykologi, ørelysbehandling, healing og stråleskjerming.

– Kan du se skytsenglene mine? spør jeg.

– Jeg hadde ikke vært mye til medium om jeg ikke kunne det, svarer Kristin Tilill, spirituell healer, sjelsterapeut og medium.

Leiligheten hennes er liten, intim og ifølge henne selv, innehar den en positiv og god energi. Her samles mennesker hver uke i søken etter svar på livets virkelig store spørsmål. Skal jeg skille meg? Skal jeg bytte studier? Hva er egentlig meningen med det hele?

– Min oppgave er å viske ut så mye som mulig av skillet mellom vår verden og den åndelige verden.

Tilill har en omfattende spirituell CV og kan skryte av blant annet kurs i meditasjon, filosofi og energiarbeid med guruene Ringu Tulku Rinpoche og Tulku Lama Lobsang.

Hun er en av rundt 15 000 alternative behandlere i Norge, og i tiden som kommer blir det enda flere. De siste årene har for eksempel Norsk institutt for psykosyntese, flere tankefeltterapiskoler og ikke minst Märthas engleskole blitt etablert. Oslo er sentrum for det hele. I 2005 ble «Lyceum – akademi for intergrert medisin» startet opp på gamle Sjømannsskolen. Lyceum tilbyr i dag bachelor- og masterutdanning innen blant annet stretching, naturmedisin og massasje for dyr, og har som mål å etablere en offentlig akkreditert forskningsbasert høgskole innen holistisk medisin.

Totalt er det rundt 150 skoler i Norge som tilbyr utdanning innenfor det som sorteres under paraplyen «alternativ behandling».

Tilill ser oppblomstringen av alternative studiemuligheter som en positiv utvikling, men setter spørsmålstegn ved enkle løsninger.

– De som reklamerer med at du blir healer over en helg, tviler jeg sterkt på at kan holde løftene sine. Slike ting tar tid. Selv om du har evnene medfødt, må de finpusses og trenes. Men at studiesteder som for eksempel Akupunkturhøyskolen blir støttet av Lånekassen er en veldig positiv utvikling, og vitner om bedre energi i Norges helsevesen, sier hun.

Mediet beveger hånden sin i langsomme sirkler over min egen og forteller meg at jeg, med tid, tro og ikke minst trening, kan lære meg healing. Energien min, forklarer hun, er stabil, rolig og upåtrengende. Ikke ulik en av de to skytsenglene mine, ved navn Miriam. Den andre engelen Celina, fungerer som den rake motsetning og representerer min festglade, fandenivoldske side.

Flere i Tilills kundekrets er studenter, og har oppsøkt henne med problemer som stress, hodepine og eksamensangst.

– Studenter som kommer til meg opplever ofte mye stress rundt studiene. Noen har fått healing, mens andre har fått kanalisering og åndelig veiledning. Englene kan veilede oss og hjelpe med enormt mye, sier hun, og forklarer at de kan bistå med alt fra innleveringer til fullstendig forståelse av bevissthet og universet.

En som ikke deler hennes entusiasme for alternativ praksis er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby. Han var blant annet aktiv i debatten rundt åpningen av Märthas engleskole, og gikk offentlig ut og beskyldte prinsessen for å utnytte sin kongelige tittel. Han mener oppblomstringen i utdanningstilbud innenfor alternativ behandling er bekymringsfull.

– Dette er helt klart en krisesituasjon. Det at folk vender ryggen mot bevis, logikk og fornuft er en uhyggelig utvikling, sier han.

– Jeg tror at det gjenspeiler usikkerhet hos folk som kaster seg på ting som healing og engleskoler. Urbaniseringen har gitt folk en mer utrygg situasjon, hvor man ikke har den samme nærheten til hverandre som for hundre år siden. Kall det et rop om trygghet, sier han.

En som virkelig brenner for det alternative, er den amerikanske, holistiske psykiateren Daniel J. Benor. På fredag ettermiddag holdt han foredrag om healing og vitenskapelige metoder på Universitetet i Oslo. Han er amerikansk psykolog, praktiserende healer og redaktør for tidsskriftet International Journal of Healing and Caring. Til sammen har han 25 års ekstensiv erfaring med holistisk medisin og healing. Hans hovedbudskap er at healing har effekt.

– Før skeptikerne kaster sine steiner, må de motbevise hvordan healing har en klart dokumentert effekt på dyr, planter og bakterier. Prøv å kall det «placebo»! sier Benor. Han taler foran et breddfullt auditorium i den sorte perle på UiO, i en rolig, selvsikker og behersket tone.

Publikum er et bredt spekter av mennesker. Jeg ser meg ut et par sandaltråkkende, ponchokledde bestemødre, men det jeg først og fremst merker meg, er hvor mange studenter og unge som har samlet seg her. Dette er tydeligvis noe som appellerer. Vi møtte Benor kort tid etter foredraget.

– Jeg er så henrykt for at alternative utdanninger har fått grobunn i Norge. Ofte, i vestlig medisinsk utdanning, forteller man elevene at fordi man fortløpende finner ut at metodene er destruktive, upraktiske og nytteløse kommer de til å måtte glemme 50 prosent av hva de lærer i løpet av utdanningen sin, sier Denor og røper tidlig at han har store problemer med vestlig almennpraksis.

– Vestlig medisin er litt som å spille russisk rulett. Bare med tusen kamre og en kule, forteller han og imiterer en pistol mot tinningen.

Han underviser selv for unge mennesker og forteller oss at healing kan hjelpe med problemer som stress, eksamenspress, selvbilde, angst, smerte, søvnløshet, fobier og flyskrekk.

– Det er talløse ting healing kan gjøre for menneskeheten. Planeten er på full vei mot et totalt sammenbrudd. Vi står på randen av en miljødrevet apokalypse, og de få overlevende kommer til å trenge healing når vi verken har teknologien eller legene til å kurere oss. Vi kommer til å måtte kurere oss selv, sier Denor. Han har nylig flyttet til Canada som et sikkerhetstiltak.

– Verden kommer til å gå tilbake til steinalderen, sier Benor.

På foredraget appellerte han til legesamfunnet, først og fremst for toleranse.

– De dogmatiske legene motvirker fenomener de egentlig burde omfavne og bruke for hva det er verdt. De forstår ikke at piller ikke svaret. Mennesker trenger nærhet og omsorg. Omtanke er halve kuren.

Han får støtte fra Tilill.

– Norges helsevesen er for spirituelt firkantet, sier hun, og håper i fremtiden at leger vil være mer åpne for å vise sine pasienter til for eksempel en healer eller sjelsterapeut.

– Når du sliter med fysiske og emosjonelle problemer er det som regel et signal fra sjelen din. Leger har ofte en tendens til rette seg inn på pasientens sykdom, mens jeg behandler pasienten som har sykdommen.

Selv om Nordby ikke deler hennes healingentusiasme, tror han at noe av årsaken i økningen i alternative behandlingsformer kan ligge i hvordan helsevesenet møter folk.

– En legetime for en bekymret person kan nok virke kort, kald og upersonlig, mens man gjennom personer som Snåsamannen får nærhet, personlig oppfølging og varme, sier Nordby.

Akupunkturhøyskolen er nyeste medlem i Studentsamskipnaden i Oslo. De fikk godkjent sitt bachelorstudium av Kunnskapsdepartementet i fjor, og studentene får full støtte fra lånekassen. Enkelte var kritiske til høgskolens nyvunne posisjon, og den falt offer for skepsis og ignoranse – totalt ubegrunnet, ifølge studentene selv.

På høgskolens område er stemningen derimot harmonisk. Rommet er sterilt i sin natur, nærmest legeaktig, og alle mine forventninger om sjasminrøkelse, papirvegger og lotusblomster i små vannbad er for lengst avkreftet. Det eneste som røper at akupunktur praktiseres her er avlange papirruller med kinesiske tegn hengt sporadisk på de kremhvite veggene. Og en ensom Buddha her og der.

CHI: Nålenes formål er å løse opp i energiblokasjer og avspenne musklene. For denne eleven fungerer det momentant.

– Jeg valgte akupunktur på grunn av resultatene jeg har sett personlig, sier Janne Sætervoll, student ved Akupunkturhøyskolens førsteårskull. Ved hennes side sitter venninne og medstudine, Christina Teigen, og nikker bekreftende.

– Akupunktur er ikke lett å forklare, men det dreier seg om å se pasienten som en helhet. Til forskjell fra tradisjonell vestlig medisin, forsøker den kinesiske læren å diagnostisere pasienten mer individuelt. Dessuten er det er et godt alternativ til å kutte i folk, sier Teigen.

I motsetning til Nordbys skepsis til annen alternativ utdanning, er han positiv til akupunktur.

– Ofte er det som er svindel og det som har åpenbar helbredende effekt vanskelig å stadfeste, men akupunktur tror jeg har en positiv effekt. I dag finner du mange leger og helsepersonell som både anbefaler og utdanner seg innenfor dette feltet, sier han.

De to studentene forteller at store deler av kullet deres har medisinsk bakgrunn, ofte med lang erfaring som sykepleiere og lignende.

– Vi driver verken med healing eller engleskole. Dette er et seriøst medisinsk studium, sier de.

– Vi tar tross alt en bachelorgrad, noe som gjør det til noe litt annet enn heksekunster, sier Sæthervoll.

Powered by Labrador CMS