PAMP 2: Øyvind Gjengaar

Din vei til toppen

Du blir ikke mer pamp enn du gjør det til sjæl.

Publisert Sist oppdatert

Selv om vi jobber for en sak, gjør vi frivillig arbeid først og fremst for vår egen del. Frivillighetsekspert Kirsten Ulstein til Universitas sist høst.

Pamp

  • *pamp* -en, -er person som har kommet seg opp i ledende (og innbringende) stilling innen et politisk parti, en fagorganisasjon e.l.: (ofte spøkefullt) om tillitsmann i annen organisasjon, for eksempel *studentorganisasjon* Etym.: svensk, tilsvarende «noe stort, grovt» «tjukkas» (kilde: Kunnskapsforlaget)

Det er lurt å studere, men det er ikke studiene som tar deg opp og fram i livet. Utdanningsinstitusjonen din er egentlig bare en inngangsport til en verden av frivillige verv som tar deg akkurat dit du vil. Lytt til og lær av erfarne folk, pass deg for farene, og følg vår sjutrinnsmodell.

Trinn 1: Kom i gang

Egentlig burde du ha startet for lengst. De største pampene vi kjenner har en CV som starter med elevrådsrepresentasjon i fjerde klasse på barneskolen. I sjuende er man selvsagt leder, så følger ungdomsskolen, med ansvaret for Operasjon dagsverk, mer elevråd og skoleavis. På videregående er det Elevorganisasjonen som gjelder. Erfaring derfra kan ta deg hvor du vil. Bare spør Jens Stoltenberg.

Men ikke mist motet. Brukte du ungdomstiden din på mer fornuftige ting som røyking, drikking og idrett, er det likevel ikke for seint. Et raskt overslag viser oss at det bare på BI finnes flere potensielle verv enn det finnes studenter i Oslo! Og de venter på deg. Stikkordet er organisasjonserfaring. Begynn nå!

Trinn 2: Finn ut hva du vil oppnå

PAMP 2: Øyvind Gjengaar

Vil du lære noe, skaffe et stort nettverk, få makt, ja, rett og slett bli en pamp, eller vil du bare pynte CV-en litt? Begge deler er mulig, men ikke samtidig. Det finnes en haug av verv som ikke krever en dritt av deg, men forvent heller ikke at disse kommer til å gi deg noe tilbake. Vi nevner kjapt informasjonsansvarlig i Akademisk sjakklubb, økonomiansvarlig i det psykologiske tidsskriftet Gaffel og konferanseansvarlig i Students for Sustainable Economics and Management. Ta også til deg studentvervkongen Øyvind Gjengaars ord: Norge er lite, dårlig innsats vil forfølge deg. Er du bare med for å pynte på CV-en, er det bedre å holde seg unna.

Trinn 3: Velg dine verv med omhu

Først en liten anekdote: Sist vi var på møte i Velferdstinget, skulle det velges nye representanter til styret til Radio Nova. Hele salen så ned i gulvet. Det rakk å bli småpinlig før møteleder bryter ut at «det må da være noen her som kan tenke seg dette vervet?» Én etter én ble spurt. Svaret «jeg har så mange verv fra før» satt løst. Tenk på hva du velger å gå inn i. Er du en politikerspire, kan selvsagt studentpolitikken virke som et godt valg. Problemet er at det skal veldig lite til før dette tar all din tid. Du havner på det nevnte Velferdstinget, og derfra tvinges du videre inn i diverse styrer og kontrollkomiteer. Konsert og uteliv og sånt er også gøy, men er du klar over hvor mye rot det er med økonomien nede på Chateau Neuf, som noen må rydde opp i, og at denne noen fort kan være deg? Vi sier ikke at du skal holde deg unna verken studentpolitikken eller Studentersamfundet. Vi sier bare at du må tenke deg om før du begynner, for er du først inne, er det mye lettere å klatre oppover enn det er å komme seg ut.

Trinn 4: Fest!

Med fest mener vi at du skal gå på absolutt alle fester. Vis at du er til stede, snakk med folk, knytt kontakter, drikk deg full, bom bort røyk til alle som spør. Får du folk til å like deg, avanserer du fra program- og plakatansvarlig til nestleder fortere enn du kan si interesseutvalg.

Trinn 5: Spill spillet

PAMP 4: Kjetil Moen

Studentengasjement er ikke bare lek. Alt som skal gjøres tar mange timer, men ingenting er timebetalt. Ikke alle orker blodslitet. Sannheten er at veldig mange faller av, men se på det som en fordel: De som blir, får raskt bedre posisjoner. Daglig leder i Radio Nova, Kjetil Moen, var plutselig musikkredaktør for hele kanalen, etter bare et halvt år som journalist. Han er sikkert veldig dyktig, men kunne det skjedd uten et stort gjennomtrekk av ansatte? Neppe. Studentengasjement er et sosialt stigespill, der det gjelder å gripe mulighetene som dukker opp. At du avanserer raskt betyr ikke at du er en kynisk jævel, men at du har skjønt reglene.

Trinn 6: Selvinnsikt

Hva er det du driver med egentlig? At dette spørsmålet på et eller annet tidspunkt dukker opp i bevisstheten din betyr ikke at det er på tide å kapitulere, men at du har vokst med vervene dine. Du har fått økt selvinnsikt i det du innser at frivillig virksomhet knyttet til studentlivet egentlig bare er en øvelse på det virkelige liv som truer som en mørk sky over en snart avsluttet mastergrad. Det er en grunn til at Villa Eika, der Studentparlamentet og Velferdstinget holder til, kalles Løvebakken barnehage. De driver med studentpolitikk, som er en øvelse i ordentlig politikk. Grunnen til at Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI Oslo (SBIO) har det råeste organisasjonskartet i hele landet, er at de som sitter i ledelsen øver seg på lederarbeidet i store, multinasjonale foretak. Men at du en dag tar deg selv i å innse at alt arbeidet du har lagt ned i studentforeningen din bare var på lissom betyr ikke at det ikke har vært verd det, for øvelse gjør som kjent mester. Tror du kanskje jeg har tenkt til å være journalist i en studentavis for alltid?

Trinn 7: Avhengighet: Kom deg ut!

PAMP 1: Heine Skipenes

Ikke bli en organisasjonsonanist. Vervet skal ikke være et mål i seg selv, men et middel på veien. Du verken kan eller bør styre alt og alle. Hvis du kjenner en genuin glede når du tenker på neste møte der dere skal drøfte forslag til endringer av foreningens vedtekter, er det på tide å få opp øynene. På dette trinnet er du i realiteten ferdig med studentforeningsarbeid. Det er viktig å gi seg mens det fortsatt er trist å slutte, sier tidligere leder av Studentparlamentet, Heine Skipenes. Øyvind Gjengaar mener på sin side at det blir bare ironisk hvis jeg skal si at man må komme seg ut i tide. Han har holdt det gående i ni år. Det sier vel alt. Kom deg videre i livet.

Advarsel

Har du mange verv, får du aldri fri fra Universitas. SiOs vaktbikkje er der for å passe på. Den rollen tar vi på alvor. I blant vil vi snakke med deg, eller ta bilde av deg mens du gjøgler, og da må du stille opp. Vis ansvar overfor media, det er en del av moroa.

Profil: Heine Skipenes

Aktuell: Gikk nylig av etter to år som leder for Studentparlamentet

  • CV: Programutvalget for Offentlig administrasjon og ledelse, siste halvåret som leder. Deretter valgt inn Studentutvalget ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet, siste året som leder. To år i Fakultetsstyret ved SV-fakultetet samtidig, i tillegg til å sitte på Studentparlamentet, der rollen som sjefspamp (leder av Studentparlamentet) innen studentdemokratiet ble inntatt i 2007. Ferdig som leder sommeren 2009, men skal sitte de neste to årene i Nasjonal klagenemd for Samordna opptak.

Ha alltid som utgangspunktet at akkurat du skal være den som er best forberedt, da får du automatisk mye mer å si.

Profil: Øyvind Gjengaar

Aktuell: Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)

  • CV: Startet i Glassbaren på Chateau Neuf og i Studentteateret i 2000. Var med i studentfestivalen i 2001 og 2002. Styremedlem i Det norske studentersamfund (DNS) i 2002, nestleder i DNS i 2003, leder av fadderordningen samt økonomiansvarlig i DNS i 2004. Medlem av Velferdstingets arbeidsutvalg (AU) i halve 2005, leder av VT i 2006, nestleder i SiO i 2008, og til slutt styreleder i SiO ut 2009. Puuh.

Selv om du er jævlig god i håndball, behøver du ikke bli leder av håndballforeningen.

PAMP 3: Linn Cecilie Skarderud

Profil: Linn Cecilie Skarderud

Aktuell: Sitter i studentstyret ved Norges idrettshøgskole (NIH)

  • CV: Innehar vervene økonomiansvarlig, festansvarlig og foreningskontakt. Sitter i Sentral klagenemd, i tilsettingsutvalget og i opptakskomiteen ved NIH, samt i Nasjonalt råd for idrett.

Begynn med å melde deg som klassens tillitsvalgt allerede første året, deretter baller det på seg.

Profil: Kjetil Moen

Aktuell: Daglig leder i Radio Nova

  • CV: Journalist i Radio Nova siden 2005. Ble raskt redaksjonsleder for programmet «Bra trommis», deretter kanalens musikkredaktør. Bookingansvarlig for Novafest 08 og 09. Vært bookingansvarlig for Norsk dokumentarfilmfestival i Volda og nestleder av Uka på Lillehammer. Teknisk koordinator for Kulturnatt på Lillehammer i 2007.

Noen sier man ikke skal la frivillige verv gå på bekostning av skolen. Det er jeg ikke enig i.

Powered by Labrador CMS