TAR SEG TIL RETTE: Kåre Olsen nyter campinglivet på Frederikkeplassen.

Camping på campus

Boligkrisen er over studentene igjen. Mens noen går på utallige visninger i håp om å finne et sted å bo, slår andre opp telt på Frederikkeplassen.

Publisert Sist oppdatert

Boligdirektørens oppskrift

    Hvis våre tips ikke passer deg, har studentboligdirektør Tom Olstad følgende råd for desperate studenter på boligjakt:

  • Er du student hos en av de SiO-tilknyttede høgskolene eller ved Universitetet i Oslo, søk bolig hos studentboligene. Hvis du allerede har søkt og ikke fått tildelt bolig, forleng søknaden. Det kan fort dukke opp et aktuelt tilbud.
  • Sjekk annonser på for eksempel Finn.no, Zett.no eller Hybel.no
  • Sjekk at leieprisen er akseptabel! På Boligbygg.no kan du sammenligne annonsert husleie med prisnivå for tilsvarende bolig i samme område.
  • Oslo er en liten hovedstad med korte avstander og god offentlig kommunikasjon. Ikke vær redd for å bo utenfor bykjernen.
  • Ikke takk ja til bolig hos privat utleier usett. Gå på visning, og få feil og mangler ned på papiret med en gang slik at du slipper å stå ansvarlig når du flytter.
  • Ikke mist motet. Boligetterspørselen er på sitt mest prekære i begynnelsen av semesteret. Det er lettere å skaffe bolig etter hvert.

Sommerferien er over, og stive og støle studenter returnerer til skolebenken etter uker med beinharde sommerjobber og hete festivaler. For mange kom semesterstart litt for fort, og den store boligjakten er i gang. I årets jakt tas oppfinnsomhet i bruk.

Urban camping

– Det var ikke så lett å få pluggene ned i bakken på denne brosteinbelagte plassen, men jeg fikk det til, sier den friluftsinteresserte trønderen Kåre Olsen. Han vurderer å begynne å studere ved UiO i høst, men ønsker først å undersøke mulighetene for å campe på campus.

BOLIGTØRKE: På Frederikkeplassen tas kunsten i bruk når klærne må tørke.

– Hvordan er førsteinntrykket av campinglivet på Frederikkeplassen?

– Underlaget er altså litt hardt, men med luftmadrass går det bra. Hvis jeg skal studere i Oslo, er dette et meget godt alternativ, sier Kåre mens han fyrer opp grillen.

– Ved å bo her får man både i pose og sekk; man får oppleve urban villmark, samtidig som beliggenheten er upåklagelig. Ulempen er at det mest sannsynlig ikke er lov å sette opp lavvo her, forteller Kåre.

Tilbyr krisehjelp i andre byer

I Trondheim blir studentene som kommer flyttende tilbudt hjelp til å skaffe hybel gjennom de studentorganiserte tiltakene «Studentbolighjelpa» og «Tak over hodet». Her får man tips og visningshjelp, samt et garantert innlosjeringstilbud til 120 kr natta, som alle nye studenter kan benytte seg av mens de leter etter et sted å bo.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) driver ikke med lignende boligformidling, selv om det per 3. august sto rundt 3 100 på venteliste for å få tak hybel gjennom SiO.

Ligg på sofaen til slekt og venner til leiemarkedet roer seg. Direktør for studentboligene, Tom Olstad.

– Finn midlertidige løsninger. Ligg på sofaen til slekt og venner til leiemarkedet roer seg. Det viser seg hvert år at det løsner utover høsten, både hos oss og på det private markedet, sier direktør for studentboligene, Tom Olstad.

Alternativer i fleng

Campuscamping kan kanskje fungere midlertidig. Men hvis det ikke frister å bo midt på Frederikkeplassen under STUDiO-festivalen, er det mulig å oppsøke en statsråd for å høre om det går an å slå opp telt i hagen deres. Et annet alternativ er å bygge en gapahuk ved Sognsvann, nær Olympiatoppen, Riksarkivet og T-banen. For de som er mer maritimt anlagt, er husbåt et uslåelig alternativ. Ta kontakt med noen som eier en fet båt og tilby dine vaktmestertjenester i bytte for husbåt-tak over hodet.

Er du ikke så glad i tiurleik og måkeskrik, kan du forsøke deg med en husokkupasjon. Hausmania i Hausmannsgate er et sted der man kan få tips og råd. Alternativt kan de tøffeste guttene kjøpe seg en hammer og bygge et hus av drivved og granbar, mens den flittige student kan flytte inn på lesesalen først som sist. Et medlemskap i SiO-idretten er da særdeles viktig for å holde hygienen på et minimumsnivå. Hvis du har ei tante Toril på Tåsen med en sofa, spør fint om du kan få bo der imot at du klipper plenen.

Powered by Labrador CMS