Egentlig

Visste du at banantreet egentlig er en urt og at bananen egentlig er et bær? Jordbær på sin side er egentlig bare en oppsvulmet blomsterbunn, mens jordbærfrøene faktisk er nøtter. Enebær er egentlig kongler, men både nøtter og bær er faktisk frukter.

Det er ikke alt som er like lett å forholde seg til. Noen ting bare vet vi. Vi vet for eksempel at papir egentlig er laget av trær. Vi vet at søte små skydotter egentlig bare er vann. Vi vet til og med at datamaskiner egentlig er laget av ett-tall og nuller, og at det egentlig er klorofyll som gjør at blader er grønne.

En kjemistudent fortalte meg en gang at et atom faktisk består av stort sett ingenting – hvilket betyr at for eksempel en blyant, som så vidt jeg vet består av atomer, egentlig er stort sett ingenting. Visste du det? Det visste ikke jeg.

Nei, alt er ikke like lett å forholde seg til. Hvor store er egentlig klimaendringene? Hvor farlig er egentlig krigen i Irak? Hva er det egentlig russerne vil? Hva består falafel egentlig av, og hvor sunt er egentlig smoothies? Og når det skrives at de består av hundre prosent frukt, hvor mye er da egentlig bær? Eller kongler?

Det er ikke så rart at man blir aldri så lite paranoid. Kanskje det ikke egentlig er regjeringen og demokratiet som styrer landet, men en hemmelig gruppe marsboere? Kanskje ikke mennesker har vært på månen i det hele tatt, at det bare var iscenesatt for at vi skulle beholde troen på menneskets suverenitet? Kanskje både Jesus, Elvis, Hitler og Diana fortsatt lever i beste velgående, og rett og slett venter på det rette tidspunktet til å ta over verden? Sammen?

Nja, det kan vel være å gå litt langt. Men kanskje ikke ting alltid er som de ser ut. Det er litt godt å vite at ting vi trodde var sant ikke var det likevel. Eller at noe vi trodde var galt, viste seg å være riktig.

Kanskje han anonyme bakerst på lesesalen, som jeg trodde var dødskjip, egentlig spiller bassklarinett i et balkanjazzband og har turnert over hele Ukraina. Eller kanskje han har en stor forkjærlighet for fleecepledd, stearinlys og grønn te. Eller kanskje han mest av alt ønsker seg piercing i nesa? Eller kanskje han drømmer om å invadere Finland, eller jobber med en roman om krig, eller kjærlighet, eller begge deler.

Uansett er han nok egentlig en nøtt.