UNIVERSITAS: 1986

Snydens studietid

Studietiden din kan bli lang, kort, fantastisk, grei, ok eller kjip. Uansett blir den høyst sannsynlig preget av alkohol, enten du drikker det eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

*Studenters alkoholvaner*

  • 1 av 3 har et drikkemønster som, hvis det blir opprettholdt over tid, kan innebære en høy eller alvorlig risiko for alkoholrelaterte helseskader.
  • Økningen i forbruket skyldes at studentene drikker mer hver gang de drikker, ikke at de drikker oftere.
  • Kilde: SIRUS 2007

– Vi har ikke mange inngående studier, men i en rekke biografier og historiske beskrivelser finner vi at alkohol spiller en rolle som del av «studenternas lyckliga dar», sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen, og fortsetter:

– En rekke forhold gjør det rimelig å anta at studenter alltid har drukket mer enn resten av befolkningen, sier Pedersen.

Han tror den viktigste grunnen til at studenter oftere er å finne på druen enn andre, er at de fleste studenter er uten barn og andre familiære forpliktelser. At alkohol har en dominerende plass i studentkulturen, er ingen hemmelighet. Men hvorfor er det sånn at studenter drikker mer enn resten av befolkningen? Er vi så hardt presset? Usikre? Ansvarsløse?

– Arbeidssituasjonen uvanlig fri. Det innebærer at studenter blir mindre kontrollert i hverdagslivet enn mange andre, sier Pedersen.

Dessuten tror han mange nye studenter opplever studiestedene som litt truende, og bruker fester og sosiale anledninger knyttet til alkohol for å gjøre seg kjent med andre eller sjekke partnere.

FORFRISKENDE: En sommerøl eller to oppleves som fristende for mange, men av en eller annen grunn faller studenter oftere for fristelsen enn de fleste andre.

Alkoholfri utopi

Den pågående STUDiO-festivalen er nettopp en slik arena der man skal gjøre seg kjent med andre, og tja, kanskje sjekke litt partnere også. Og det er vel ingen overdrivelse å si at festivalen er beryktet for å være en oase av påseilede studenter.

– Studenter har lyst til å drikke alkohol. Stig Hornnes, festivalgeneral STUDiO-festivalen

– Studenter har lyst til å drikke alkohol, og det har blitt det naturlige limet som gjør at man blir kjent med folk. Men forhåpentligvis er ikke alkohol det viktigste, sier festivalgeneral Stig Hornnes.

Han tror en alkoholfri studentfestival er en utopi, men understreker at STUDiO har mange tilbud til de som har valgt et liv uten innslag av påvirkede substanser.

– Vi skal ha kafétilbud på dagtid med blant annet besøk av Knut Nærum, teater og seminar om hvordan man studerer smartere, alle alkoholfrie arrangementer. Men generelt er vi opptatt av å ikke splitte folk ved å plassere de som ikke drikker et helt annet sted enn det som drikker, sier Hornnes ettertrykkelig. Tidligere hadde nemlig STUDiO-festivalen et eget telt uten alkohol, og et telt for de som drakk øl.

– I år er det derfor mulig å kjøpe alkoholfri drikke i det som heter festivalteltet (og ikke lenger ølteltet, journ.anm) på Frederikkeplassen.

– Tror du noen vil føle drikkepress ved studiestart?

– Helt sikkert. Det er vanskelig, men vi håper vi har et tilbud til alle, for meningen med festivalen er jo å få en god start på studielivet, sier Hornnes.

Powered by Labrador CMS