Hva forsker du på?

Publisert Sist oppdatert

Hvem: Guro Lind, post doc.

Hva: Kreftforskning

Hvor: Institutt for molekylær biovitenskap

– Vi studerer en av de mest dødelige kreftformene; tykktarmskreft.

– Hvor dødelig er den?

– 50 prosent av alle som får påvist tykktarmskreft i Norge dør innen fem år. Årlig får 3500 personer påvist denne kreftformen.

– Hva er det som gjør den så farlig?

– Den oppdages så sent. Det har flere årsaker: Først og fremst finnes det ikke en god test som kan påvise kreftformen. Det er det vi forsøker å utvikle. Det skal være en avføringstest som kan vise spor av tykktarmskreft.

– Hva annet gjør den så vanskelig å oppdage?

– Tykktarmskreften er et av de siste tabuområdene inne kreftsykdommer. Flere kreftformer har markante pasientgrupper som setter lys på sykdommen, som for eksempel brystkreft og prostatakreft. Slik blir man mer observant. Kvinner tar jo regelmessig mammografiundersøkelser som kan oppdage svulster på et tidlig tidspunkt.

– Hva kan være symptomer på tykktarmskreft?

– Det er som regel blod i avføringen, magesmerter og at man generelt føler seg slapp og uvel, ofte som resultat av stort blodtap.

– Men dette er vel symptomer på mange lidelser?

– Ja, det er stemmer. Det er heller ikke alle cancere som blør. Om man skal kunne påvise svulst i tykktarmen må man gå opp tarmen og lete etter svulster. Dette er naturligvis svært ubehagelig og kan hindre folk i å gjøre slike undersøkelser regelmessig.

– Hvem er risikogruppen her?

– Det er hovedsakelig kvinner og menn over 70 år, men 5 prosent av tykktarmskreften er arvelig, og da kan man utvikle kreften i ung alder. Da utvikler man gjerne tusenvis av små polypper i tykktarmen. Det er som regel disse polyppene som etter hvert omgjøres til kreftsvulster. Risikoen øker med antall polypper, med andre ord.

– Går vordende tykktarmskreftsyke en fortsatt mørk eller noe lysere tid i møte?

– Vi har fått store resultater fra forskningen vår som vi blant annet fikk Medinovs medisinpris for i 2007, men det må understrekes at vi fortsatt er langt unna.

Powered by Labrador CMS