(Arkivfoto: Marius Nergård Pettersen)

Hva forsker du på?

Publisert Sist oppdatert

– Jeg forsker på naturens minste byggesteiner og hvordan de virker. Eller med andre ord: Hvis du har en legokasse som skal bygge hele universet; hvilke byggeklosser finner man der?

Hvordan forsker du på dette?

– Jeg skal delta i et eksperiment i et laboratorium utenfor Genève. Laboratoriet er en maskin som befinner seg hundre meter under bakken. Rundt maskinen går to 27 kilometer lange, sirkelformede rør. Gjennom disse rørene skal vi sende partikkelstrømmer. Når partiklene har nådd nesten lysets hastighet, krysser vi rørene og lar partiklene kollidere. På dette punktet skal vi se hva som skjer. Da er det tenkelig at det vil oppstå nye partikler som vi aldri har sett før, med helt nye egenskaper. På samme tid kan reaksjonene som skjer under forsøket vise oss om det finnes en ny romdimensjon utover de tre vi ser daglig – opp-ned, frem-tilbake, og høyre-venstre.

Hvordan kan det være mulig med en ekstra dimensjon uten at vi ser den, nærmer vi oss metafysikken her?

– Vel, det kan finnes flere dimensjoner som vi ikke ser fordi de er så små. De er forbeholdt bitte små elementærpartikler. Men om dette er tilfellet, vil energien som frigis være så stor at det kan dannes bittesmå sorte hull. Det vil si at konsentrasjonen av tiltrekningsenergi på et punkt blir så høy at ingenting slipper unna, selv ikke lyset.

Er ikke det farlig, da?

– Disse sorte hullene er ikke slike man hører om som kan sluke verden. Også disse er forbeholdt partikkelnivå. De vil være så små og kortvarige at de forsvinner igjen før de har fått anledning til å gjøre noen skade.

Hvorfor forsker dere på dette?

– Fordi det hjelper oss til å forstå hvordan verden og menneskene er sammensatt. Det er en måte å få svar på hva som gjør naturen til det den er.

Kan dette redde verden?

– Nei. Dette kan dessverre ikke hindre mennesker fra å sulte i hjel eller forhindre global oppvarming, med mindre noen finner på noe veldig lurt.

  • Hvem: Bjørn Hallvard Samset
  • Hva: Post doktor, eksperimentell partikkelfysikk
  • Hvor: Fysisk institutt ved Det matematiske og naturvitenskapelige fakultet, UiO
Powered by Labrador CMS