Hva forsker du på?

Publisert Sist oppdatert

Hvem: Hans T. Zeiner-Henriksen

Hva: PhD-stipendiat ved Institutt for musikkvitenskap

Hvor: Universitetet i Oslo

– Hva forsker du på?

– Jeg forsker på bevegelse mot rytmisk musikk, i hovedsak electronic dance music og hvordan denne trigger kroppslige bevegelsesmønstre. Jeg skriver om et rytmemønster jeg kaller «poumtchak», et ord tatt fra navnet på en liten fransk house-label. Mønsteret består av en alternerende basstromme og hihat. Rytmisk musikk trigger gjerne en opp og ned-bevegelse i hodet, foten eller overkroppen og poumtchaken er veldig god til å trigge nettopp denne bevegelsen, den gjør at man blir med i rytmen ganske umiddelbart.

– Hvordan forsker du?

– Jeg ser på poumtchak som grunnstruktur i låta, så ser jeg på andre rytmer som interferer med dette grunnmønsteret. På den måten kan man si noe om hvordan det groover. Om det er bra musikk går på om det beveger kroppen eller ikke. Så går jeg på lyder, om man har en basstromme som for eksempel har en nedadgående struktur i lydmønsteret. Dette er en inngangsport til å analysere musikk på en ny måte og jeg håper den kan få betydning for analyse av andre typer rytmisk musikk.

– Hvorfor har du valgt å forske på dette?

– Dette er del av et større prosjekt som heter «Rhytm in the age of digital reproduction». Et PhD-stipend ble utlyst, så i og med at jeg var interessert i denne typen musikk og har vært mye på Head On og andre steder i Oslo på 90-tallet, var det bare å finne en spennende problemstilling. Dessuten er det er mye etterspørsel etter denne typen kunnskap blant studentene, og det er et felt den tradisjonelle musikkforskningen definitivt ikke dekker.

– Har du noen favorittrytmer?

– Innen dette feltet er det Basement Jaxx, Daft Punk og Cassius.

– Hva er bra med dem?

– Basement Jaxx og Daft Punk har ofte en poumtchak på plass uten at den er veldig dominerende, men så er det veldig mye spennende ting som skjer ved siden av, som gjør at jeg opplever at det groover og gjør det nærmest umulig å ikke bevege seg til musikken.

– Kan dette redde verden?

– Øh, svaret er... nææ, det kan ikke det. Er vel ikke akkurat kreftforskning, dette. Men, det løfter jo fram et felt som har vært nederst i hierarkiet innen musikkvitenskapen.

– Til slutt, kan du anbefale en poumtchak-låt?

– «Jump & Shout» med Basement Jaxx.

Powered by Labrador CMS