UBRUKELIG FREMKOMSTMIDDEL: Trikken.

LEGG NED

Publisert Sist oppdatert

Oslo-trikken

Av alle ubrukelige ting verden har sett, inkludert alt som selges på tv-shop, troner Oslo-trikken soleklart øverst på seierspallen. Maken til lite funksjonelt fremkomstmiddel! Her er tre årsaker til at trikken ikke holder mål i et moderne og dynamisk samfunn.

1) Trikk er miljøfiendtlig. Det har noe med det voldsomme energi-og strømforbruket som trengs for å trekke det flere tonns tunge beistet å gjøre (SL95-trikken (også kjent som «italienertrikken») veier 65 tonn mens SL79 (også kjent som «den andre») veier 33 tonn), og vinninga går opp i spinninga så lenge trikkene ikke pakkes fulle av folk som egentlig skulle kjørt bil. SL79 yter 434 kW per time, mens SL95 ligger på hele 840kW per time. Til sammenligning bruker Sharps tiende generasjon LCD-tv-er litt over 100 kW per år ifølge fagbladet Elektronikkbransjen.

2) Trikken dreper. I sin arrogante alle-må-vike-for-meg-holdning er det et mirakel at ikke flere dør årlig. Når en stålbjelke på flere tonn treffer en brødboks av en bil, ligger det i sakens natur at brødboksen i etterkant kun passer til flatbrød. For ikke å tenke på hva som skjer om et uskyldig og intetanende pinnsvin skulle være så uheldig å gå på tur i løypa.

3) Trikken er omtrent alltid for sen og er i tillegg treg. Og når den først kommer, så kommer det gjerne 10 rett etter hverandre, hvorav ni fullstendig tomme. En blikkboks på skinner er aldri sterkere enn det svakeste ledd. Om det svakeste ledd er italienertrikken om vinteren, eller en feilparkert bil skal vi ikke komme nærmere inn på, poenget er at skinner gjør det umulig for en frisk trikk å kjøre forbi en stagnert trikk, og dermed stopper hele rekka. Og ifølge statistikk fra AS Oslo Sporveier var snitthastigheten på trikk fra år 2000 til 2004 på rundt 17 kilometer per time. Udugelig treg, med andre ord.

Legg ned trikken, den har utspilt sin rolle for lengst.

Powered by Labrador CMS