Hva er en student?

Spørsmålet stilles på side tre, og personer som daglig er i kontakt med studenter svarer. Hedda på fem sier «snill,» og konstaterer at de har eksamen, mens rektor på Norges veterinærhøgskole sier «dyregod,» og konstaterer at de fleste er jenter.

Caplex nøyer seg med en mer universell betegnelse, og beskriver en student som en person som studerer ved et universitet eller en høgskole. I Norge høsten 2006 var det 223 000 personer som gjorde nettopp det, mens 11 700 nordmenn preget utenlandske studiesteder med sitt nærvær.

Omtrent 5 prosent av den norske befolkningen er altså studenter. Størrelsen på antallet vitner om at svaret på hva en student er, ikke er entydig, selv om mange prøver å definere gruppen og dens behov. En vandring gjennom mylderet av selgere på campus i disse dager kan være et eksempel på det.

Undersøkelsen om studenters levekår som ble sluttført tidligere i år beskriver studentgruppen med tall. Blant annet jobber 62 prosent utenom studiene, samme prosenttall bor i leid bolig, syv prosent bor hjemme hos mamma og pappa, og fire prosent er engasjert i studentpolitikk.

Så hva er en student? Svaret vet hver enkelt student best selv ut i fra egen hverdag. Men for dere som for første gang leser Universitas, som akkurat har prøvd å lære en uoverkommerlig mengde nye navn og som sitter med hodet fullt av ny informasjon; dere kan enda ikke ordentlig svare – dere kan bare begynne å erfare.

Studietiden er en milepæl. For mange er det første steget ut i livet på egenhånd. Det kan føles uendelig befriende og samtidig fryktelig skremmende. Med dette bilaget ønsker Universtitas deg velkommen og lykke til med tilværelsen som student!

Og for å komme med en klisjé som likevel ikke er uten fornuft: Engasjer deg i studentforeninger, så skal du se du får nye venner og mye moro!

Powered by Labrador CMS