Oslostudentens ABC

Din guide til studentrelaterte ord og uttrykk.

Publisert Sist oppdatert

A: Karakter du får når du gjør en fremragende prestasjon som klart utmerker seg, og viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet. Kan også fås ved å jukse, men det frarådes av moralske hensyn.

B: Blindern. Strøk i Oslo, på grensen mellom bydelene Vestre Aker og Nordre Aker. Relativt kjent for å huse store deler av Universitetet i Oslo, med unntak av Jus, Medisin og Odontologi.

C: Chateau Neuf. Tilholdsstedet til Det Norske Studentersamfund. Ligger på Majorstua i en betongblokk.

D: Dannelse. Betydningen er det delte meninger om, men dannelse handler om mer enn sømmelig oppførsel. En person med akademisk dannelse skal ha et visst kunnskapsnivå om historie, kultur, litteratur og andre fine ting. En dannet student skal også ha evnen til å gjøre kunnskap til sin egen.

E: Eksamen. Husk penn!

F: Forskning. Virksomhet som drives ved universiteter og vitenskapelige høyskoler av vitenskapelige ansatte som ideelt sett skal dele sin tid mellom undervisning og forskning. Forskning bedrives både i fremdragende og mindre fremdragende miljøer.

G: Geir Ellingsrud. Rektor ved UiO, og universitetets svar på Tony Soprano. Stort sett i mye bedre humør enn sistnevnte, selv om de begge har uttrykt en viss beundring for hvordan ting ble gjort i «gamle dager».

H: Handelshøyskolen Bedriftsøkonomisk Institutt i Oslo. Jepp, det er faktisk det fulle navnet til BI i Nydalen. Der kan du betale gode penger for en god utdanning i en rimelig lekker bygning.

I: Incentivbasert finansiering. Også kalt markedsstyring. Enkelte kaller det galskap. Innebærer at finansieringen av høyere utdanning og forskning i stor grad er avhengig av produksjon. I tillegg til en fast grunnfinansiering er pengestrømmen blant annet avhengig av antall studiepoeng som produseres, hvor mange doktorgrader som avlegges, antall vitenskapelige artikler som publiseres, hvor de publiseres også videre også videre.

J: Jamstilling. Nynorsk for likestilling. Både nynorsk språk og kvinnelige ansatte i vitenskaplige stillinger er i mindretall i akademia. Det er sterk uenighet om hvordan en skal nå målet om like mange kvinner som menn i akademia.

K: Kvalitetsreformen. Også kalt «Kvalitetsreformen», Kvantitetsreformen, «Den jævla reformen» og så videre. Den ble unnfanget av Lilletun, født av Giske og oppdratt av Clemet, noe som har gjort reformen til en fargesprakende spreking. Resultatet har blitt den nåværende gradsstrukturen, med bachelor og master. Ellers er det en viss uenighet om det har blitt mer eller mindre frihet, kvalitet, dannelse, ansvar og øl.

L: Laud. Karaktergrad under det gamle karaktersystemet. Innebar i korte trekk en karakter som posisjonerte deg i øvre sjikt av kandidatene, ved at du fikk 2.5 eller bedre. Nå avløst av karaktersystemet A-F.

M: Medisinsk fakultet. Et geografisk spredt fakultet fullt av studenter som har brukt mye tid på lekser da de gikk på videregående eller Bjørknes.

N: Norsk Studentunion (NSU). Paraplyorganisasjon for studentdemokratiene ved de fleste universiteter og vitenskapelige høyskoler i Norge, som ofte kan siteres slik: «Ministeren holder ikke løftene sine», «Studiestøtten må opp» og «Nå må vi ha en organisasjonsdebatt».

O: Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI). OSI gir deg for det 125. året et studentdrevet tilbud for det meste innen sport og mosjon.

P: Professorer. Vitenskapelige ansatte med gode faglige ferdigheter. Det finnes også professorliknende vesener med titler som amanuensis, post.doc og stipendiat. Dersom du har ambisjoner om å bli professor en dag, må du lære deg følgende utbrudd: «Hva har skjedd med dannelsen?», «Vi må dyrke det Humoltske ideal!» og «Alt var bedre før». Da kan du nå langt.

Q: Quickstep. Type dans som kan utøves ved treningssentrene til SiO. Disse er: Domus Athletica, Blindern Athletica, Centrum Athletica og Nydalen Athletica.

R: Radio Nova. Norges første ikke-kristne nærradio sender 51 timer i uka for oss studenter. Alle som liker lyd uten bilde kan tune inn på FM 99,3 og lytte til studentkanalen som i år

fyller 25 år.

S: Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). SiO er din nye mor. Hun hjelper deg med alt fra tak over hodet, mat i magen, svette i skrittet, og mye, mye mer.

T: Teologisk fakultet. Også kalt «Nissene nedi loa». Hvis du bommer på Biologibygningen når du går østover, finner du et hus der det står «O skjebne» over døren. Der finner du UiOs minste fakultet, som fremdeles ansees å drive med vitenskap.

U: Universitas. Blekka du holder i hånden nå er Norges største studentavis. Plukk den opp hver onsdag for å få med deg hva som skjer, kunne ha skjedd, og garantert ikke vil skje, med mer. Tips oss gjerne!

V: Villa Eika. Den siste bygningen som er igjen etter gamle Blindern Gård huser nå dine folkevalgte representanter. De kjemper for deg i studiespørsmål, gjennom Studentparlamentet, og Velferdsspørsmål, gjennom Velferdstinget. Dersom du vil bli en suksessrik studentpolitiker må du lære deg følgende tordentaler: «Dette bryter med prinsippet om lik rett til utdanning», «Vi kjemper mot obligatorisk undervisning» og «Nå må vi ha en organisasjonsdebatt».

W: Weekend. Tidsrommet fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Da har du garantert ikke undervisning, så da er det bare å slå ut håret, ørene, penisfutteralet, eller annet du forbinder med moro.

X: Xylofon. Slaginstrument de muligens spiller på Norges Musikkhøyskole på Majorstua. Det er i alle fall et av få ord på x i den norske ordboka.

Y: Yrke. Du skal være kvalifisert til en slik en når du er ferdig med utdanningen din. Dersom du studerer ved Humanistisk fakultet er ikke dette nødvendigvis sant.

Z: Zoologi. Avdeling under Biologisk institutt. Hvorfor har noen fugler leik? Dette spørsmålet kan du få svaret på hvis du studerer zoologi. Det finnes muligens andre grunner til å studere faget også, men det kommer vi ikke nærmere inn på her.

Æ: Ærverdig. Karl Johansgate 47 er en håndfull ærverdige bygninger som ble bygget i 1811-13 for å huse landets første universitet. I dag holder Det juridisk fakultet til i bygningene. Også studenter som hører hjemme andre steder oppfordres til å beskue dette historiske stedet som byr på en annen type arkitektur enn bare røde mursteiner.

Ø: Øl. Samlebetegnelse på alkoholholdige drikker brygget på korn. En type drikke som er populær blant mange studenter. Finnes også uten både anger og alkohol.

Å: Åndssvak. En følelse mange studenter får fra tid til annen, både på vegne av seg selv og andre. Særlig når det nærmer seg eksamen og du fremdeles ikke har kjøpt pensum.

Powered by Labrador CMS