LANDEMERKE: Brooklyn Bridge strekker seg over East River til Brooklyn med sine 1834 meter, og var et av de største verkene innen ingeniørkunst på 1800-tallet.

Apropos New York City

Nyttige og unyttige opplysninger om byen som aldri sover.

Publisert Sist oppdatert
FRA EN HUNDS PERSPEKTIV: I New York er folk stolte av sine firbente venner.
STOR NESE: Frihetsgudinnen imponerer med sin 1.48 meter lange nese.

N – New York City (NYC). Byen hvor det er lovlig for kvinner å gå toppløs i offentlighet så lenge det ikke er i forretningsøyemed, mens en bot på $25 kan bli gitt for flørting.

E – Empire State Building er verdt et besøk. Fra 86. etasje, 320 meter over bakken, kan man beundre Manhattan. Men du er ikke alene, lange køer må påventes. Tips: Kjøp billett på forhånd og kom tidlig om morgenen.

W – Waterfront. Byen er omkranset av vann og en tur på bølgan blå er å anbefale. En mulighet til å se den berømte Manhattan Skyline fra et annet perspektiv får du ved å ta båt fra sydspissen av Manhattan ved Battery Park.

Y – «Yellow Rat Bastard» er navnet på en butikk du ikke bør gå glipp av. Her finnes t-skjorter for enhver smak, med ikke mindre enn 900 forskjellige motiver å velge mellom. Butikken ligger på 478 Broadway i Soho-distriktet.

O – Overnatting. Det trenger ikke være dyrt å bo i New York. Du kan finne ungdomsherberger (hosteller) som tilbyr overnatting helt ned i 100 kroner natta. Vil du derimot bo på hotell kan det fort koste skjorta. Den gjennomsnittlige prisen for en natt ligger på 1400 kroner.

R – Rotter. Ifølge en estimert beregning gjort i 2002 skal det befinne seg tolv rotter per innbygger i byen, hvilket innebærer et antall på 96 millioner rotter. Visste du at i løpet av et år kan en hunnrotte gi opphav til 256 nye rotter?

K – Kvinnelig slagkraft. Den høyre armen til «The Statue of Liberty» er 12,8 meter lang. Hun har en pekefinger som rekker hele 2.44 meter, og med den kan hun pille seg i 1.48 meter med nese.

C – City of New York. Byens offisielle kallenavn. Byen er 1214,4 kvadratkilometer, og blant de drøyt åtte millioner innbyggerne er befolkningstettheten 10316 mennesker per kvadratkilometer.

I – Islands. New York City består for det meste av øyer. Manhattan og Staten

Island er egne øyer, mens Queens og Brooklyn ligger på den vestlige delen av Long Island. Av New York citys fem bydeler (borroughs) er det kun Bronx som er en del av fastlandet.

T – T-banen, eller Subway som den kalles, er en enkel og rask måte å komme seg rundt i byen på. For 150 kroner kan man reise ubegrenset i en uke. Under byens gater ligger det 1162 kilometer med skinnegang.

Y – «Yo mama» – et utrykk du helst ikke bør bruke i NYC, og i hvert fall ikke i bydeler som Harlem og Bronx. Skulle du likevel la deg friste, kan denne frasen anbefales: «Yo mama is so fat that when she lay down on the beach people started running around yelling Free Willy.»

Kilder: Hypertextbook.com, wikipedia, nycvisit.com, dumblaws.com

Powered by Labrador CMS