Kjenn din foreleser

Navn: Torkel Brekke.

Publisert Sist oppdatert

Stilling: Førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

Sivilstand: Gift, to barn.

– Kaffe eller te?

– Kaffe.

– Hvorfor?

– Kaffe er ryggraden i kostholdet mitt. Viktigere enn mat! Fantastisk effekt på hjernen og sentralnervesystemet. Drikker åtte til ti kopper om dagen.

– Når fikk du ditt første kyss?

– Vel, hva mener du? Har egentlig blitt kysset hele livet av snille mennesker, men hvis du mener kjæreste så var det vel i førstegym.

– Hva er din favorittbok?

– Bibelen. Den er utgangspunktet for mange kulturelle koder, og gir godt innblikk i mange historiske og kulturelle perspektiver. Så leser jeg Tove Jansson for mine barn. Bøkene om Mummitrollet er stor litteratur, som har lært meg mye om mennesker. Og ikke minst John Miltons «Paradise Lost», spesielt på grunn den utsøkte framstillingen av Satan.

– Hva med Koranen?

– Jeg kjenner ikke Koranen like godt som Bibelen, selv om jeg har lest den flere ganger på norsk. Koranen er en enormt viktig bok, selvsagt, men det er vanskeligere for meg å få de samme opplevelsene av gjenkjenning i Koranen som i Bibelen.

– Hva synes du om dagens islamkritikk?

– Dagens islamkritikere er stort sett svært kunnskapsløse. Noen av dem er den typen mennesker som ville gått i brun skjorte og snakket stygt om jøder på 30-tallet. Det skumleste ved islamkritikk i Norge i dag er at den er i ferd med å ta en liksom-vitenskapelig vending, ved å trekke inn masse demografisk materiale for å «bevise» at muslimene tar over verden ved å få flere barn.

– Hva forsker du på?

– Jeg forsker for tiden på religion og abort.

– Hva liker du best; forske eller undervise?

– Oi... Vel, ideelt sett burde de to kombineres. Jeg mener at det er inspirerende å undervise i stoff man har forsket på. Det er både givende for studenter og forskere på den måten.

– Øl eller vin?

– Vin. Jeg har lest at det er sunt.

– Når begynte du med det?

– Jeg sang i St. Hallvard guttekor. Vi var på Romaturné hver sommer. Alle var fulle fra de var 11 år gamle.

Powered by Labrador CMS