HANSKE-SHIVA: På venstre side fra øverst til nederst: Brune fleecevotter med ruter fra H&M;, turkis pulsvarmer med glass-stener fra markedet på Blå, grå «pelsvotter» fra Sportshuset og røde skinnhansker med «belte» fra H&M.; På høyre side fra øverst til nederst: Lilla skinnhansker med kashmirfôr og kaninpelskant fra Steen & Strøm, turkise semska hansker med sløyfe og polkadotter fra H&M;, ekte «kjørehansker» fra 60-tallet fra Trabant og «kamo» snowboardhansker fra Sportshuset.

Hendene i været

Å ha noe på hendene om vinteren gjør tilværelsen mer behagelig, men det er ikke farlig å gå hanskeløs. Det kan derimot være riktig pent.

Publisert Sist oppdatert
SOBERT OG TRENDY: Eggeskallshvite lange skinnhansker, til pent, 179 kr hos Fretex Unika. Hvite og beige ekte kjørehansker fra 60-tallet, 195 kr hos Trabant. Brune fleecevotter med ruter, 69,50 hos H&M;.
STRIKK OG PRIKKER: Pulsvarmer med glasstener, 50 kr på markedet på Blå. Strikkevotter, 19,50 hos H&M.; Semska hansker med sløyfe og polkadotter, 149 kr hos H&M.;
RÅ OG SPORTY: «Kamo» snowboardhansker. Hestra Furoomitt, 299 kr på Sportshuset. Grå fuskepelsvotter, til snowboard, for eksempel: Skibum Attack, 199 kr på Sportshuset.

– Hvis du fryser på hendene går temperaturen ned lokalt. Bevegeligheten og koordinasjonen kan bli litt redusert, men det fører ikke til varmetap andre steder på kroppen, sier professor Lars Walløe, leder for Laboratorium for human sirkulasjonsfysiologi ved Avdeling for fysiologi.

Hodet og halsen, derimot, er svært viktig å holde varme på høsten og vinteren. Her er nemlig faren for å miste varmen i hele kroppen stor.

– Blir du skikkelig kald på hendene kan det være litt vondt og plagsomt, og det er jo greit å unngå, sier Walløe og tilføyer:

– Årsaken er at blodårene trekker seg sammen når det blir kaldt, og de vil ikke åpne seg igjen før blodet får komme til, og det skjer først etter langsom opptining – det blir en slags ond sirkel. Man kan også få neglsprett, noe som er ganske ubehagelig. Men når huden på hendene blir tørr, er det den tørre luften om vinteren som gjør det, ikke kulda. Her hjelper bare fuktighetskrem.

På spørsmål om hvilken type plagg til hendene som er best, mener Walløe at det er ganske opplagt:

– Votter er bedre enn hansker og vanter. Ganske enkelt fordi fingrene er samlet i ett «rom» og varmer hverandre. Skinnvotter med pels- eller ullfôr fungerer nok bra.

Hanskemakere har sine triks for å gi deg en varm opplevelse. Kashmir er bedre enn ull, mener mange. Og går fôret over pulsåren din, har du nok sikret deg en god hanske. En kant av pels hindrer at varmen tapes den veien. Og lange hansker av god kvalitet har fôr av natursilke og kan brettes i folder som lager en slags «radiatoreffekt». Greie ting å se etter. Ellers er det et morsomt mangfold av håndbekledning for alle anledninger å finne nå. Brukte eller nye, sporty eller elegante, søte eller kule, varme – eller ikke fullt så varme.

Camillas Collektion

Vår selvoppnevnte kles-og moteekspert kommer i hvert Magasin med råd og vink, inspirerer og utfordrer, drar frem glemte skatter og slår et slag for klærne du skaffer deg billig eller gratis. Camilla har som mål å gi deg en blanding av husmortips og glamorøse trendspådommer.

I neste Magasin: Trendspotterne

Powered by Labrador CMS