ANDROGYNT: Hvor går grensene mellom det feminine og maskuline?

Kjønnsløs

Et liv uavhengig av kjønnsroller er manges drøm. Hvorfor ikke begynne med klærne?

Publisert Sist oppdatert
TVILLINGSJELER: Kvine og mann med like klær.
FARLIG? Johs. og Clare i et mulig tilfelle av klesmisunnelse.

Androgyn

Begge har skjørt (899,-/849,-), han har rysjeskjorte (849,-) og vest (699,-), hun har skjorte med striper (799,-), slips (249,-) og jakke (799,-).

Takk til Bonaparte for lån av klær, og til Hausmania for lån av studio.

Det er mange måter å kle seg kjønnsløst på. Vi har brukt en litt gotisk variant; mørkt, nagler, blonder og sminke. Men det er uendelig med muligheter innenfor den androgyne verden; man kan helle mot ett kjønn, være dandy og dekadent, eller outrert med plastikk og hi-tech-klær. Og det er mange som bruker det androgyne som uttrykk helt bevisst. En forening av det beste fra begge verdener.

– Det er fordeler og ulemper ved å anvende androgyn som begrep, mener PhD-stipendiat ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning i Bergen (SKOK), Marit Vaula Rasmussen. Det kan bety vidt forskjellige ting. Rent biologisk kalles det heller hermafrodittisk og gjelder organismer, ofte planter, som befrukter seg selv. For mennesker, hvor tilsvarende kalles intersex, er dette ikke mulig, selvsagt. Og ofte er de som faller inn under betegnelsen interseksuelle, sterile. Det er mennesker som er mellom de to kjønnene, fremfor en blanding av dem. I psykologien bruker man det androgyne som en betegnelse på de som forener egenskaper hos begge kjønn. Men da har man en klar forestilling om hva som er typisk feminint og maskulint, påpeker Rasmussen.

– Man kan si at det er to varianter av begrepet; de som blander de to kjønnene, blir begge deler. Eller de som befinner seg et sted mellom.

Rasmussen har forsket spesielt på det som kalles transkjønn; de som skifter over fra ett kjønn til et annet. Noe stadig flere gjør.

– Årsaken er ganske enkelt at det er bedre tilrettelagt enn for bare få år siden. GID-klinikken var i mange år et ustabilt tilbud til transkjønnede, men ble en stabil enhet for seks-sju år siden. Etter det har det blitt betydelig flere kjønnsskifter i Norge. Også hos barn og unge er det et økende ønske om å få lov til å definere seg som et annet kjønn enn man er født med. Den kjente sexologen Esben Esther Pirelli Benestad ble stilt for retten av nevnte klinikk, etter å ha gitt barn hormoner for å starte på et skifte av kjønn. Grensen for dette er nemlig 16 år (og 18 år for et inngrep). Benestad ble frifunnet begrunnet i at også barn kan oppleve dette behovet så påtrengende nødvendig, at det ikke kunne nektes dem. GID har nå anledning til å gi såkalt pubertetsutsettende midler til ungdom under 16 år.

Men å foreta kjønnsskifte er en voldsom prosess og et stort skritt å ta. Mange leker med kjønnsroller og søker å viske ut forskjellene, uten å ville gå så langt. De utforsker og utfordrer det stereotypiske, og river ned det bildet de fleste har av menn eller kvinner. Disse menneskene kan være mer eller mindre androgyne, eller kjønnsløse. De behøver heller ikke alltid være i den rollen.

Det kan være folk som er opptatt av å uttrykke seg gjennom klær, stil og holdning. Musikere, kunstnere, trendbevisste, artister, eller hvem som helst. Enkelte feminister har også ment at det er en god strategi i kampen for å viske ut forskjellen mellom kjønnene – å selv bidra ved å bli en mellomting. Til og med vanlig mote er innom det androgyne innimellom, slik vi kan se eksempler på nå; man kler seg i dress, vest og slips, enten man er kvinne eller mann. Og folk flest hopper gjerne på en slik trend. Men det blir kanskje litt flyktig og overfladisk.

– Det er uansett viktig å være bevisst på at for noen er det blodig alvor, og ingen lek. Og så lenge man har behov for å definere seg, eller kle seg, kjønnsløst, forholder man seg jo til kjønnsrollene. Kjønn er betydningsfullt, også for den som mener at det ikke skal bety noe som helst. Men det er spennende; man vet jo ikke hva som kan bli resultatet, eller hvilken retning det kan ta.

Begrepet er en teknisk betegnelse for å være tvekjønnet. Ordet androgyn brukes i dagligtale ofte for å beskrive mennesker med uklar eller tvetydig sosial kjønnsidentifikasjon.

Eksempler:

  • Myter: Hermafroditten, Pygmalion, jotnen Yme i norrøn mytologi (befrukter seg selv), alver
  • Religion: Gnostisismen (åndelig androgyni, sammensmelting av den mannlige gud og Sofia; visdom), Mystisisme og alkymi (en forening av det mannlige og det kvinnelige er fullkomment og hellig), i hinduismen er androgynen svært fremtredende, taoismen (yin og yang)
  • Musikk: David Bowie, Marc Bolan, Boy George, Grace Jones, Jane County, The Knife, Peaches, Placebo, Gothminister, Le Tigre (DJ Samson), Jeffree Star
  • Kunst: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante Gabrielli Rosetti, Solomon, Munch, Nerdrum
  • Litteratur: Platons Symposion, Carl Jungs teorier rundt arketypene anima og animus, Théophile Gautiers roman Mademoiselle de Maupin fra 1834, i mange av Shakespeares skuespill, Virginia Woolf «The Waves» og «Orlando», figuren Hercule Poirot i A.Christies bøker
  • Film: Greta Garbo, Marlene Dietrich

Camillas Collektion

Vår selvoppnevnte kles- og moteekspert kommer i hvert Magasin med råd og vink, inspirerer og utfordrer, drar frem glemte skatter og slår et slag for klærne du skaffer deg billig eller gratis. Camilla har som mål å gi deg en blanding av husmortips og glamorøse trendspådommer.

I neste Magasin: Varme hender

Powered by Labrador CMS