Formiddagsstemning på Manglerudhjemmet, 4. oktober 2056.
Formiddagsstemning på Manglerudhjemmet, 4. oktober 2056.

Studentens guide til gamlehjemmet

Du føler deg kanskje ung. Men snart er studielånet nedbetalt, arbeidslivet er over, barnebarna vokser til og du deponeres på et gamlehjem etter lang og tro tjeneste. Hva er det egentlig du går til?

NÅR JEANETTE JUUL JENSEN våkner om morgenen på gamlehjemmet, skal hun banke på hos naboen og spørre om hun skal kicke ham i MarioCart. Men det er en stund til. Jeanette er en av fremtidens eldre. Det er hun sammen med blant andre Mette Sandberg og Andreas Kerr. De er ikke bekymret for å bli gamle. Verden har blitt så mye bedre når den tid kommer, tror de. Vi har jo allerede MSN og SMS og MMS og GSM, og Gud vet hvor mange andre kommunikative trebokstavsforkortelser vi har fått innen den tid. Antakelig kan vi ha løpende videokontakt med alle bekjente, levende som døde, tjuefire timer i døgnet helt kostnadsfritt. Ensomhet? Nei takk!

DET BLIR IKKE NOE pes å bli gammel. Overgangen fra studentkollektivet blir knapt merkbar. Ikeabildene på veggen dirrer i takt med bass-slagene til System of a Down fra naborommet. Fra kjøkkenet dufter det liflig av nystekt Grandiosa. I stua henger gåstolen seg fast i ledningene til Nintendoen, hvorpå det bannes dempet. På kveldene blir det samling i salongen med fleip og skrønehistorier om ungdomstidens bravader med det motsatte kjønn. For fremtidens eldre går ikke av veien for å spøke om sex. De kan spøke om alt. Kanskje improviseres det en åreknutekonkurranse. På impuls. Så frigjort er stemningen. Det blir ikke noe pes.

MEN HVORDAN KOMMER vi til å kle oss? Vi spør fremtidens eldre. De burde jo være nærmest til å vite det.Vi kommer til å gå i klær som er behagelige, tror de. Kanskje også litt sexy. Men mest behagelige. Antakelig kommer vi til å ha egne kolleksjoner, på samme måte som dataspill, kommunikasjonsmiddel, reisetilbud og det meste annet vil være spesialdesignet for eldre. Fremtidens eldre kommer til å være en attraktiv målgruppe.

MEN ER DET ROM for den myke Mariekjeksen og den gjærede ripssaften i et slikt miljø? Panelet ser uforstående ut. Mariekjeksen og ripssaften er det da ikke noe galt med? Mariekjeksen er kommet for å bli. Kanskje noe vil ligge fast allikevel.

FREMTIDENS ELDRE VET kanskje best. Men vitenskapen bør likevel avlegges en visitt. Vitenskapen gir klarhet og tyngde. Per Erik Solem forsker på eldre, og sammen med flere av sine kollegaer ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), har han skrevet rapporten «Morgendagens eldre». Mye tyder på at vi ikke forandrer oss så mye gjennom livet, og at vi stort sett vil dra med oss de verdiene vi har i dag til vi sitter på gamlehjemmet. Det gjelder også musikksmak og andre interesser. Det er klart det vil bli spilt Playstation på fremtidens sykehjem! Og chattet på MSN. MSN vil være et glimrende hjelpemiddel etter hvert som fysikken svikter og man blir mindre mobil. Faren er at man prater med barnebarna via skjermen, i stedet for å møtes. Behovet for fysisk kontakt vil neppe forsvinne.

SOLEM SER IKKE BORT fra at våre individualistiske verdier kan volde oss problemer. Vi vil bli mer krevende enn dagens eldre. Vite å stå på krava. Helst skal vi klare oss selv, og slikt blir det trøbbel av den dagen vi ikke klarer å tørke oss bak etter toalettbesøket. Det kan føre til depresjoner. Ofte skal det ikke mer til. Han tror også at vi vil se en forskjell i nettverket eldre omgir seg med. Unge i dag er mye sterkere knyttet til venner enn dagens gamle noen gang har vært. Dette vil selvsagt få utslag også i alderdommen. Kanskje vil vi se at venner går sammen i kollektiv og leier inn sykepleiere, i stedet for å befeste de tradisjonelle institusjonene. Dette finnes det eksempler på allerede i dag.

OG SOM DAGENS ELDRE kommer også fremtidens eldre til å fnyse av nymotens musikk Men kanskje blir fremtidens eldre flinkere til å forholde seg til forandring, siden vi er så vant til det fra før? Det handler om å tillate forandring å skje. Særlig er det viktig å forholde seg bevisst til endringer i egen kropp. Men en viss skepsis til det nye vil nok eldre alltid ha.

VÅRT FREMTIDENS ELDRE-PANEL drømmer videre. Kanskje kunne man opprette en pensjonistdatetjeneste? Eller hva med pensjonistutveksling etter mal á la universitetets utenlandsprogram? Komme seg rundt å se litt andre måter å organisere eldreomsorgen på. Velg mellom fjorten gamlehjem i Spania. Fremtidens eldre har klokketro på fremtiden. Og best av alt blir all fritiden.

OG OM DE SKULLE GI fremtidens gamle noen råd med på veien? Noe å ha i bakhodet den dagen vi velter inn på de kommunale linoleumsgulv. Det viktigste, mener de, er å ha det kult og være seg selv. Da vil man få det godt. Og så må vi for Guds skyld bruke sports-BH! Da vil fremtidens unge også få det godt.