KLAKK: Høye hæler har ingenting på et lesesalsgulv å gjøre.

Overlevelsesguide til lesesalen

OK, nå vet du hvor lesesalene ligger og hvem som passer for deg. Men hvordan overleve best mulig på lesesalen når man først har fått seg en plass og slått seg ned?

Publisert Sist oppdatert

Kjære medstudent. Det finnes tid og sted for alt. Lesesalen er aldri stedet for:

  • Å sette deg rett ved siden av noen, når det finnes andre ledige plasser.
  • Mat som lukter eller bråker. Knekkebrød eller eple? Makrell i tomat? Stikk!
  • Snus. Det stinker. Tro det eller ei. Og tro ikke at du kan rulle den uoppdaget under pulten.
  • Fjortis-fnising.
  • Å ta mobilen inne på lesesalen. (Ja, vi hører deg også når du hvisker.)
  • Å le høyt for deg selv av en festlig e-mail.
  • Å bruke tastaturet som bankebrett.
  • Høye klikke-hæler.
  • Nese som piper.
  • Armbånd eller smykker som bråker.
  • Å pludre med lesesals-kjæresten.
  • Kollokvier.
  • Stønning og sukking over vanskelige tekster.
  • Å løpe maraton for å rekke å ta telefonen, og i tillegg begynner å snakke før du er ute.
  • Å kle deg som Paris Hilton for å lese til ex.phil.
  • Å humre «diskret» for deg selv.
  • Offentlig framføring av «Best of MP3-spilleren din».
  • Blafring med aviser for å vise hvor langt man ligger foran i pensum.
  • Slurping.
  • Snørr. Du er syk. Hold deg hjemme!

I august er det fortsatt en eksotisk fryd å gå inn på lesesalen. Du kan velge og vrake i plasser, sola og ispausene holder deg oppe. Men det kommer verre tider. Tider når eksamens-panikken kiler i nakken og du plutselig oppdager at det rett og slett ikke plass til deg noe sted. Jo lenger inn i eksamenstiden vi kommer, desto flere studenter ser du drive hvileløst omkring, på den evige jakt etter et sted å slå seg til ro med bøker, termos og markeringstusjer.

Eller er du rett og slett møkk lei av den samme lesesalen, de samme menneskene og den samme kantina? Fortvil ikke! Om du er student på BI eller Blindern, jussen eller Forskningsparken, finnes det flere lesesaler. I motsetning til hva mange synes å tro, finnes det faktisk ingen regler om at en HF-student kun kan sitte på HF, og UB er heller ikke eneste løsning. Det skjuler seg nemlig mange ukjente perler, hvis en bare tør å flytte litt på seg.

Klassisk eller hjemmekoselig

En trapp ned fra Frederikkeplassen åpner mulighetene på Bio seg. I første etasje finner du en trivelig, hjemmekoselig liten lesesal med svære pulter og gode, gamle kontorlamper. Dette er stedet for deg med tre forskjellige matpakker og hjemmebakte boller i sekken, som du kan dandere på de mange hyllene. Mat.-nat. lokker med kantine rett utenfor, så kaffen og sladderen er også innen rekkevidde.

OBS – anbefales kun på høstsemesteret, da det går rykter om at Blinderns gaupe-beholdning gjør stedet ganske utrivelig for sarte studentneser på de varmeste sommerdagene.

Fint på fysikk

Den klassiske og tidløse lesesalen på Fysisk institutt, uten vinduer, men med masse bøker oppunder taket, må du bare innom. Fysikerne kan nemlig også by på en av Blinderns virkelig skjulte skatter, nemlig tak-terrassen på Fysikken. Hvis du bare klarer å finne utgangen.

PÅ JUSSEN: Universitas dro tidligere i år med seg blitzerne Aleksander Skard Skofterød (19) og Øyvind Lind (18) på lesesalen på jussen. De to er hyggelige gutter, men beina på bordet er ingen lesesalsvane vi anbefaler våre lesere å legge til seg.

Trygt på TF

Du kommer fra landet og savner lusekofta, sa du? Rett før du er helt nede ved NRK ligger Teologisk fakultet, og her er det oceaner av uutnyttet potensial. Teologene er hyggelige og tolerante folk, og de har plass til flere. Kanskje et eksotisk reisemål for en travel BI-student? Og siden det syvende bud sier at du skal ikke stjele, er det kanskje tryggere å legge igjen ting her enn på andre lesesaler.

Maur i sentrum

Hvis du heller vil mingle med arbeidsmaurene i sentrum, kan du sette deg under høye reoler med lovsamlinger på Det juridiske fakultets bibliotek, eller du kan prøve Lucy Smiths lesesal i Urbygningen. På juristenes mer bortgjemte lesesal i Rosenkrantzgate kan du stort sett få sitte i fred, og til og med finne en plass når det ellers er fullt overalt. Deli de Luca lokker med kaffe til 10 kr, og en shopping-pause er skremmende nær.

Midt i trafikken

Er du blant dem som virkelig liker å befinne deg midt i trafikken, og har en konsentrasjonsevne av stål, kan vi anbefale medievitenskap-lesesalen på plan 2 i Forskningsparken. Den er blitt knøttliten etter at store deler av den ble bygd om til PC-stue, og den er sterkt trafikkert av folk på vei inn og ut hele tiden. Her får du virkelig utfordret konsentrasjonsevnen! Du kan også slå deg bedagelig ned rett i stolene midt i inngangen til lesesalen på Sophus Bugges hus – her kan du se og bli sett av alle som kommer og går.

Undersak:

Pulverkaffe og ørepropper

Studielånet begynner å skrante, og det er ingen hemmelighet at den kaffen du får servert til 9 kroner i kantina smaker enda verre enn den i automaten, så pulverkaffe i veska og varmtvann til to kroner kan være et godt alternativ for den som enda ikke er på termos-nivå. Du kan også melde deg inn i programstyret eller festklubben på programmet ditt, og er du heldig, får du med vannkoker og nesten eget kontor på kjøpet. Ellers kan ørepropper til 10 kroner på Akademika anbefales på det varmeste for deg som synes alt som skjer rundt deg er bedre underholdning enn det som står i bøkene.

Hvis du er blant de altfor mange som lett tyr til vg.no istedenfor Kant og Aristoteles, kan det løses meget enkelt ved å sette deg på en lesesal på et fremmed fakultet, der du ikke har påloggings-tilgang. Eller motsatt: Meld deg opp i astronomi og eldre historie neste semester, og vips! – så har du tilgang til alle mat.-nat.-maskiner og HF-maskiner.

Powered by Labrador CMS