Kunnskapsdepartementet

Universitas forteller deg det du ikke visste at du ville vite om Universitetet.

Publisert

I løpet av studietiden skal du i hvert fall ha lært noe.Her kommer en haug med formelle og uformelle fakta og småhistorier om Universitetet i Oslo (UiO) du ikke kan bruke til en verdens ting.

Underjordisk gang

Frederikkeplassen er sentrum av Blindern campus og består av omtrent 106.000 brostein. Under Frederikkeplassen skal det ifølge ryktene gå en underjordisk gang som strekker seg fra kjemibygningen i sør til HF og SV i nord, med flere avstikkere underveis til de andre bygningene. Har du aldri lurt på hvorfor foreleserne alltid kommer tørrskodd til forelesningene når det plaskregner ute?

Ingen honduranere

Universitetet i Oslo forvalter i alt 104 bygninger. Det samlede bruttoarealet på disse bygningene er til sammen sånn omtrent 500.493 kvadratmeter, noe som tilsvarer over 70 Ullevaal Stadion-gressmatter. Flere av bygningene UiO forvalter ligger i utlandet, blant annet i Roma og St. Petersburg.

UiO mottar hvert år flere hundre studenter fra utlandet, men ingen av disse studentene kommer fra Honduras. Dette er hovedsakelig fordi UiO ikke har noen utvekslingsavtale med landet i Mellom-Amerika.

Dotørk rundt ekvator

Totalt brukes det 17.383.000 tørk dopapir i året. Det tilsvarer omtrent 496 tørk per student og ansatt per år. På fem år bruker UiO så mye dopapir at man kunne strukket det to ganger rundt ekvator.

I 2005 solgte SiO-kafeene 333.193 middager, og det siste året har de solgt 789.930 kaffekopper. Det gikk 240 brannalarmer på studentbyene til SiO i 2005, og samme år hadde SiO totalt 635 barnehageplasser.

Kaffe og klapperslanger

Kaffemaskinen i Fysikkbygningen på Blindern skal visstnok beviselig ha Universitetets beste kaffe. I hvert fall har ikke mindre enn to doktorgradsavhandlinger ved instituttet skal nemlig ha blitt dedikert til denne maskinen.

På 70-tallet ble det forsket en del på klapperslanger ved Biologisk institutt. Fordi instituttet hadde gått til anskaffelse av motgift, regnet man det som trygt å håndtere dem med hendene uten noen form for beskyttelse. Da forsøkene på klapperslangene var ferdig, oppdaget at motgiften hadde gått ut på dato midt på 60-tallet.

Powered by Labrador CMS