NØDGUIDE

Dette gjør du når ting går til helvete.

Publisert Sist oppdatert

Du mister passet:

Hvis du klarer å miste passet allerede før avreise, er det mulig å ordne seg nødpass på Gardermoen. Det koster halve reisebudsjettet og varer kun noen uker, men er et bedre alternativ enn å bruke de samme ukene i en celle akkompagnert av tretti asylsøkere med brente identitetspapirer og avfilte fingeravtrykk på en eller annen flyplass. Dersom du mister passet i utlandet må du gi melding til nærmeste utenriksstasjon og søke om nytt pass eller nødpass.

Alle pengene forsvinner fra kontoen:

Oppsøk kelnere ved navn «Jose» med mørk sleik og sleipt smil, som etter den kjipe sverdfisken du spiste for et par dager siden brukte 20 minutter på å ta betalt fordi «we have no contacto with the banco». Dersom en «uformell samtale» ikke hjelper er det bare å sperre kontoen. Ring direkte til din lokale bank eller kortutsteder eller benytt deg av kortselskapenes internasjonale telefonnummer. Kortsperrer fungerer merkelig nok ikke på småbeløp, og derfor kan «Jose» i teorien tappe deg for 200 kroner hver dag til kortet er utgått. Det lønner seg derfor å tømme kontoen og opprette en ny. Bestill så et nytt kort til den nye kontoen. Dersom du ikke har vært såkalt uaktsom, hvilket du stort sett har vært, vil forsikringen din dekke tapet. Det rådes til å ta med to forskjellige kort på reise.

Etter en krangel forsvinner kjæresten din sporløst:

Oppsøk kelnere ved navn «Jose» med mørk sleik og sleipt smil, eventuelt de unge svenskene hun tok på i bassenget mens du var for opptatt med å prøve å sperre kontoen. Hvis du ikke finner henne på noen av de overnevntes laken, er det på tide å kontakte reisebyrået, politi og nærmeste norske ambassade. Dersom du leverer såkalt savnet-melding vil også norsk politi kobles inn. Siste utvei er å ta kontakt med Tore Strømøy. Er du heldig finner du igjen din store kjærlighet som madrass i en østeuropeisk landsby til din og en million andre nordmenns store glede.

Du eller noen du reiser med blir særdeles syke:

Ha alltid med deg forsikringsbeviset som inneholder data og viktige telefonnumre du kan ringe hvis du blir utsatt for en ulykke eller skade. Du må også ha trygdekontorets Blankett E-111 attestert av trygdekontoret. Blir du hardt skadd i et EU- eller EØS land, gir EØS avtalen rett til dekning av utgifter ved medisinsk behandling innen den offentlige helsetjenesten dersom forsikring og/eller E-111 blanketten er utfylt. Hvis ikke sliter du. Da kan du ende med å måtte betale all behandling for sykdommen selv, og det kan fort bli dyrt. Morfin er som kjent ikke det billigste du kan få tak i.

Du eller noen du reiser med dør:

Ikke bare er ferien ødelagt fordi den kjipe venninna til dama di selvsagt måte dø midt i ferien, det krever ganske mye arbeid i tillegg. Du må ta telefoner til familien hennes og forklare hvorfor vedkommende «la på røret» litt for tidlig og du må kontakte forsikringsselskapet hun hadde reiseforsikring hos. Videre må du få tak i et utenlandsk begravelsesbyrå for å ordne alt det praktiske, som kiste, balsamering og liknende. Som regel vil dette bli gjort i samarbeid med et norsk begravelsesbyrå slik at alt går «norskt» for seg. Det kan videre nevnes at det er strenge regler for forsendelse av avdøde over landegrenser, og du kan bare glemme å ta med deg liket på grønt i tollen.

Du blir arrestert:

Den kjente vestkantfrasen «Faren min er blant Norges mest kjente advokater» fungerer som oftest enda dårligere i utlandet enn den gjør fredag kveld i Rosenkrantzgate. I visse land kan vifting med sedler være vei ut av klemma, i andre land leder det til triste opphold i fengselsdusjen en gang i uka. Dømmes du til fengselsstraff i et land med utleveringsavtale kan du søke om overføring til soning i norske «luksusfengsler». I land som ikke har utleveringsavtale kan det inngås diplomatiske avtaler og er du heldig ender du i Norge etter hvert. På den andre sida; hvem stoler på diplomater? Sannsynligvis råtner du i anstalter uten vann eller mat for et stusselig gram med hasj.

Powered by Labrador CMS