GAMBLING: Til tross for at restplass kan være bra, kan det også slå dårlig ut. Heldigvis er det sjelden.
GAMBLING: Til tross for at restplass kan være bra, kan det også slå dårlig ut. Heldigvis er det sjelden.

Lånekasseferie

Billige ferier finnes. De krever bare litt mer triksing og fiksing enn de dyre feriene.

Fiks det sjøl

Det enkle er sjelden det billigste, pakkeløsninger som inkluderer alt fra den lille Fantaboksen på flyet til en personlig svensk reiseleder kan en ikke unne seg når Lånekassen er ens forsørger. Velg fly og hotell hver for seg. Etter at de små flyselskapene begynte å poppe opp som paddehatter, lønner det seg ikke nødvendigvis med pakkeløsningene – du kan tvert imot tjene på det motsatte. Skal du langt kan det lønne seg å bestille reisen for eksempel fra England, som er et mindre miljøbevisst land, og har lave priser på flyturer.

Haik

Haiking fikk et noe dårlig rykte etter at folk begynte å bli kidnappa og drept og sånn, men hvis vi ser bort fra det, er haiking egentlig en super måte å komme seg rundt på. haiketorget.no er en nettside der haikere og bilister kan avtale turen på forhånd. Alle brukere er registrert, så dette er atskillige hakk tryggere enn å stå med tommelen i veikanten. Sosialt og miljøvennlig er det også.

Overbook deg

Det er vanlig at flyselskapene overbooker flyene sine, i håp om å aldri måtte fly med tomme seter. Når alle de reisende faktisk dukker opp, blir det for fullt. Flyselskapene tilbyr gjerne lukrative ordninger til de som kunne tenke seg å bli igjen og vente på neste fly. Det betyr gratis overnatting, gratis måltider og andre gratisgreier, samt en klekkelig sum for ubeleilighetene. Spør ved innsjekking eller ved gaten om det er muligheter for overbooking, og meld deg selv som frivillig. Du blir dagens helt, og tjener masse penger.

Teltliv

Camping gir for mange leie assosiasjoner til skrikende grilldresser, store ølmager og nedslitte minigolfbaner. Det er imidlertid billig, og gøy kan det være og. Mange storbyer har campingplasser, som Tentstation i midten av Berlin eller Östermalm Citycamping i Stockholm. Å kunne gå rett ut av teltet og ned til t-banen, er noe du ikke får oppleve hver dag. Overlevde du Roskilde, er det uansett piece of cake med en normal, sivilisert campingplass.

Boligbytte

Som navnet tilsier går dette ut på at en bytter bolig med noen som bor der en tenker å feriere. Ferieklubben Norsk Boligbytte er ifølge deres nettsider, boligbytte.no, Norges største forening for feriebolig-bytte, og er tilknyttet Home Link International, med 13.000 boligbytter årlig. Du legger inn en annonse for ditt eget bo, surfer gjennom annonser fra 65 ulike land, og sender mail til de som eier boligene du synes er interessante. Det koster 690 kroner i året for et nettmedlemsskap i Norsk Boligbytte, men for litt lenger ferieopphold vil et slikt bytte naturlig nok lønne seg. Leieboere kan også bytte boliger, men det anbefales å informere huseieren på forhånd.