Turist i eget land

Besøk Ålesund før du dør. Og ta med gå-skoa.

Publisert Sist oppdatert

Transport fra Oslo:

  • FLY: Bestiller du i tide, får du billetter nede i 700 t/r. I tillegg kommer flytog fra Oslo S og flybuss fra Vigra. Totalt 1020 t/r.
  • TOG: Bestiller du i tide, får du billetter nede i 400 t/r Åndalsnes. I tillegg kommer buss videre til Ålesund. Totalt 700 t/r.
  • BUSS: Alle vet hvordan det er å sitte i buss i ti timer på sommeren, men denne har avgang morgen og kveld hver dag, og du har alltid plass og det er billig. Totalt 700t/r.
  • BIL: Er det fint vær, er dette en nydelig tur oppover Gudbrandsdalen og gjennom nydelige fjellområder, bl.a. Trollveggen inn mot Åndalsnes og Ålesund. Beregn minst åtte timer. Hvis du først kjører bil, så ta med sykkel (og telt og fiskestang, hvis du liker den slags).

Overnatting:

    Vi regner med at du ikke har nok penger til å bo på hotell, så dette er alternativet hvis du ikke orker å bo i telt på toppen av Godøyfjellet og drikke kartongvinen din, se på solnedgangen, røyke bort myggen mens du venter på at ørreten du nettopp halte inn skal bli ferdigstekt på bålet: Ålesund Vandrerhjem ligger midt i sentrum.

    Nyttige nettsider:

  • [http://www.visitalesund.com](http://www.visitalesund.com)
  • [http://www.alesund.kommune.no](http://www.alesund.kommune.no)

Ålesund er et tveegget sverd. Et krysningspunkt mellom åpent hav og høye fjell. En mellomting mellom snøfokk og 7-Eleven. Men tross byens ønske om å være urban – Ålesund er en provins. Denne ambivalensen mellom bygd og by skal vise seg å være grunnen til at du vil dra nettopp hit.

Hvis du først kommer deg til Ålesund, er det nesten ingen begrensninger for hvilke naturopplevelser du kan erverve – dra ut på de nydelige øyene som omgir byen, reis innover i fjellene, dra ut på storsjøen og fisk, eller se sola bli slukt i havgapet.

Gå!

Som mange vet: Ålesund brant ned til grunnen i 1904, og ble bygd opp igjen i den nydelige jugendstilen. I dag er bebyggelsen noe utvannet av yngre byggestiler, men likevel er jugendstilen dominerende i bybildet. En byvandring er obligatorisk, og ikke i det hele tatt så kjedelig som det høres ut som.

Varm opp på Jugendstilsenteret, som har omvisninger og gode tips til hvor du bør gå. Rett i nærheten av Jugendstilsenteret ligger Molja, et fyr i en del av Ålesund som ikke brant ned. I dag ligger der et glassblåseri, samt en absolutt perle av et konsertsted som heter Teaterfabrikken, en gammel ombygd tranfabrikk.

Gå den vesle veien langs havet med utsikt mot øyene som omkranser byen, mens du ser på måkene som hekker oppover veggene på de gamle trehusene.

Gå i høyden

Ønsker du på en enkel måte å se sentrum i fugleperspektiv, er det fint å gå de rundt fire hundre trappene fra byen opp til Fjellstua. Der har du panoramautsikt i vidvinkel over Ålesund by med omegn, og utover i havgapet. Blir det fin solnedgang, bør du gå dit på kvelden, det er uslåelig. Mang en unnfangelse har funnet sted etter en solnedgang på Fjellstua.

Fjellstua er også ende- eller startpunktet hvis du vil gå tur over ryggen på Akslafjellet, god trim, fin utsikt og gjennomførbart for enhver sofagris, ettersom det er sti hele veien, og nesten bare flatt.

For deg som ønsker en litt mer tradisjonell, men uavansert fjelltur, er Sukkertoppen perfekt. Den ligger, som navnet sier, som en sukkertopp ytterst i selve sundet Ålesund. Beregn en time på vei opp, og husk at utsikten er ubetalelig!

Når du først er i området, kan du legge turen innom Atlanterhavsparken – Ålesunds akvariumsstolthet, som nok ikke er så stort som navnet tilsier. Det er likevel verdt det berømte besøket. Timer du det rett, kan du se dykkeren mate de største fiskene gjennom en diger glassmonter.

Gå på byen

Men etter all gåing har du sannsynligvis lyst på en øl. Trass i all naturen – det er i dette avsnittet du skjønner at Ålesund er mer bygd enn by. Nattelivets harry-faktor er ekstremt høy, det samme gjelder promillen og sjekkeintensiteten. I helgene, vel å merke. Du har alt fra karaoke på Mølla til Trubadurer på Keiseren.

De to desidert hyggeligste utestedene i Ålesund, som fortsatt har et ungt klientell, er Lille Løvenvold og Ta Det Piano. Sistnevnte er stedet der Ålesunds kunstnere og wannabe-kunstnere holder til. Men ikke ha forventninger til at noe skjer før i elleve-tolvtiden. Ålesundere vorser så hardt og så lenge de kan.

Er du interessert i noe roligere, er Dirty Nelly hyggelig. Smutthullet for de som føler seg litt mer skitten og klar for biljardbordet eller små rockekonserter.

Ikke vær redd for å kjede deg i Ålesund. Husk at byen fostret mennesker av stor underholdningsverdi, for eksempel Big Brother-Ramsey og Jon Arne Riise.

Powered by Labrador CMS