CANNES: Fra fengselsøya til Mannen med Jernmasken har man solid utsikt over Cannes.
CANNES: Fra fengselsøya til Mannen med Jernmasken har man solid utsikt over Cannes.

En reise i Provence

Du har gjort Paris, men føler ikke for å gi slipp på Frankrike? Ta en hurtigferie i Provence.

RELIGIØST: I Provence ligger kirkene som perler på en snor.
RELIGIØST: I Provence ligger kirkene som perler på en snor.
NEBBBDYR: Beste måten å se Cannes på er kanskje ved å være en fugl?
NEBBBDYR: Beste måten å se Cannes på er kanskje ved å være en fugl?

Sør-Frankrike er skapt for effektiv feriering. Lander du i Nice – en tur som ikke behøver koste mer enn tusen kroner tur-retur hvis du reiser utenom turistsesong – har du i få timers omkrets klassiske turistfeller som Cannes, St. Tropez og Monaco, men også utallige små landsbyer og mer kultur enn du har mulighet til å rekke over. Likevel kan man få gjort mye på få dager.

Base-by

I Nice kan du bo billig og bruke byen som en base for utflukter, men man kan også vurdere å bo utenfor byen. Er man en vennegjeng som drar sammen kan man leie et hus eller en leilighet: utenom sesongen får man en leilighet for 2500 kroner per uke, i sommermånedene stiger prisene gjerne til det doble, og skal man ha en villa med basseng blir det fort 10-15 tusen i uken.

Likevel er det absolutt å anbefale foran et by-hotell dersom man vil forsøke seg på sykkelturer på landeveien og er hypp på rolige dager med soling, markeder og fjellturer. Svært mange leiligheter og hus leies ut av skandinaver, og enkelte kan også arrangere skyss til og fra flyplassen, dersom man ikke ønsker å leie bil selv.

Er man først innom Frankrike på interrail, bør man absolutt vurdere å legge inn et stopp i Provence hvis man uansett skal til Spania eller Italia – fra Paris til Nice tar det rundt fem timer med tog.

Filmstjerner og togtur

Du tenker kanskje på filmfestivalen, dyre merkebutikker og vakre mennesker? Joda. Men Cannes er også en turistby, med sandstrender, gateselgere og butikker. Mange butikker.

Her ligger merkebutikkene tette som hagl, og prisene er naturlig nok ukomfortable for studenter flest. Med sine 70.000 innbyggere er ikke Cannes en veldig stor by, ikke så veldig mye større enn Tromsø.

Cannes er kanskje mest spennende under filmfestivalen i mai hvert år, men hvis man først er i Provence, er det absolutt verdt å ta en tur – dessuten er togturen inn til byen en severdighet i seg selv, der toget vrir seg bortover langs Middelhavet.

Bruk sykkel!

Sør-Frankrike er skapt for sykkelturer. Veiene kan riktignok være smale og snirklete, men asfalten er god, og utenom byene er det relativt lite trafikk. Lei sykkel der nede, eller ta med din egen på flyet, men husk at det kan bli svært varmt om sommeren.

Trenger du skygge, stopper du i veikanten og besøker nærmeste vingård – det er forventet at du kjøper minst én flaske – eller gjør som de fastboende og spiller boule.

Det er også mulig å leie sykkel og bagasjetransport: du sykler noen timer om formiddagen, og når du kommer fram til nattens hotell, er bagasjen din fraktet dit for deg. Tråkk på!